Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 dec 2008 - Anul XIII, nr. 295 (3976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Păreri

Cine e vinovat de sinuciderea „Miss Vacanţa 2008”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Marea majoritate a celor care au cunoscut-o pe Diana Maloş (18 ani), tânăra care, susţin anchetatorii, a ales să-şi pună capăt zilelor într-un paltin din spatele mănăstirii „Sf. Ioan”, la câteva sute de metri de apartamentul în care locuia alături de mama şi cele două surori ale sale, refuză să creadă în această variantă a sinuciderii şi susţine cu tărie că tânăra frumoasă şi plină de viaţă pe care au cunoscut-o nu avea cum să recurgă la un asemenea gest extrem.

 

„Indiferent dacă a fost crimă sau sinucidere, oricum există nişte vinovaţi”

Potrivit psihologului Dacian Tudose, reacţia de a refuza varianta sinuciderii, stabilită cu un arsenal întreg de argumente de anchetatori, poate fi pusă pe seama faptului că multora dintre cei apropiaţi Dianei le este foarte greu să accepte ideea că nu există un asasin identificabil, care să fie tras la răspundere pentru această moarte.

„În asemenea momente este mult mai uşor să inventăm un ţap ispăşitor. Dacă la final ancheta va confirma că a fost vorba de o sinucidere, atunci nu vom mai afla numele unui vinovat anume, ci vom înţelege că de fapt sunt mai mulţi vinovaţi, printre care şi noi. Şi mă refer aici la şcoala românească de astăzi, care nu mai reuşeşte să menţină o relaţie de comunicare între profesori şi elevi, mă refer şi la asaltul tot mai asiduu al societăţii în schimbare asupra instituţiei familiei, din care obligatoriu victime sunt copiii. Luăm în calcul şi precaritatea situaţiei materiale a foarte multor familii de la noi şi în ultimă instanţă, de ce nu, faptul că aproape toţi dintre noi în ultimii ani am devenit tot mai individualişti şi nu ne mai interesează problemele celuilalt de lângă noi. Indiferent dacă a fost crimă sau sinucidere, oricum există nişte vinovaţi”, a explicat Dacian Tudose.

 

Ce a împins-o în ştreang?

Psihologul crede că în cazul sinuciderii Dianei Maloş pot fi identificaţi mai mulţi factori de risc.

În primul rând, susţine el, mediul familiei disfuncţional, referându-se la relaţiile dintre părinţi şi conflictele acestora cu părinţii. Se ştie, cel puţin aşa lăsa de înţeles Diana în jurnalul şi carneţelul găsite de poliţişti, că tânăra era presată de mama ei să renunţe la actualul iubit, Bogdan, şi să aleagă un bărbat mult mai bogat, un anume Cătălin, din Târgovişte.

Al doilea factor care a împins-o pe Diana în ştreang, e de părere Dacian Tudose, ar fi lipsa „ancorării sociale”, caracteristică persoanelor care nu au reuşit să dezvolte şi să întreţină relaţii interpersonale solide şi care depăşesc mult mai greu situaţiile de criză sau chiar clachează dacă nu sunt susţinuţi de cei apropiaţi.

„Concret, o adolescentă care trece prin nişte momente de criză va căuta din instinct sprijin în sânul propriei familii. Dacă relaţia cu părinţii este una disfuncţională, va încerca să găsească acest sprijin şi în relaţia cu persoana iubită, fie în relaţiile cu prietenii apropiaţi. În cazul în care, în nici una dintre aceste zone, adolescenta nu găseşte sprijin, susţinere, va trăi sentimentul neputinţei, deznădejdii, iar percepţia proprie asupra situaţiei de criză va fi că nu mai există nici o cale de rezolvare”, susţine psihologul Tudose.

Din acel moment, explică în continuare specialistul, şi până la ideea sinuciderii nu mai este decât un pas, pas care înseamnă doar un eveniment declanşator (o ceartă, aflarea unei veşti proaste, oricum un fapt care privit individual nu justifică sinuciderea).

Psihologul Dacian Tudose susţine că sinuciderea Dianei Maloş poate fi pusă şi pe seama vârstei sale critice. „La 18 ani, personalitatea încă nu îi este suficient închegată, are încă foarte multe elemente contradictorii, iar de multe ori reacţiile la evenimentele cotidiene sunt mult exagerate”, e de părere psihologul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cine e vinovat de sinuciderea „Miss Vacanţa 2008”.
 Vizualizări articol: 1278 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 12 voturi
Cine e vinovat de sinuciderea „Miss Vacanţa 2008”5.0512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   In sfarsit trimis de
(16 dec 2008, 16:12:38
In sfarsit o opinie pertinenta si apropiata de realitate, echilibrata si avizata. Atentie, nu un verdict, dar o opinie. Dl dr Tudose a pus punctul pe i, mai bine decat oricine altcineva, si mai bine decat multi comentatori si detectivi ad-hoc de pe forum.

Insa vad ca multi nu va mai aduceti aminte de vremurile de pe la 16-18 ani...nu toti ne-am gandit la sinucidere din dragoste, dar sa arunce primul cu piatra cel care nu s-a urcat pe pereti pt o fetiscana, sau nu a disperat pentru un baiat, mai ales cand parintii sau altcineva i-au pus piedica.

A luat o decizie pur si simplu, fara sa gandeasca rational...

Dumnezeu e bun si iubitor cu toti copii sai, si sigur o va odihni in pace si pe ea...
2.   Cine e vinovat ??? trimis de
(16 dec 2008, 17:34:19
Primul vinovat este chiar victima. Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti ! Daca nu se inhaita cu acei indivizi periculosi nu ajungea aici. Unde era prietenul ei atuncea ? Daca avea mobile, de ce nu a dat un bip - sau sa formeze automat numarul si sa-il arunce alaturi de ea. ACU TOTUL ESTE PREA TARZIU. DUMNEZEU SA O AIBA IN PAZA SA !
3.   Intrebari trimis de
(16 dec 2008, 19:30:18
A furniza argumente generale de psihologie, nu mi se pare foarte relevant pentru a explica acest caz particular de "sinucidere".

Sunt curios ce explicatii ofera domnul psiholog la urmatoarele nelamuriri:

1. O fata frumoasa, declarata miss la mai multe concursuri ar prefera sa se sinucida printr-o metoda comoda si lejera care ar face-o sa ramana frumoasa si dupa moarte. Ce ar fi determinat-o sa se urce intr-un copac dificil de escaladat si sa se supuna unui supliciu extrem care avea sanse mari sa o mutileze sub aspect estetic?

2. Daca avea de gand sa se sinucida de ce a plecat de acasa si a spus un simplu "Pa" surorii celei mai mici, cu care avea o relatie afectiva speciala?

3. Fata avea planuri imediate (chiar pentru a doua zi) si indepartate. De ce dintr-o data a renuntat la toate acestea in favoarea sinuciderii?

4. Cum explicati, domnule psiholog, faptul ca s-a sinucis chiar de ziua surorii celei mari? De ce nu a ales o alta zi?
4.   Realitate crunta trimis de
(16 dec 2008, 20:58:10
In primul rand, domnule psiholog inainte de a analiza nu neaparat degajat, ci platonic o astfel de situatie, probabil nu ati luat in considerare persoanele cu care intram in contact zi de zi, involuntar, cetatenii rromi, care nu ezita sa se impuna prin diferite metode. Deasemenea, un lucru logic ar fi, sa nu uitam de metoda cea mai utilizata de tineri cand doresc sa incerce o sinucidere sau un gest care sa le zguduie existenta si sa ceara involuntar atentie, dopajul cu pastile. Totusi, pt o tanara de 18, mi-e greu sa cred ca a recurs tocmai la streang in momentul in care, oricarui om ii este frica de moarte si alege metoda cea mai putin dureroasa. Frapant, nu exista o scara la fata locului?! a rugat cumva pe cineva sa o urce in copac si apoi sa fuga cu scara de la fata locului? Cine nu ar observa o persoana carand o scara indeajuns de lunga pt a ajunge la acea altitudine? Nu tot timpul cel mai simplu raspuns este cel corect. Momentan asta ofera Suceava locuitorilor ei,haos..trist..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei