Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 sep 2008 - Anul XIII, nr. 214 (3895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

13- 14 septembrie

ÎPS Mitropolitul Nectarie al Corfului - Grecia, oaspete la Mănăstirea Râşca

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Mănăstirea Râşca îl va avea ca oaspete, pentru două zile, 13 -14 septembrie, pe ÎPS Mitropolitul Nectarie al Corfului – Grecia. Obştea mănăstirească sărbătoreşte duminică, în ziua Înălţării Sfintei Cruci, hramul de toamnă, eveniment la care participă an de an sute de credincioşi.

Sâmbătă la ora 14:00, va fi întâmpinat marele ierarh din Grecia, dar şi racla cu Sfinte Moaşte ale Sf. Pantelimon, Sf. Vlasie, Sf. Haralambie, Sf. Varvara, Sf. Xenia şi Sf. Paraschevi. Credincioşii se vor putea închina la sfintele moaşte, după care, începând cu ora 18:30, vor participa la Slujba de Priveghere a Praznicului Înălţării Sfintei Cruci. Slujba va fi oficiată de ÎPS Mitropolitul Irineu al Olteniei, ÎPS Mitropolitul Nectarie al Insulei Corfu şi ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Liturghie şi agapă frăţească

Duminică, pe 14 septembrie, la ora 9:30, va începe Sfânta Liturghie, oficiată de ÎPS Mitropolitul Irineu al Olteniei, ÎPS Mitropolitul Nectarie al Insulei Corfu şi Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul. La ora 12:00, credincioşii care au participat la Liturghie sunt invitaţi la o agapă frăţească, în curtea mănăstirii.

Construită de Petru Rareş în 1542, mănăstirea Râşca s-a deosebit iniţial de celelalte ctitorii ale voievodului prin dimensiunile ei mai reduse, precum şi prin planul relativ simplu, fără pridvor şi camera mormintelor. Potrivit tradiţiei, în aceste locuri existau sihaştri care trăiau în rugăciune la începutul secolului XIV pe valea râului Moldova. Ei şi-au întemeiat o mică obşte monahală, pe locul unde se află astăzi comuna Bogdăneşti - Fălticeni, cu o biserică de lemn închinată Sfântului Ioan Teologul. Bogdan I a înnoit biserica de lemn a sihaştrilor din lunca Moldovei şi de la el, aceasta mică aşezare isihastă s-a numit „Schitul Bogoslov” sau „Sihăstria Bogdăneştilor”.

 

Kogălniceanu, închis şase luni la Râşca

O parte din călugări trăiau în obşte, iar cei mai râvnitori se rugau singuri în desăvârşită asceză, fie pe valea pârâului Râşca, fie în adâncul munţilor din apropiere. De obicei sihaştrii din Bogdăneşti se linişteau, mai ales în timpul posturilor, în Muntele Pleşu şi Slătioru, 10 km mai sus de schit.

Sihăstria Bogdăneşti s-a extins şi mai mult sub Alexandru cel Bun şi Ştefan cel Mare, fiind înnoită de Bogdan cel Orb între anii 1512-1517, printr-o nouă biserică cu hramul Sfântul Nicolae. Într-o cameră din clopotniţa mănăstirii Râşca, a stat închis timp de şase luni Mihail Kogălniceanu, din porunca domnitorului Mihai Sturza.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Mitropolitul Nectarie al Corfului - Grecia, oaspete la Mănăstirea Râşca.
 Vizualizări articol: 1165 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
ÎPS Mitropolitul Nectarie al Corfului - Grecia, oaspete la Mănăstirea Râşca5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei