Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 apr 2008 - Anul XIII, nr. 91 (3772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Finanţe

Primăria Suceava a contractat ieri cel mai mare împrumut de dezvoltare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Suceava a contractat ieri un împrumut de 50 de milioane de lei, de la consorţiul austriac Dexia Kommunalkredit Bank AG-BT Securities SA, împrumut care trebuie rambursat în următorii 23 de ani. Împrumutul este cel mai mare contractat de municipalitate, după 1990, în scopul dezvoltării localităţii.

În numele municipiului Suceava, contractul de împrumut a fost semnat de primarul Ion Lungu, iar pentru Dexia a semnat directorul adjunct al departamentului financiar, Wolfgang Viehauser.

La semnarea contractului, primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat că împrumutul este important deoarece prin intermediul acestuia se vor finanţa şi cofinanţa noi obiective de investiţii ce vor contribui la îmbunătăţirea mediului socio-economic al municipiului.

„Dorim ca prin această implicare proactivă şi transparentă să menţinem încrederea mediului de afaceri în autorităţile locale şi să atragem cât mai multe investiţii. Accesând aceste metode inovative de finanţare se va diminua efortul financiar pe care municipiul trebuie să-l facă pentru atingerea standardelor comunitare, asigurându-se simultan un grad de îndatorare redus în viitor”, a declarat Lungu.

 

Populaţia poate cumpăra obligaţiuni

La rândul său, reprezentantul consilierului financiar al municipiului, compania VMB Partners SA, Valentin Miron, a subliniat că împrumutul este format din linie de credit de tip „bridge loan” cu plafon de 50 milioane lei, pe o perioadă de 3 ani, refinanţat prin emisiune de obligaţiuni municipale pe piaţa internă de capital în valoare de maxim 50 milioane lei, cu o maturitate de 20 de ani.

„Prin faptul că populaţia poate cumpăra obligaţiuni se creează o co-interesare a cetăţenilor în finalizarea proiectelor de interes local şi se deschide calea unei comunicări directe între locuitori şi administraţia locală”, a declarat Valentin Miron.

Conform unui comunicat al Primăriei Suceava, pe perioada de tragere nu se vor rambursa rate de capital, iar dobânzile vor fi calculate şi plătite doar pentru sumele utilizate pentru realizarea obiectivelor, urmând ca atunci când tragerile vor atinge plafonul de 50 de milioane de lei să se facă refinanţare prin emisiune de obligaţiuni de aceeaşi valoare. Linia de credit „bridge loan” şi obligaţiunile vor avea o dobândă variabilă calculată în funcţie de ROBOR la 6 luni, la care se va adăuga o marjă. După trecerea la moneda euro, dobânda variabilă este calculată în funcţie de EURIBOR la 6 luni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Suceava a contractat ieri cel mai mare împrumut de dezvoltare.
 Vizualizări articol: 1124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primăria Suceava a contractat ieri cel mai mare împrumut de dezvoltare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   E clar ca si asta ca marza ne indatoreaza trimis de
(17 apr 2008, 11:49:41
plec din Suceava ca o sa ne ia pielea cu zeci de taxe la primarie
2.   Unde se duc banii? trimis de
(17 apr 2008, 13:53:15
mare parte din bani ajung la prietenii PD-L-ului
clar

********.net
2.1  RE: Unde se duc banii? trimis de
(17 apr 2008, 15:47:29
cu totii in PD-L!
3.   Pentru BULA trimis de
(17 apr 2008, 14:56:20
da' e,acu's taxele mici la primarie ? dac'ai fi agent comercial (de oricare fel) ai vedea ce amenzi se dau de vreo 2 ani ..e belea..asta motiv de emigrare...si asta pentru ca o campanie portocalie ,,vrajeala fara nimic'' nu se poate face decat cu multi bani..de unde ?
4.   MARE BOU!! trimis de
(17 apr 2008, 15:50:47
FRATILOR, PE CRETINU ASTA DE LUNGU, AR TREBUI SA-L SPANZURAM PE STADION!! PAI, ACUMA S-A TREZIT EL SA FACA ROST DE BANI? DA' 4 ANI CE A FRECAT ACOLO? CE SA MAI VORBIM DE CE O SA DEA PESTE NOI DE ACUMA, CA DOAR ARE DE DAT BANII ASTIA INAPOI, NU!? CE SA MAI ZIC? UN BOU SI UN HANDICAPAT!!!!
5.   Prudenta trimis de
(17 apr 2008, 18:20:51
Orice imprumut se acorda pentru un scop precis, fezabilitate,realism , dar nimeni nu prezinta proiectele. Lungu s-a grabit tot pentru a -si face imagine ,de gospodar,acum inaintea alegerilor locale. Spera sa gaseasca fraieri sa cumpere obligatiuni ca sa scape de Banca, dar oare are cineva incredere ? Ideea de obligatiuni municipale (care de fapt nu-i apartine lui Lungu) este buna , dar in baza unor proiecte concrete si mai ales trebuie sa existe o credibilitate a celui care gestioneaza un astfel de credit . Cred ca trebuia aminata semnarera contractului pentru dupa alegeri ,iar noul Consiliu Local sa -si spuna opinia .
6.   Am mari indoieli trimis de
(17 apr 2008, 23:45:30
in mod normal pentru indatorarea orasului ar fi fost normal sa fie consultati toti locuitorii sucevei nu numai consiliul local.ceea ce ma ingrijoreaza este faptul ca lungu nu a reusit sa gestioneze absolut deloc bugetul de pana acum al sucevei. a fost un prost manager, a cheltuit banii inutil , fara nici o finalitate sau rezultat pentru oras, mai grav mi se pare ca nici macar o vedere de ansamblu nu are si nici macar planuri fezabile pentru diferite orizonturi temporale. imprumutul mi se pare in aceste conditii o mare greseala si o confirmare a caracterizarii mele anterioare a lui lungu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei