Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 iul 2008 - Anul XIII, nr. 157 (3838)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Campanie de prevenire

Tatuajele cu henna neagră, periculoase pentru sănătate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Inspectorii sanitari suceveni au lansat un avertisment cu privire la riscurile ce pot să apară prin utilizarea tatuajelor negre cu henna, semnalul de alarmă fiind tras ca urmare a apariţiei unor numeroase cazuri de reacţii adverse raportate de către dermatologi şi alţi specialişti, în urma folosirii acestui produs.

Alerta responsabililor cu sănătatea publică vine la scurt timp după ce ministerul de resort a răspuns afirmativ solicitării formulate de o comisie europeană, de a se alătura unei campanii de prevenire a consumatorilor, în condiţiile în care aplicarea de tatuaje negre cu henna implică o serie de riscuri serioase.

Dr. Ludovic Abiţei, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, a arătat că, în judeţ, nici o persoană şi, respectiv, nici o unitate nu este autorizată să facă tatuaje, însă din informaţiile pe care le deţine această activitate se derulează, totuşi, de foarte multă vreme.

„Recomand populaţiei doritoare de asemenea servicii să acorde mare atenţie la cremele sau pastele folosite. În mod normal, nu ar trebui să apară neajunsuri dar se pare că, în noile combinaţii, henna neagră este periculoasă pentru sănătate”, a spus medicul.

 

Efectele tatuajelor cu henna neagră

Potrivit şefului Inspecţiei Sanitare de Stat, coloranţii care se adaugă la ora actuală plantei pot cauza reacţii alergice grave. Simptomele apar după câteva zile, iar reacţiile alergice se manifestă prin mâncărimi, roşeaţă, pete, pustule sau chiar decolorarea permanentă a pielii şi cicatrici. Utilizatorii pot dobândi o sensibilitate permanentă la aceste substanţe şi pot dezvolta dermatită de contact alergică. În aceste cazuri, reacţiile pot fi violente, câteodată necesitând intervenţie medicală de urgenţă şi chiar spitalizare.

Aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona înconjurătoare sau se pot răspândi pe întreg corpul.

Astfel de reacţii pot cauza poli-sensibilitate, în special în cazul cauciucului, hainelor şi încălţămintei sau al vopselelor de păr în care se folosesc asemenea coloranţi, dar şi în cazul produselor care conţin substanţe comparabile, cum ar fi produsele de protecţie la soare şi anumite medicamente.

Această sensibilizare poate împiedica practicarea unor anumite profesiuni, cum ar fi coafatul. O astfel de sensibilizare este din ce în ce mai îngrijorătoare, deoarece afectează copiii sau adolescenţii şi poate afecta viaţa zilnică şi profesională a acestora. Trebuie, de asemenea, precizat faptul că această sensibilizare este ireversibilă şi durează toată viaţa.

 

Recunoaşterea hennei negre

În aceste condiţii, oricine prezintă o reacţie de iritare sau cu apariţie de pustule la o pată neagră de pe trup trebuie să meargă imediat la medic şi să spună dacă i s-a aplicat pe piele un tatuaj cu henna neagră.

„Pasta naturală de henna este verzui-maronie sau verde-maronie foarte închis. În cazul în care culoarea pastei folosite de cei care efectuează tatuajele este mai închisă, după toate probabilităţile au fost adăugaţi coloranţi şi, ca atare, pasta  trebuie evitată. De obicei, aşa-zişii artişti sau pictori nu pot sau nu vor să dea informaţii despre provenienţa hennei, motiv pentru care recomand să se solicite o listă de ingrediente sau instrucţiuni pentru a verifica informaţiile legate de plantă”, a punctat medicul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tatuajele cu henna neagră, periculoase pentru sănătate.
 Vizualizări articol: 1211 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tatuajele cu henna neagră, periculoase pentru sănătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nici o treaba trimis de
( 7 iul 2008, 15:34:21
Turcu nu ai nici o treaba cu meseria asta si ai si o exprimare de copil de clasa a VIII-a, citeste si tu Obiectivul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei