luni, 23 iun 2008 - Anul XIII, nr. 145 (3826)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9297 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6851 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava

Administraţie

Consiliul Judeţean Suceava, primul validat din ţară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Noul Consiliu Judeţean rezultat în urma alegerilor din data de 1 iunie şi-a intrat în atribuţii sâmbătă, după ce consilierii au fost validaţi şi au depus jurământul.

Ceremonia a avut loc în sala mare a Palatului Administrativ şi a fost condusă de proaspătul şef al administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, de la un prezidiu ornat cu flori portocalii şi flancat de cele două icoane de dimensiuni mari pe care le-a primit cu o zi înainte la învestire, icoane care-i reprezintă pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava şi pe Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Trebuie subliniat faptul că, în acest mandat, în Consiliul Judeţean au intrat doar trei formaţiuni politice: PD-L, PSD şi PNL. Democrat liberalii au 18 mandate de consilier din cele 37, la care se adaugă preşedintele Flutur, care are drept de vot, social democraţii 14, iar liberalii patru.

 

Componenţa noului CJ Suceava

PD-L îi are în deliberativul judeţean pe  Vasile Ilie, Dan Cadariu, Eugen Uricec, Petru Carcalete, Ioan Bălan, Dan Gospodaru, Marius Vatavu, Ion Bădeliţă, Vasile Andronache, Sabin Adrian Drăgan, Sorina Barbu, Ion Badale, Dan Dascălu, Doru Slevoacă , Cristinel Macovei, Florin Olaru, Gheorghe Niţă şi Marius Boghian. Social democraţii vor „defila” în acest mandat cu Gavril Mîrza, Corneliu Popovici, Gheorghe Iacob, Mihai Creţeanu, Mihai Grozavu, Carmen Agoutin, Petru Ştirbu, Ioan Corjuc, Roman Stecyk, Simion Slevoacă, Paul Petru Leşanu, Dumitru Mălăşincă, Florin Creţu şi Petrică Simeria, iar liberalii cu Angela Zarojanu, Mihai Aurel Steiciuc, Bogdan Cristache şi Nicolae Vranău.

De menţionat că PSD i-a avut pe locuri eligibile pe Ion Bota şi Gheorghe Dascălu, care au renunţat la mandate din motive personale. Acelaşi lucru l-au făcut şi senatorul Tiberiu Prodan şi deputatul Mihai Sandu Capră, care ocupau primele poziţii pe lista PNL, locul lor fiind luat de următorii pe listă.

 

Ilie şi Cadariu au fost aleşi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean

Democrat liberalii Vasile Ilie şi Dan Cadariu sunt noii vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Suceava, urmând să-l secondeze pe şeful lor politic, Gheorghe Flutur, la conducerea administraţiei judeţene.

Ilie şi Cadariu au fost aleşi prin vot secret sâmbătă, după validarea noului deliberativ judeţean.

Cei doi i-au avut drept contracandidaţi pe social democratul Petru Ştirbu şi pe liberala Angela Zarojanu. În urma votului secret al consilierilor, Ilie şi Cadariu au reuşit să obţină majoritatea opţiunilor exprimate.

Demn de remarcat este faptul că atât Vasile Ilie, cât şi Dan Cadariu au obţinut 20 de voturi, în timp ce contracandidaţii au fost aleşi de 17 consilieri. Asta în situaţia în care PD-L are în Consiliul Judeţean 19 voturi, 18 ale consilierilor şi unul al lui Gheorghe Flutur, PSD are 14, iar PNL – 4.

În aceste condiţii, votul pentru alegerea vicepreşedinţilor a arătat că încă de la începutul mandatului, PD-L are, cel puţin la votul secret, încă un sprijin din partea unuia dintre consilierii de la PSD sau PNL. Cu toate acestea, după şedinţa de constituire a CJ Suceava, atât liberalii, cât social democraţii au susţinut că cel de-al 20-lea vot pentru Ilie şi Cadariu nu le-a aparţinut.

Trebuie spus că obţinerea votului cu numărul 20 pentru echipa de vicepreşedinţi PD-L a fost întâmpinată cu aplauze din partea consilierilor locali ai acestui partid.

 

Sfaturile lui Mîrza pentru noua conducere a judeţului

Prezent la constituirea CJ Suceava în postura de consilier, fostul şef al administraţiei judeţene, Gavril Mîrza, a avut un comportament demn, şi mai mult a ţinut să-i dea câteva sfaturi noului preşedinte Gheorghe Flutur.

Mîrza a făcut referire la „proiectul vieţii sale”, „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”, precizând că acesta trebuie continuat, iar dacă va fi nevoie îşi va da tot sprijinul noii conduceri.

Gavril Mîrza a declarat în faţa noului CJ Suceava că acest proiect trebuie să fie finalizat, subliniind că realizarea lui se face prin intermediul unui credit, pentru care s-a obţinut cea mai avantajoasă dobândă din România, sub 4%. De asemenea, Mîrza a sfătuit noua conducere a CJ Suceava să dea o atenţie sporită asigurării majorării salariale pentru angajaţii din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. El a spus că acoperirea acestei majorări de 75% a salariilor se va face din bugetul CJ Suceava, sumele necesare nefiind alocate de către Guvernul României.

„Acest lucru va face ca peste o oarecare perioadă de timp, în buget să fie un gol financiar şi va trebui să nu mi se impute acest lucru, ci să se solicite Guvernului să acopere deficitul”, a precizat Mîrza.

El a apreciat că pe perioada mandatelor sale la conducerea CJ Suceava „lucrurile au funcţionat bine”, recunoscând că au fost şi unele mici neîmpliniri, şi a urat succes noilor aleşi judeţeni.

„Momentul de astăzi este unul care trebuie să îl ai în vedere din momentul în care intri într-o funcţie, pentru că atunci când intri trebuie să şi pleci. Ceea ce se întâmplă azi, predarea ştafetei către domnul Flutur, este un lucru normal, pe care îl respect. Şi din respect faţă de lege, noi, consilierii opoziţiei, ne-am prezentat din prima la şedinţă de constituire, astfel încât noul deliberativ să poată să-şi înceapă activitatea”, a declarat Mîrza, care a avut trei mandate de preşedinte al CJ şi unul de vicepreşedinte.

El a mai arătat că susţine descentralizarea la nivel administrativ, decizie care ar putea îmbunătăţi activitatea CJ Suceava.

„Cred că domnul Flutur o să ceară insistent acest lucru. Sigur depinde de pe ce poziţie eşti. Când eşti în minister vrei să concentrezi, când eşti la nivelul judeţului vrei să descentralizezi. Dar trebuie să se ajungă la momentul descentralizării reale, pentru mai buna funcţionare a ceea ce înseamnă activitate la nivelul unui judeţ”, a mai spus Mîrza.

 

Băişanu a atras atenţia asupra „găştilor de interese”

Prezent la constituirea CJ Suceava, prefectul Alexandru Băişanu a transmis noii conduceri a acestei instituţii să fie cât se poate de atentă la „găştile de interese” care există la nivelul judeţului.

„De fiecare dată, în spatele puterii, al celor care conduc, există găşti de interese care sunt foarte abile, care mânuiesc foarte bine toate oportunităţile şi posibilităţile care li se oferă şi care trec cu arme şi bagaje dintr-o parte în alta urmărindu-şi propriile interese. Sunt convins că noua conducere a CJ Suceava va decela între bine şi rău şi va hotărî ce este mai bine pentru cetăţenii judeţului”, a declarat Băişanu.

 

Mesaj împăciutor din partea lui Gheorghe Flutur

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a mulţumit tuturor consilierilor prezenţi la şedinţa de constituire a deliberativului judeţean. El a spus că prezenţa lor la şedinţă reprezintă un gest de responsabilitate. De asemenea, Flutur i-a mulţumit fostului preşedinte, Gavril Mîrza, pentru tot ce a făcut pentru judeţul Suceava.

„Vreau să vă spun, domnule Mîrza, că dincolo de lupta politică, şi sunt convins că acelaşi lucru îl faceţi şi dumneavoastră, suntem în măsură să îmbrăcăm haina administraţiei, a responsabilităţii. Vă invit pe toţi la construcţia şi modernizarea judeţului Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur. El a ţinut să le transmită angajaţilor din cadrul CJ Suceava şi din instituţiile subordonate că va fi colaboratorul lor, însă unul implicat şi pragmatic.

„Populaţia are mari aşteptări de la noi pentru a pune pietre de temelie şi cărămizi în acest judeţ. A trecut campania, luptele au fost uneori poate mai aprige decât în altă parte, însă ca om politic trebuie să ştii să alegi până la urmă ce e mai bine pentru cetăţean. Şi eu vă promit acest lucru. Vom trece pentru ambiţii, orgolii şi  patimi politice, pentru ca sucevenilor să le fie mai bine”, a spus Flutur.

 

Mîrza i-a predat cheile lui Flutur

După şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean s-a consumat un moment emoţionant atât pentru fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza-PSD, cât şi pentru succesorul său, Gheorghe Flutur- PD-L, şi anume predarea cheilor de la biroul preşedintelui Consiliului Judeţean, birou pe care Mîrza l-a folosit 12 ani, adică trei mandate.

Gavril Mîrza l-a întâmpinat pe Gheorghe Flutur cu „Vă doresc sănătate şi Doamne Ajută”. „Şi eu vă mulţumesc şi Doamne Ajută pentru suceveni. E nevoie”, i-a răspuns Flutur, care a încercat şi o glumă în momentul în care Mîrza i-a înmânat cheile. „Astea sunt cheile de la casă sau de la judeţ?”, a întrebat Flutur. „De la intrare”, i-a răspuns Mîrza care a rămas preţ de câteva minute tete-a tete cu succesorul său.

Trebuie spus că şi vicepreşedinţii Vasile Ilie şi Dan Cadariu au inspectat terenul pentru a vedea viitoarele birouri în care-şi vor desfăşura activitatea. Cel mai probabil biroul fostului vicepreşedinte Eugen Uricec va fi ocupat de Ilie, iar cel al Stelei Acatrinei de Cadariu.

 

Consilierii suceveni au dat startul

De menţionat că deliberativul judeţean sucevean a fost primul dintre Consiliile Judeţene validate la nivel naţional. La şedinţa de validare s-a putut remarca o sincronizare a votului între PD-L şi PSD, cele două partide stopând accesul reprezentantului PNL în comisia de validare a mandatelor consilierilor judeţeni.

Şedinţa de sâmbătă a fost eficientă şi fără patimi, constituirea Consiliului Judeţean finalizându-se în mai puţin de două ore. A atras atenţia cravata de un portocaliu strident a democrat liberalului Dan Cadariu şi poşeta mov intens a liberalei Angela Zarojanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Judeţean Suceava, primul validat din ţară.
 Vizualizări articol: 2979 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Consiliul Judeţean Suceava, primul validat din ţară5.054

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gesturi elegante trimis de
(23 iun 2008, 11:22:13
Deocamdata,doar gesturi elegante de o parte si de alta,dar nu vreau sa ma-mbat cu apa rece,va izbucni si razboiul!Cu siguranta,multe treburi murdare vor iesi la iveala de o sa ne facem cruce ce au putut sa faca cei de la judet in ultimii 12 ani!
1.1  RE: Gesturi elegante trimis de
(23 iun 2008, 15:13:18
De facut au facut. Cu siguranta nu sunt curati. Dar frica imi este de faptul ca vom vedea doar varful aisbergului. Rastul va ramane la "dosar", pentru vremuri mai grele. Pentru vremurile in care situatia se va schimba iar castigatorii actuali vor da socoteala pentru ceea ce au facut la randul lor! Iar sa ma imbat cu apa rece este sa cred ca nu vor face!
2.   Grija pt municipiul Suceava trimis de
(23 iun 2008, 11:26:35
Iata cum doamna Zarojanu si prietenul ei de suflet Steiciuc au sters-o de la Consiliul local Suceava,prin renuntare la mandatele de consilieri locali si au dat fuga la judet!Iata cine voia sa fie primarul Sucevei,o femeie care e total dezinteresata de problemele orasului si nu urmareste decat afacerile sale si ale lui Sam Steiciuc!
3.   Cadariu vicepresedinte... trimis de
(23 iun 2008, 12:01:32
asta e cel mai idiot om pe care il cunosc,e cainele de paza al lui flutur,gata sa muste pe oricine ptr bani si influenta. un cretin idiot!
3.1  RE: Cadariu vicepresedinte... trimis de
(23 iun 2008, 12:41:14
Mare dreptate aveti cu Cadariu! Dupa ce si-a atins scopul si a fost numit expert guvernamental de catre PNL a dat bir cu fugitii si l-a urmat pe GHE FLUTUR. Vom vedea ce urmeaza, cunoscut fiind ca nu stie dec�t sa-si urmeze propriul interes,calc�nd pe cadavre,neamuri ,prieteni,etc. Mare grija si la nevasta-sa,autentic cabinet 2!!!
4.   Lupii trimis de
(23 iun 2008, 12:13:50
lupii paznici la stana, vom trai si vom vedea!!!!!!!!!!!!!!
4.1  RE: Lupii trimis de
(23 iun 2008, 14:48:08
Acum au venit ciobanesti mioritici si sper din tot sufletul sa alunge ,,lupii" de la stina comunitatii(judetul Suceava)iar ciobanii sa se apuce de treaba , ca stina avea nevoie de de un baci destoinic si cred eu ca la capatat .
4.2  RE: Lupii trimis de
(23 iun 2008, 15:05:18
Caini sunt inruditi cu lupii. Au dor cateva gene diferite asa ca aceasta comparatie este, cred, neinspirata. Doar daca chiar asta ai vrut sa subliniezi!. Cat despre "baci", acesta fost instalat. Sa vedem ce face. Dar cred ca peste patru ani am sa aud aceeasi replica "stil Lungu" cum ca n-a facut mare lucru dar a facut mai mult ca Marza. Oricum succes.
5.   Pesedei trimis de
(23 iun 2008, 12:51:58
...mici si rai,cum le stiti voi pe toate,si ce bine dati pe langa poarta!Ciocu mic cu foamea-n gat,nemernicilor!
5.1  RE: Pesedei trimis de
(23 iun 2008, 15:50:52
alupigus my friend
5.2  RE: Pesedei trimis de
(23 iun 2008, 16:18:22
sa ti-o suga ma-ta,derbedeule!
5.3  RE: Pesedei trimis de
(23 iun 2008, 22:04:28
alupigus din nouhappy
6.   Curatenia de vara trimis de
(23 iun 2008, 13:43:19
Succes noii echipe a CJ si asteptam sa va apucati de treaba ,dar inainte de toate trebuie sa faceti curatenie in ograda propie si in anexe (intreprinderi,institutii)de sub obladuirea CJ.Pe cind incepeti si cu aeroportul ? De altfel nu am mai vazut-o pe forum pe Gabriela, una dintre cele mai inversunate partizane a acestei institutii care de altfel este si ,,poarta aeriana "de intrare in acest Judet .
6.1  RE: Curatenia de vara trimis de
(23 iun 2008, 14:53:08
Nu comentez parerea ta, dar sunt curios. Care este echipa la care te referi?
7.   Alesi trimis de
(23 iun 2008, 15:53:19
poate caderea va fi tot prima.

8.   Strict d-lui FLUTUR trimis de
(23 iun 2008, 16:10:21
Domnule Flutur, va admir ascensiunea dvs. politica si va doresc ca prestatia dvs.sa fie un real succes si sa fiti un model de urmat pentru cine iubeste oamenii .Sa ii sustineti mereu pe bucovineni. Merita. Sint oameni de omenie.Sinteti unde v-ati dorit, nu v-a impins nimeni sa fiti aici. Demonstrati-ne ca sinteti de buna credinta.

O sugestie daca imi permiteti!!!

La salutul sau urarea "DOAMNE AJUTA" se raspunde cu "SA AJUTE DUMNEZEU".

Stiu acest lucru, fiindca m-am nascut si am copilaritla tara iar eu si consatenii mei din GRANICESTI foloseam de fiecare data acest salut cind lucram ceva ce necesita ajutor de la BUNUL DUMNEZEU.
9.   Aceleasi scuze! trimis de
(23 iun 2008, 16:25:41
de vreo trei ani mereu sunt probleme cu gestionarea fondurilor alocate pentru salarii la Asistenta sociala si protectia copilului.De fiecare data sufera copiii din asistenta maternaala,ca deh n-or sa ramana fara salarii sefii,asa ca mai bine se amana alocarea sumelor de hrana pentru acesti copii.Asteptam de la dl. Flutur schimbarea opticii,administrarea banilor intr-o maniera mai inteligenta,pentru ca acesti copii sa nu aiba de suferit!
10.   Ptr.Ioana trimis de
(23 iun 2008, 17:03:56
As ruga-o pe Ioana(ce banuiesc ca lucreaza in domeniu),sau pe oricine altcineva sa ne spuna care este indemnizatia lunara a unui tinar din centrele de copii asistati. Multumesc.
11.   Sa auzim ce salarii au cei de la protectia copiilo trimis de
(23 iun 2008, 23:43:23
si cum se intra acolo?pe baza de ce?si rubedeniile!
12.   Sfat trimis de
(24 iun 2008, 09:22:37
Am inteles de la Flutur ca dupa alegerile locale o sa se apuce de lucru ca sa avem o infrastructura ca in germania,ca sa nu mai avem cele mai mici salarii din RO si UE si ca multi o sa se intoarca in tara atrasi de noile locuri de munca si de noile salarii.Sunt convins ca astea sunt intentiile,dar daca o sa inceapa sa stea mai mult pe la posturile de televiziune la emisiuni de gargara si poze de grup cu PD-L ,atunci cred ca e pe un drum gresit.
13.   Vorbe goale trimis de
(24 iun 2008, 09:38:51
cum comentati faptul ca cei de la birouri beneficiaza de sporuri de handicap,iar cei ce efectiv ingrijesc acesti copii handicapati nu au primit de loc.Chiar au primit si bani cu trei ani in urma?E normal?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei