Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 iul 2008 - Anul XIII, nr. 154 (3835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Efectele DN 17

Operatorii de turism sunt nevoiţi să-şi transporte singuri clienţii la pensiuni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Turiştii continuă să evite vacanţele în Bucovina, principalul motiv fiind starea Drumului Naţional 17, care face legătura cu Ardealul, operatorii de turism fiind obligaţi să promoveze diverse servicii suplimentare de transport pentru a reuşi să-şi atragă clienţii.

Fie că este vorba de turişti din România sau din străinătate, prima informaţie pe care o solicită atunci când intenţionează să-şi programeze o vacanţă în judeţul Suceava este legată de condiţiile de trafic pe DN 17. O problemă pe care constructorii care realizează modernizarea DN 17 nu au reuşit să o rezolve, deşi termenele de finalizare a investiţiei au fost cu mult depăşite, fie că este vorba despre firma Aktor, pe tronsonul limita judeţului Suceava cu Bistriţa Năsăud–Iacobeni, Mochlos–Iacobeni–Sadova, sau SC CF – Grup Colas Iaşi–Sadova–Suceava.

Atât cele două firme greceşti, Aktor şi Mochlos, cât şi firma ieşeană, dar şi proiectanţii şi consultanţii acestora au contribuit din plin la declinul turismului din judeţul Suceava, acuze aduse în principal de operatorii din turism.

Cei mai afectaţi de starea DN 17 sunt hotelierii şi proprietarii de pensiuni din localităţile traversate sau aflate în apropierea principalului drum din judeţ, şi care în ultimii ani s-au confruntat cu o scădere importantă a numărului de clienţi. Iar cei care totuşi ajung în Bucovina, au parte atât de un drum de „coşmar”, împânzit de semafoare şi cu porţiuni pe care nu s-a turnat nici un strat de asfalt provizoriu, dar şi de peisaje „uimitoare” cu moloz şi pământ aruncat pe marginea drumului şi pe spaţiile verzi de către firmele care execută lucrările de modernizare.

 

O pensiune din Vama oferă transport gratuit de la aeroportul sau gara din Suceava

„Toată lumea sună şi ne întreabă dacă s-a terminat drumul”, ne-a declarat administratorul Pensiunii Casa Lucreţia din Vama, Elena Iosep. Ea a arătat că în ultimii ani numărul turiştilor care au călcat pragul acestei pensiuni pentru a-şi petrece vacanţa a fost din ce în ce mai mic, situaţie înregistrată şi la alte unităţi turistice din comuna Vama.

„Această scădere se observă cel mai mult la turiştii din străinătate. Ne-au sunat foarte multe persoane, care au vrut să vină pentru prima dată la noi, sau cei care au dorit să revină în aceste locuri, dar în momentul în care aflau că drumul nu este finalizat spuneau că preferă să meargă în alte zone ale ţării”, afirmă administratorul pensiunii din Vama.

În aceste condiţii, Elena Iosep ne-a declarat că pentru a-şi atrage turiştii, Pensiunea Casa Lucreţia a ajuns să ofere servicii suplimentare, de transport, de la aeroportul sau gara din Suceava către Vama.

„Nu avem ce să facem. Străinii nu vor să-şi strice maşinile, motiv pentru care am fost nevoiţi, în mai multe cazuri, să mergem noi să-i aducem de la aeroport sau de la gară”, a mai spus Elena Iosep.

 

Pensiunile noi sunt falimentate de starea DN 17

Tot în Vama, administratorul unei pensiuni noi, construită cu fonduri SAPARD, Bucovina Lodge, ne-a mărturisit că lipsa turiştilor provoacă pierderi importante tuturor unităţilor de primire turistică.

Aurelia Badale susţine că, de la deschiderea pensiunii, toţi turiştii sau reprezentanţii firmelor de turism din ţară se interesează în primul rând de finalizarea modernizării DN 17.

„Ne doare şi ne arde la buzunar. În pensiunea noastră s-au investit peste 700.000 de euro, însă cu încasările suntem pe zero. Au mai fost câţiva turişti, dar care după ce au ajuns aici ne-au spus că trebuie să-şi bage maşinile în service din cauza drumului”, spune Aurelia Badale.

Ea a subliniat că mai multe agenţii de turism din Bucureşti s-au interesat de oferta pensiunii, însă în cele din urmă au renunţat să mai promoveze această zonă din cauza stării Drumului Naţional 17.

Administratorul pensiunii spune că de la începutul acestui an a anulat mai multe rezervări făcute de turişti din străinătate, aceştia precizând că renunţă la vacanţa în Bucovina pe motiv că nu doresc să-şi strice maşinile personale.

„Este drumul care ne omoară afacerile. Cei care au venit, sau vor revină, renunţă la idee imediat ce află că drumul este în continuare foarte prost”.

 

Pensiuni goale în Vatra Dornei

În plin sezon turistic, numeroase pensiuni din municipiul Vatra Dornei sunt goale sau au doar 2-3 clienţi. Staţiune turistică de interes naţional, Vatra Dornei este una dintre localităţile judeţului în care pensiunile şi hotelurile au înregistrat pierderi mari din cauza lipsei turiştilor. Efectele dezastrului de pe DN 17 din ultimii ani sunt resimţite atât de pensiunile mici, cât şi de hotelurile mari.

La Pensiunea Dariana toate camerele sunt goale, administratorul Adriana Cântec precizând că cele mai mari probleme le-a avut de la începutul anului 2008.

„Sunt din ce în ce mai puţini turişti. Anul trecut a fost cum a fost. Dar anul acesta bate vântul. Şi toţi cei care au mai fost la noi, sau la alte pensiuni din Dorna, au spus clar că nu se mai întorc până când nu se finalizează modernizarea drumului”, spune Adriana Cântec.

Mai „norocoşi” decât cei de la Pensiunea Dariana sunt proprietarii Hotelului Minuţ, aflat la câţiva metri de telescaunul din Vatra Dornei, care aveau în momentul în care am discutat cu ei două camere ocupate din cele 24 câte sunt în hotel.

„De la Bistriţa Năsăud spre Dorna drumul e rău. De la Suceava încoace e coşmar. Turiştii evită cât pot drumul acesta, iar cei care mai ajung la Dorna, în special cu maşinile proprii, sunt terminaţi”, ne-a declarat administratorul hotelului, Minuţ Rusu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Operatorii de turism sunt nevoiţi să-şi transporte singuri clienţii la pensiuni.
 Vizualizări articol: 13497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Operatorii de turism sunt nevoiţi să-şi transporte singuri clienţii la pensiuni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei