Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 ian 2009 - Anul XIV, nr. 8 (3994)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Procese costisitoare

Amenzi la foc automat pentru avocaţi, experţi şi martori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
A curs cu amenzi la instanţele sucevene în cursul anului trecut. Pe parcursul şedinţelor de judecată, magistraţii au aplicat sute de sancţiuni pecuniare, principalii vizaţi fiind experţii, avocaţii, dar şi martorii implicaţi în diferite dosare. Lista este completată şi cu primari sau poliţişti, dar şi cu şeful Penitenciarului Botoşani.

 

Cele mai multe şedinţă problemă s-au înregistrat la Judecătorii, dar nici în instanţele superioare, Tribunal sau Curte de Apel, experţii, avocaţii sau martorii nu au fost cheie de biserică. Aşa se face că aproape nu a fost zi de judecată fără amendă aplicată.

În fruntea listei se află experţii care nu au depus la timp actele. Numai magistraţii Judecătoriei Suceava au considerat că este justificată aplicarea de sancţiuni în 154 de cazuri, cifră la care se adaugă sancţiunile dictate de judecătorii de la celelalte instanţe din judeţ.

Nici martorii prea guralivi nu au scăpat de sancţiuni, instanţa cu cele mai multe amenzi aplicate fiind tot Judecătoria Suceava, care figurează cu 62 de sancţiuni de acest fel. Tabloul celor amendaţi este completat cu 4 avocaţi, directorul Penitenciarului Botoşani, dar şi câţiva primari din judeţ.

Şi la Tribunalul Suceava s-au dat zeci de amenzi, categoria cea mai numeroasă fiind alcătuită tot din experţii judiciari. În afara celor 37 de amenzi aplicate experţilor judiciari şi al căror cuantum variază între 300 şi 500 de lei,  judecătorii de la Tribunal au mai sancţionat pecuniar 6 avocaţi.

În partea opusă se găsesc judecătorii de la Curtea de Apel Suceava, care în cursul anului 2008 au dat doar 6 amenzi, cu sume cuprinse între 250 şi 1.000 de lei. Din aceste sancţiuni, 4 i-au privit pe avocaţii care au pledat în diferite cauze, una a fost aplicată unui martor, iar ultima şefului unui post de poliţie.

 

„Fiecare judecător este independent să ia ce decizie crede de cuviinţă”

Preşedintele Tribunalului Suceava, Doru Bunduc, a evitat să comenteze numărul mare de sancţiuni aplicate în sălile de judecată.

„Fiecare judecător este independent să ia ce decizie crede de cuviinţă. Oricum, fiecare sancţiune poate fi contestată şi există posibilitatea anulării”, s-a mărginit să spună Doru Bunduc.

Codurile de procedură după care se ghidează judecătorii prevăd o listă întreagă de sancţiuni ce pot fi aplicate.

Motivele pentru care se dau amenzile sunt stipulate clar, la fel şi cuantumul acestora.

De obicei, în cazul experţilor cauza aplicării sancţiunilor o constituie nefinalizarea la timp a lucrărilor pentru care au fost angajaţi în dosare.

Pentru avocaţi amenzile s-au acordat din varii motive, plecând de la absenţa din sala de judecată şi ajungând până la nerespectarea solemnităţii şedinţei de judecată.

Printre cei sancţionaţi de judecători se mai numără şi primari sau poliţişti, cauza cea mai frecventă a luării unor astfel de decizii fiind necomunicarea la timp a informaţiilor solicitate în timpul proceselor.

 

Contestaţii în cele mai multe din cazuri

Chiar dacă numărul avocaţilor amendaţi nu a fost prea mare, fiecare dintre ei are o versiune proprie şi crede că sancţiunea este nejustificată. Uneori se constată că judecătorul şi-a depăşit într-adevăr atribuţiile, iar amenda aplicată se anulează. Sunt şi situaţii când avocaţii preferă să-şi plătească sancţiunea pecuniară fără să mai apeleze la căile de atac.

„Eu am cerut doar un dosar şi m-am trezit amendat. Cred că exces de zel din partea judecătorului e puţin spus, dar asta e. Voi contesta sancţiunea pentru că sunt în termen şi sper ca aceasta să fie anulată”, a mărturisit Radu Urziceanu, unul dintre avocaţii suceveni amendat recent în sălile de judecată.

 

Directorul Penitenciarului Botoşani, amendat cu 5.000 de lei

Cea mai mare amendă aplicată anul trecut l-a vizat pe directorul Penitenciarului Botoşani, Marius Hliban. Acesta a fost „ars” de un judecător cu suma de 5.000 de lei pe motiv că nu a asigurat prezenţa inculpaţilor în sala de judecată. Ulterior, sancţiunea a fost anulată, Marius Hliban reuşind să arate că au existat cauze obiective pentru care deţinuţii nu au ajuns la proces.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenzi la foc automat pentru avocaţi, experţi şi martori.
 Vizualizări articol: 3825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.8 din 4 voturi
Amenzi la foc automat pentru avocaţi, experţi şi martori2.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pacat trimis de
(13 ian 2009, 15:25:08
da asa este daca nu ai pile si banuti nu faci nimic in SV ..... actele nu au valoare!!! am un dosar de acte ... dar nu am pe nimeni la primarie si in politiee!!!!! tot hausul incepe de la eii ....... AU PUS LUPUL SA PAZEASCA OILEE!!!!! TARZIU SI PUTINE AMENZIIII
2.   Judecatorii nu mai au bun simt trimis de
(13 ian 2009, 19:02:46
in ziua de azi judecatorii au impresia ca sunt dumnezei pe pamant si impart dreptatea dupa apartamentele care le primesc cadouri sau terenuri intravilane sau extravilane. pur si simplu nu isi mai dau seama cand calca in picioare drepturi ale unor oameni care nu mai pot face nimic sa se apere in fata lor.

ca un exercitiu, va propun sa studiati declaratiile de avere ale judecatorilor din suceava. este ceva de speriat, sunt care au asa la misto 2-3 terenuri; 2-3 apartamente....si alte cateva credite facute tot la misto in anul dobandirii ca sa nu bata la ochi...DOMNILOR PRESEDINTI PENTRU TOT CEEA CE FACEM ,SOARTA NE FACE SA PLATIM...AICI PE PAMANT NU IN ALTA PARTE...SUCCES

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei