Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 oct 2008 - Anul XIII, nr. 244 (3925)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Evaziune

Dosar penal pentru declararea unor suprafeţe mai mari de teren agricol

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de agricultori suceveni riscă să fie cercetaţi penal pentru evaziune fiscală, din cauza declaraţiilor de subvenţie false depuse la Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Anul trecut, nu mai puţin de 21.000 de suceveni au declarat că practică agricultura pe suprafeţe de teren cu mult mai mari decât cele pe care le au trecute în acte, iar situaţia s-a perpetuat şi anul acesta, în ciuda avertismentelor primite.

„Anul trecut, 30% dintre agricultorii suceveni au supraevaluat suprafeţele de teren pentru care doreau să obţină subvenţie la benzină şi motorină, subvenţie pentru culturi sau pentru zonă defavorizată, iar anul acesta, unii dintre ei tot nu s-au învăţat minte. Ei chiar cred că nu avem cum să verificăm suprafeţele declarate şi se înşală amarnic. Dovadă stă faptul că anul trecut am depistat 21.000 de asemenea cazuri, iar anul acesta avem alte 7000 de cazuri de supraevaluare. Nu poţi veni şi cere subvenţie pentru 16 hectare, când în acte rezultă clar că ai numai 7,5 hectare”, a declarat directorul APIA, Gheorghe Curelciuc.

 

Agricultori cercetaţi pentru evaziune fiscală

Dacă anul trecut cei de la APIA s-au mulţumit să îi depisteze pe cei care au declarat suprafeţe de teren mai mari decât cele deţinute în realitate şi să le reducă din cota de bani alocată, anul acesta, fapta acestora se pedepseşte mult mai aspru.

“În primul an am fost indulgenţi cu ei şi am vrut să-i îndrumăm şi să le arătăm unde au greşit. Numai că unii cred că se mai pot lua subvenţii ca în alţi ani, doar în baza declaraţiilor lor, fără a fi depistaţi dacă au dat declaraţii false. Numai că în toate aceste cazuri vom lua măsurile care ţin de noi, dar vom alerta şi organele de anchetă, pentru că ceea ce fac ei se numeşte evaziune fiscală. Deja avem întocmit un dosar penal pentru asemenea faptă şi mulţi alţii urmează să păţească acelaşi lucru”, a adăugat Gheorghe Curelciuc.

Cele mai multe cazuri de declarare a unor suprafeţe de teren cultivate mai mari decât cele reale au fost depistate în zona de munte (Câmpulung Moldovenesc, Fundul Moldovei, Izvoarele Sucevei). Cei de la APIA nu s-au grăbit să încadreze toate cazurile de supradeclarare ca fiind o încercare de evaziune fiscală, cu atât mai mult cu cât în zona de munte, unde colectivizarea nu a avut loc, sunt terenuri deţinute de anumite familii, dar care nu au întocmit şi acte de proprietate.

În alte cazuri, e vorba şi de o eroare umană, mai ales că suprafeţele supradeclarate sunt de doar câţiva ari.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosar penal pentru declararea unor suprafeţe mai mari de teren agricol.
 Vizualizări articol: 1234 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dosar penal pentru declararea unor suprafeţe mai mari de teren agricol5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei