Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 dec 2008 - Anul XIII, nr. 295 (3976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Verdict final

Incompetenţa controlorilor Curţii de Conturi Suceava, certificată de instanţe

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava, Petrică Ropotă, a mai câştigat un proces cu reprezentanţii Curţii de Conturi. Verdictul dat de Curtea de Apel Suceava este definitiv şi nu mai poate fi atacat la nici o altă instanţă.

 

Procesul pierdut de Curtea de Conturi Suceava se referă la una din „neregulile” descoperite cu ocazia controlului efectuat în prima parte a acestui an. Controlorii Curţii de Conturi au stabilit la acea vreme că Petrică Ropotă, directorul executiv al DGFP Suceava, şi Luiza Cecilia Robciuc, şefa Serviciului financiar-contabil din instituţie, sunt buni de plată cu suma de 89.452 de lei, bani reprezentând „plăţi nelegale” şi cu încă 1.192 de lei, drept „foloase nerealizate”. Aceste sume reprezintă costurile cu formularele pentru somaţiile de plată trimise agenţilor economici din judeţ, şi care, potrivit controlorilor de la Curtea de Conturi, ar fi trebuit recuperate de la firmele sucevene care au primit aceste documente.

Atât Petrică Ropotă, cât şi Luiza Cecilia Robciuc au contestat rezultatele controlului şi s-au adresat instanţelor de judecată.

În apărarea lor, cei doi au prezentat prevederile Legii 500/2002 şi Ordonanţa Ministrului Finanţelor 1792/2002, care precizează că prestările de servicii privind trimiterile poştale se vor plăti din bugetul de stat.

După ce au analizat probele din dosar, judecătorii Tribunalului Suceava le-au dat câştig de cauză reprezentanţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice. Nemulţumiţi de acest verdict, cei de la Curtea de Conturi l-au atacat cu recurs, numai că şi magistraţii de la Curtea de Apel Suceava au menţinut prima soluţie.

 

Un alt proces pierdut de Curtea de Conturi

Dacă dosarul privind somaţiile de plată a fost închis definitiv, la rând urmează un alt proces, pierdut în prima fază de reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava. Este vorba de fondul de stimulente constituit în perioada 2006 – martie 2008 de 6 administraţii financiare din judeţ. Controlorii Curţii de Conturi Suceava au stabilit că acest fond, în sumă de 163.886 de lei, a fost constituit în mod ilegal. La această sumă s-au mai adăugat încă 52.314 lei, reprezentând majorări de întârziere. Banii ar fi trebuit recuperaţi de la Petrică Ropotă şi cei 6 şefi de administraţii din judeţ care au semnat pentru constituirea acestui fond. Numai că, Tribunalul Suceava a respins acuzaţiile reprezentanţilor Curţii de Conturi, iar dosarul se află acum în recurs la Curtea de Apel Suceava.

 

Control extins ilegal pentru anii 2006 şi 2008

Un alt aspect pe care directorul executiv al DGFP Suceava îl consideră ilegal este extinderea controlului efectuat de reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava.

Deşi controlul viza, în mod exclusiv, verificarea contului de execuţie pe anul 2007, acest lucru a fost încălcat grosolan.

Controlorii Curţii de Conturi au cerut documente pentru contul de execuţie din anul 2006, verificări pe care le efectuaseră deja, dar şi-au băgat nasul şi în actele din 2008, pentru un an care nici măcar nu s-a încheiat.

Aceste aspecte vor face obiectul unor cercetări, care vor fi întreprinse atât de Curtea de Conturi a României, cât şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incompetenţa controlorilor Curţii de Conturi Suceava, certificată de instanţe.
 Vizualizări articol: 1130 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Incompetenţa controlorilor Curţii de Conturi Suceava, certificată de instanţe1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei