Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iul 2008 - Anul XIII, nr. 154 (3835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluţie

Bani din buzunarele părinţilor, pentru manuale noi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Manuale noi pe banii părinţilor. Aceasta este varianta pe care o vor alege elevii suceveni în cazul în care preconizările IŞJ, potrivit cărora mulţi dintre elevi vor rămâne fără manuale gratuite, se vor adeveri.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Petru Carcalete, a declarat că editurile nu răspund solicitărilor pe care IŞJ le-a făcut privind tipărirea manualelor. Termenul limită de încheiere a contractelor de reeditare a manualelor şcolare a expirat pe 15 iunie, iar Petru Carcalete a spus că „s-au încheiat contracte cu doar 56% dintre editurile agreate de Ministerul Educaţiei, care ar trebui să reediteze manualele pentru anul viitor”.

Pe lângă refuzul editurilor de a tipări carte şcolară, IŞJ se confruntă şi cu o altă problemă, cea a banilor prea puţini pentru achiziţionarea de manuale. Petru Carcalete a declarat că fondurile din acest an sunt mai mici decât cele din anul anterior. „Suma alocată de la Ministerul Educaţiei este de 889.860 de lei. Nu toţi elevii vor avea manuale, iar dacă editurile agreate de MEdCT nu răspund solicitărilor, şi mai puţini elevi vor primi cărţi la începutul anului şcolar”, a adăugat inspectorul general Petru Carcalete.

Potrivit legii, primii zece ani de şcoală sunt gratuiţi, şi toţi elevii din învăţământul obligatoriu ar trebui să primească anual manuale gratuite. Elevii spun că au primit în fiecare an cărţile de care au nevoie, însă de cele mai multe ori este vorba despre manuale şcolare vechi, iar cei care şi-au dorit să înveţe după ultimul manual apărut au scos bani din buzunar şi l-au cumpărat.

„Nici până acum nu am primit toate manualele, pentru fiecare disciplină. În mare parte le-am avut de la şcoală, însă patru, cinci cărţi fie am fost nevoită să le cumpăr, fie să le multiplic la copiator”, a declarat Anca Vasileniuc, elevă la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava.

 

Manuale vechi din stocul şcolilor, insuficiente pentru toţi elevii

Pentru achiziţionarea a doar câteva manuale noi elevii trebuie să plătească şi peste 100 de lei, în funcţie de cartea pe care trebuie să o achiziţioneze şi de editura care o tipăreşte. 

Directorii de şcoli ştiu de „criza manualelor” şi spun că numai cu manualele vechi pe care le au nu pot face faţă.

„Ar mai trebui un plus de manuale de 10-15% faţă de ceea ce avem în prezent în inventar, ca să putem oferi manuale gratuite elevilor”, a declarat Constantin Mărgineanu, directorul Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă” din Suceava. Mărgineanu a mai precizat că o altă problemă o reprezintă manualele pentru elevii din clasa I.

„Nu poţi oferi copilului care vine prima dată la şcoală o carte veche, şi nici nu poţi să le spui să-şi cumpere. Pentru clasa întâi trebuie obligatoriu manuale noi”, a adăugat Constantin Mărgineanu.

Şi directorii de liceu spun că manualele existente la ora actuală în inventarul şcolii nu sunt suficiente, şi că au nevoie, aşa ca în fiecare an, de cărţi noi. „S-a făcut un necesar al manualelor care a fost transmis Inspectoratului Şcolar. Acum, dacă sunt probleme, nu ştiu ce vom face”, a declarat directorul Liceului cu Program Sportiv din Suceava, Dumitru Bernicu.

 Necesarul de manuale noi pentru judeţul Suceava, care trebuie retipărite până la începutul anului şcolar 2008-2009, este de 248.227 de cărţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bani din buzunarele părinţilor, pentru manuale noi.
 Vizualizări articol: 886 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bani din buzunarele părinţilor, pentru manuale noi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pt. cei ce vor si au si cu ce! trimis de
( 3 iul 2008, 16:24:53
Din pacate unii profesori folosesc carti care nu se mai tiparesc! Ce sa cumpere parintii?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei