Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 apr 2008 - Anul XIII, nr. 91 (3772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

De Paşti

Mănăstirile din Bucovina nu mai au locuri de cazare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu o săptămână şi jumătate înainte de Sărbătoarea Învierii Domnului, nici o mănăstire din Bucovina nu mai are locuri disponibile pentru cazarea turiştilor. Cea mai solicitată a fost Mănăstirea Putna, unde turiştii şi-au făcut rezervări încă de anul trecut.

Cele aproape 250 de locuri de cazare, în camere luxoase, pe placul unor turişti cu pretenţii, dar şi camere modeste, pentru pelerinii care vin an de an la mănăstire pentru slujba Învierii sunt deja ocupate.

Preţurile diferă în funcţie de confortul cerut de turişti (80, 100 de lei de persoană, sau în camere mai modeste - cât lasă turistul este bine primit).

Se ştie că la Mănăstirea Putna obştea călugărească nu consumă absolut deloc carne, aşa că masa pascală va fi bogată în preparate din peşte, ouă roşii, cozonaci, păşti şi vin.

 

Moldoviţa, Suceviţa, locuri limitate

La mănăstirile Moldoviţa şi Suceviţa locurile de cazare sunt limitate. Acestea sunt reţinute mai mult pentru apropiaţii mănăstirii, oficialităţi sau pentru persoane care lucrează la mănăstire. Maicile din aceste mănăstiri sunt nevoite să recomande turiştilor, pelerinilor care le cer informaţii legate de cazare pe perioada Sărbătorilor Pascale, pensiunile din zonă. În acest fel, turiştii participă la Slujba de Înviere care se săvârşeşte la mănăstire şi apoi se întorc la pensiunile unde şi-au rezervat locuri.

Mănăstirea Bogdana nu poate primi nici în acest an turişti. Stareţul Mănăstirii Bogdana, părintele Iustin, ne-a spus că se lucrează încă la centrul de copii şi la construirea unei mănăstiri de maici.

„Pelerinii pot să vină de Sfintele Paşti la noi la mănăstire, la Slujba Învierii. Deşi avem circa 60-70 de locuri de cazare, acestea sunt ocupate momentan cu muncitorii care lucrează la centrul de copii şi la mănăstirea de maici, deci nu putem să le închiriem turiştilor. Nu pregătim nici masa pascală pentru pelerini”, ne-a spus părintele Iustin.

 

Masa pascală, după buzunar

La Mănăstirea Dragormirna s-au făcut deja rezervări pentru toate camerele disponibile (circa 150 de locuri de cazare). Preţurile, doar pentru cazare, variază de la 10 lei, până la 150 de lei de persoană. Aceste tarife nu includ şi masa de Paşti. Maicile ne-au spus că masa pascală se pregăteşte doar pentru pelerinii care au solicitat să li se pregătească o masă de Paşti. Turiştii pot să opteze pentru masa pascală cu ouă roşii, pască, friptură de miel, drob de miel, cozonac de casă, vin, toate într-un meniu complet (de la aperitiv, până la desert) la 35 de lei de persoană. Pelerinii care nu doresc întreg meniul pot să opteze doar pentru anumite bucate bucovinene şi vor scoate din buzunar mai puţini bani, doar zece lei.

 

Sejur de patru zile, de la 190, la 1.300 de lei/persoană

Dacă la mănăstiri nu mai sunt locuri de cazare, turiştii pot să opteze pentru pensiunile din localităţile unde sunt mănăstiri sau cele situate în apropierea mănăstirilor.

Un sejur de trei-patru zile în Bucovina, la o pensiune cu două, trei sau patru margarete, ori la un hotel de două-trei stele, porneşte de la 190, 240 de lei de persoană şi poate ajunge şi până la 1.300 de lei de persoană (25 – 29 aprilie).

Cele mai piperate preţuri sunt la pensiunile din apropierea mănăstirilor Putna, Voroneţ, Suceviţa, dar şi la pensiunile nou construite pe raza localităţii Câmpulung Moldovenesc.

Alături de un tur la mănăstirile din Bucovina, turiştii pot urmări cum sunt încondeiate ouăle, pentru că gazdele le pregătesc şi asemenea demonstraţii de artă populară, mai ales încondeietoarele din Moldoviţa, Suceviţa, Vama.

Nu lipsesc mesele pascale, cu mâncăruri tradiţionale bucovinene: ouă roşii, pască, borş, friptură, drob de miel, sărmăluţe, pască cu smântână, pască cu brânză, plăcinte şi cozonac de casă, sfeclă cu hrean, hrean cu smântână, plăcinte poale-n brâu.

 

Coşuri cu bucate pentru fiecare pelerin, la sfinţit

Cei care petrec trei, patru zile în Bucovina vor găsi în zilele premergătoare Învierii mâncăruri de post. Nu vor lipsi din meniu ciulamaua sau rulada de ciuperci, plăcintele cu varză sau cartofi, salate de cartofi, murăturile. Sunt pensiuni unde pentru a-i încânta şi mai mult pe turişti, gazda le pregăteşte coş plin cu produse tradiţionale pentru mers la sfinţit în noaptea de Înviere.

Unele pensiuni din Bucovina (zona Suceviţa, Sadova, Gura Humorului) practică anumite preţuri doar în perioada Paştelui, oferind servicii „la pachet” – trei nopţi de cazare variind între 580 lei şi 776 lei de persoană, pentru patru nopţi, 720 de lei sau 800 de lei, la hotel de două stele, sau 655 de lei/persoană, pentru perioada 26-28 aprilie (la Voroneţ).

Preţul include cazare în cameră dublă, mic dejun, masă festivă de Paşti, mâncare de post pentru zilele de dinaintea Învierii, băuturi tradiţionale (afinată, zmeurată).
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mănăstirile din Bucovina nu mai au locuri de cazare.
 Vizualizări articol: 2903 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Mănăstirile din Bucovina nu mai au locuri de cazare5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Exagerat trimis de
(17 apr 2008, 18:43:24
CE PRETURI ASTRONOMICE SI PIPERATE AU ACESTE PENSIUNI.
2.   Frumos articol trimis de
(17 apr 2008, 18:47:29
nu este de mirare,fratilor!daca nu in bucovina,la manastiri,atunci unde?

ortodoxia sta in frunte aici,la noi!sa mai vina si strainii sa se mai incarce cu spiritualitate bucovineana ortodoxa!!se bucura voievodul din mormantul de la putna!

3.   Frumos trimis de
(17 apr 2008, 20:05:13
Foarte frumos. Pastele la manastirile de la noi din Moldova este foarte frumos. Ii invidiez pe toti turistii ce au revervat caraze .
3.1  RE: Frumos trimis de
(18 apr 2008, 09:54:46
Moldova. Tu ai luat-o rau?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei