Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 sep 2008 - Anul XIII, nr. 216 (3897)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Contraste în şcoli

Termopane pentru unii, bănci de pe vremea bunicii, pentru alţii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Şcoli moderne, proaspăt renovate, mobilier ergonomic şi tâmplărie termopan, sau unităţi sărăcăcioase, vechi de secole, cu bănci prin care au trecut zeci de generaţii de elevi, toate, deopotrivă, îşi aşteaptă luni elevii la festivităţile de deschidere a anului şcolar.

Anul şcolar nou stă la Suceava sub zodia contrastelor. Dacă pentru unii elevi, prima zi de şcoală este un prilej potrivit pentru a-şi etala hainele în pas cu moda, pentru alţii, cizmele de cauciuc sunt un accesoriu vestimentar care trebuie purtat obligatoriu la careul de început de an.

 

Şcoală veche de sute de ani, la Liteni, Moara

Imaginea şcolilor din judeţ diferă, de la unitate de învăţământ la alta. Cei mai norocoşi sunt elevii din oraşe, care vor intra în săli de clasă proaspăt zugrăvite, mobilate şi utilate.

Termopane, grupuri sanitare moderne, table inteligente, calculatoare şi Internet, sunt dotări cu nimic ieşite din comun pentru şcolile din mediul urban.

Lucrurile se schimbă radical în şcolile mici din mediul rural, unde grupurile sanitare sunt în grădină, iar clădirile nu au fost reabilitate de zeci de ani.

Şi în mediul rural însă, contrastele pot fi la fel de evidente. Între şcoala de centru şi celelalte unităţi de învăţământ din comună, diferenţa este ca de la cer la pământ.

Astfel, dacă la şcoala de centru din comuna Moara, elevii încep noul an într-o clădire reabilitată şi modernizată, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre elevii din Liteni, Moara.

O clădire veche de sute de ani, conac boieresc pe vremuri, este astăzi şcoala cu clasele I-VIII din localitatea Liteni, Moara. Clădirea nu a mai fost reabilitată de zeci de ani, iar lucrul acesta se vede.

„Şcoala asta ori trebuie dărâmată şi construită una nouă, ori trebuie reabilitată total”, a spus Cosma Airinei, director la Liteni, Moara.

Fonduri pentru reabilitarea acestei şcoli nu s-au găsit încă, iar un strat de var pe pereţi este singura „îmbunătăţire” adusă unităţii de învăţământ.

 

Bănci vechi, „donate” de şcoala de centru

Cât despre mobilierul şcolar de aici, cei 80 de elevi sunt aşteptaţi în bănci vechi, bătute în cuie, şi acelea primite „cadou” de la şcoala de centru, modernizată.

Şcoala din Liteni Moara fost însă dotată cu tâmplărie termopan la grupurile sanitare din curtea şcolii. Dacă o astfel de tâmplărie nu a fost montată încă în şcoală, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre grupurile sanitare, dotate cu geamuri şi uşi termopan.

Şi la Şcoala din Zahareşti, elevii sunt aşteptaţi într-o clădire veche, ai cărei pereţi scorojiţi şi deterioraţi au fost acoperiţi de un strat proaspăt de var. Băncile vechi, acoperite de huse, pe care au fost aşezate manualele uzate, îi aşteaptă luni pe elevi.

La Zahareşti învăţământul este simultan, iar elevii din clasa întâi şi a treia învaţă împreună, la fel ca şi elevii din clasele a doua şi a patra.

Nici preşcolarii nu învaţă în grupe distincte, iar o singură educatoare se ocupă de copiii din toate grupele.

La Şcoala de Arte şi Meserii din Pătrăuţi, o „armată” de oameni se ocupa vineri de curăţenia pentru începutul de an şcolar. Se făceau ultimele retuşuri, se monta mobilierul şi se spălau duşumelele, astfel încât totul să arate bine la deschiderea de an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Termopane pentru unii, bănci de pe vremea bunicii, pentru alţii.
 Vizualizări articol: 2918 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Termopane pentru unii, bănci de pe vremea bunicii, pentru alţii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cerc pedagogic trimis de
(13 sep 2008, 16:55:44
...si pe deasupra, ca sa fie tacamul complet pentru invatatoarele de la Zaharesti, au si cerc pedagogic anul acesta...
2.   Pestele de la cap se impute. trimis de
(13 sep 2008, 17:53:06
Petre Roman,........................ ,acestia au gestionat zestrea ramasa de la Ceausescu.Va intreb ,retoric,i-a durut ,macar in cur, de viitorul natiei romane?Procentual ,stiti citi bani ,,papa'' intretinerea acestui sistem?

3.   Pestele de la cap se impute. trimis de
(13 sep 2008, 17:56:08
Revin cu intrebarea :Cel care cenzureaza comentariile este platit de acelasi sistem?
4.   Termopane... termopane.... trimis de
(13 sep 2008, 18:09:18
E misto aia cu termopanele la buda. Probabil ca se anunta niscaiva vizite de "sus" si au pus termopane ca sa nu le ajunga la finutele lor nasuri, mirosuri mai putin finute de la buda scoliihappy
5.   SCOALA NR 2 HORODNIC DE SUS trimis de
(14 sep 2008, 10:31:14
tot un vechi conac este si Sc nr 2 Horodnic de Sus , de inainte de 1900 si in aceeasi stare.Am fost repartizata acolo si am inlemnit.Wc-ul dezastru , cladirea veche, toata crapaturi, intunecoasa , sub orice critica....JALE
6.   Articole contratimp trimis de
(14 sep 2008, 13:40:53
De ce nu au inceput ziaristii aceasta campanie din luna iulie,ce scoli se rebiliteaza,ce termene au si sa-i mai fi impulsionat pe harnici constructori si cinstitele societati (care primesc lucrari funcrie de simpati politice si de ce bani dau spaga) si sa terminam cu acest tip de presa in care vara ne bombardeaza cu canicula si inundatiile,iarna cu frigul si zapezile incit daca citesti un articio de 5 ani e la fel ca acel de acuma.
7.   SAM Patrauti trimis de
(15 sep 2008, 18:25:34
Nu toate salile de clasa de la Sam Patrauti arata ca cele prezentate in imagini,nici gand.Acelea fotografiate sunt:sala de clasa a unei doamne invatatoare ,,prietena de familie,,cu domnul director,iar cabinetul de informatica este,,patronat,,de fata domnului director,deci....ati fost dusi in eroare.Daca v-ar fi fost prezentate si ati fi fotografiat si celelalte sali de clasa sau scoala de la Moldoveni,ati fi observat ca sunt la fel ca cele de la Scoala Zaharesti sau alte scoli lasate in paragina sau chiar mai rau.Asa ca.....informati-va mai bine si din alte surse(cadre didactice,personal auxiliar)si nu mai prezentati materiale fara o documentare temeinica sau cum va sunt ele prezentate de cei care au interes ,,sa de-a bine,,in presa,ci aratati realitatea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei