Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 sep 2008 - Anul XIII, nr. 216 (3897)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Votul” nepăsării

Pe primarii suceveni îi doare în cot de sinistraţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Nepăsarea este cuvântul care descrie cel mai bine atitudinea primarilor suceveni din localităţile afectate de inundaţii. Chiar dacă au primit bani de la Guvern încă de acum o săptămână pentru ajutorarea populaţiei sinistrate, cei mai mulţi dintre primari nici măcar nu au catadicsit să şi-i ridice de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava.

 

Banii alocaţi de Guvern pentru ajutorarea sinistraţilor din comunele sucevene afectate de inundaţii stau în Trezorerie şi fac pui. Din cei 55 de primari care ar fi trebuit să ridice sumele primite din partea autorităţilor centrale, doar cinci au reuşit să achite ajutoarele către populaţie.

„Pentru a putea ridica banii era nevoie de o simplă dispoziţie de primar, iar ulterior Consiliul Local rectifica bugetul şi prindea aceste sume. Noi am anunţat primăriile încă de vineri, 5 septembrie, că banii au ajuns la Suceava şi că pot veni să-i ridice, dar până azi (n.r. – ieri, la ora 16.00) doar un număr de 17 primării şi-au rectificat bugetul, iar din aceştia doar cinci au ridicat banii”, a declarat Petrică Ropotă, directorul executiv al DGFP Suceava.

Printre primăriile care au nevoie de bani se numără Dorneşti, Horodnic de Sus, Solca, Voitinel şi Vadu Moldovei.

Pentru ceilalţi primari, problema banilor nu pare să fie aşa spinoasă, deşi sumele alocate de Guvern nu sunt de neglijat.

 

La Frătăuţii Noi, primarul e în aer

La Frătăuţii Noi, localitate pentru care s-a alocat cea mai mare sumă de bani, 608.000 de lei, oamenii vor mai avea de aşteptat până să vadă vreun leu. Constantin Galan, primarul comunei, nu era extrem de grăbit să intre în posesia banilor.

„Ştiu că trebuie să facem o şedinţă de Consiliu Local şi să se voteze rectificarea bugetară. Nu ştiam că putem lua banii şi prin dispoziţie de primar. O să ne ocupăm de asta cât mai rapid”, a sunat declaraţia muncitorească a primarului Galan.

Nici în oraşul Vicovu de Sus, primarul Gheorghe Schipor nu s-a dat peste cap pentru a-şi ajuta semenii. Dacă la inundaţii a fost plecat în Germania, pare-se pentru a-şi cumpăra o maşină, acum a declarat că a reuşit să treacă prin Consiliul Local rectificarea de buget, iar banii îi va ridica de la Trezorerie săptămâna viitoare.

„Dacă se vrea un ţap ispăşitor, atunci acela sunt eu”, s-a lamentat Gheorghe Schipor, care a primit de la Guvern 460.000 de lei.

 

Câţi bani au ajuns în Suceava

Prin două Hotărâri de Guvern din 13 august 2008, judeţului Suceava i-au fost alocate diferite sume de bani din Fondul de rezervă şi intervenţii.

Pentru acordarea de ajutoare băneşti destinate reparării locuinţelor afectate de inundaţii, judeţul Suceava a fost prins cu 55 de primării şi o sumă totală de 5.279.000 de lei, adică aproximativ 1,5 milioane de euro.

De asemenea, Guvernul a mai acordat 2.265.000 de lei, adică în jur de 630 de milioane de euro, pentru un număr de 45 de primării în vederea înlăturării efectelor calamităţilor şi finanţarea acţiunilor de reabilitare, demolare şi reconstruire a locuinţelor afectate de inundaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pe primarii suceveni îi doare în cot de sinistraţi.
 Vizualizări articol: 1444 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pe primarii suceveni îi doare în cot de sinistraţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bah jurnalistule! trimis de
(13 sep 2008, 12:41:44
Bah baiatule!!! De ce dezinformezi sucevenii?? E vorba de 630 milioane de lei, si nu de euro cum zici matale! Lasa-te e meseria asta, ca e prea grea pt tine!!
1.1  RE: Bah jurnalistule! trimis de
(13 sep 2008, 14:29:48
era vorba de 630.000 de euro, imi cer scuze pentru greseala
2.   Loaze trimis de
(13 sep 2008, 13:56:33
Ce sa le ceri unor neica nimeni, unor taraie izmene , care au ajuns primari mituind pulimea. Stiu aceste loaze ce e o " dispozitie de primar" , in ce consta o rectificare bugetara. Si se bat cu caramida-n piept , caci sunt ordonatori principali de credite.Dar contabilii primariilor ce belesc? Se presupune ca acestia cvunosc putina slova. Asa conducatori le trebuie pulimii, pentru ca s-au lacomit la 1 litru de ulei, 1Kg de zahar, 1 mic si o bere.
3.   Primele exemple trimis de
(13 sep 2008, 14:45:01
Au aparut deja primele exemple ale competentei si sarguintei de care dau dovada noii alesi in a rezolva problemele comunitatilor si ale cetatenilor, precum si primele dovezi de responsabilitate a celor ce-au votat si chiar a celor ce n-au vrut sa voteze! Sufera comunitati intregi datorita usurintei cu care este acordat votul catre alesii nostri dragi!
4.   Flutur minciunos trimis de
(13 sep 2008, 15:38:42
primarul din or. Vicov era plecat in germania cu o saptamana inainte de inundatii si si-a intrerupt imediat sederea intorcandu-se in timpul inundatiilor si nu cum a declarat Rapanosul de Flutur ca ar fi plecat in timpul inundatiilor
5.   ... trimis de
(13 sep 2008, 16:46:24
Primarii nostri au fost invatati doar sa execute indicatiile venite de la "centru", in cazul nostru - Consiliul Judetean. Asa era pe vremea lui Marza, unde "nu zboara musca fara stirea mea" - vorba acestuia.

Problema e ca "tatucu Marza" nu mai este, iar primarii au ramas precum "vitelul la poarta noua" (pentru cine nu cunoaste povestea - gospodarul si-a schimbat poarta, iar vitelul cand a venit seara acasa de la pasunat, statea si se uita la poarta respectiva nestiind ce sa faca).

Asta este principalul motiv pentru toate problemele aparute in primarii - incompetenta primarilor. Vinovati... cei care i-au votat.

5.1  RE: ... trimis de
(13 sep 2008, 16:55:43
Flutur trebuia sa cunoasca acest lucru.

El trebuia sa se astepte la aceste carente in administratia locala.

Trebuia sa-si faca un plan prin care sa le dea o mana de ajutor primarilor care habar nu au ce sa faca fara indicatiile de la "centru".

Din punctul meu de vedere, gafa este a celor de la CJ pentru ca nu au luat contramasuri pentru a preintampina incompetenta primarilor.

Ce pretentii poti sa ai de la niste primari care au stat 12 ani sub "regimul Marza" ?

Imi permit o paralela mai grosiera: Un animal crescut la pripon timp de 10 ani nu stie sa se descurce atunci cand i se da drumul. Pur si simplu sta in jurul priponului si asteapta sa i se aduca mancare.

Asa cum am mai spus, Flutur trebuia sa cunoasca acest lucru, si sa ia contramasuri.
6.   PRIMARII SI SINISTRATII trimis de
(13 sep 2008, 18:48:48
pe primarul nostru nici in fundul lui ileana nu-l doare de sinistratii de pe linga sucevita unde le-a intrat apa in case,impreuna cu slugile de consilieri ai lui au facut o rectificare de buget de 250milioane lei vechi si si-au tras un spectacol de sau imbatat toti pesedisti ca porcii si sa-u uns la bot cu mamaliga si brinza ca asta era moca mici erau pe bani caci erau de la ginerele lui.mai aveau ca desert porumb fiert cules de ileana iubita LUI si maturatoarea de la primarie la cules cu greu dintre craci primarului pe care la fiert si le-a dat la pesedisti sa-l ROADA SI SA-L LINGA SA VADA CIT DE DULCE ESTE CIUCALAUL PRIMARULUI.....
7.   Amisu trimis de
(14 sep 2008, 06:09:49
TERE ..NU SUNT OMENEII LUI TATA FLUTUR PE LA PRIMARII???

CUM SE POATE SA-I FACETI INCOMPETENTI??

DOAMNE ..CIT DE RAI MAI POT FII CU ACESTE LICHELE DIN ADMINISTRATIA LOCALA..........UNIIIIIIIIII!!
8.   Care este realitatea trimis de
(14 sep 2008, 22:42:37
S-au trimis bani de la Guvern si ajutoare,in aproximativ toate localitatile afectate de inundatiii.Dar in unele localitati ale judetului Suceava au fost trimise ajutoare si bani fara ca macar o locuinta sa fie afectata de aceste inundatii,iar ajutoarele au fost impartite de angajatii primariilor asa cum au crezut ei de cuviinta,mai mult pe criterii politice. Au fost raportate pagube insemnate,care nu sunt conforme cu realitatea,umflindu-se situatia distrugerilor cauzate de inundatii,numai pentru a se obtine fonduri de la guvern.Cum vin ploile si un piriu iese din matca,cum autoritatile locale au prilej bun de a scoate bani,dar unde sunt banii..?..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei