Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 apr 2008 - Anul XIII, nr. 77 (3758)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În lipsa bugetului pe 2008

Fără salarii şi sporuri mărite pentru angajaţii din spitale, de la 1 aprilie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Angajaţii din spitalele sucevene nu vor primi de la 1 aprilie salarii şi sporuri mărite, aşa cum prevede Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 17 din 30 ianuarie 2008. Şi asta, întrucât conducerile acestor unităţi nu ştiu nici până la această oră care este bugetul pe care pot miza în acest an, având în vedere că semnarea contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate nu s-a realizat încă.

Potrivit ultimelor reglementări, şefii spitalelor sucevene, dar şi restul angajaţilor ar fi trebuit să primească din această lună salarii şi sporuri substanţiale, însă acordarea acestor drepturi nu va fi luată în calcul până la încheierea contractelor cu CAS.

Liliana Gorcea, şeful Serviciului Resurse Umane din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Suceava, arată că spitalele sunt împărţite în două categorii, respectiv cele cu peste 400 de paturi, categorie în care intră Spitalul Suceava şi Spitalul Municipal Rădăuţi, şi cele cu mai puţin de 400 de paturi, în care sunt cuprinse restul spitalelor din judeţ, iar remuneraţiile personalului cu funcţie de conducere diferă în funcţie de încadrarea unităţii.

Gorcea a explicat că, în baza Ordonanţei 17, managerii spitalelor incluse în prima categorie pot primi un salariu între 3000 lei şi 4000 lei, de salarii majorate având parte şi membrii comitetului director. Astfel, directorul medical poate încasa lunar între 2200 lei şi 3800 lei, directorul financiar contabil între 1800 şi 3400 lei, în timp ce directorul de îngrijiri poate primi între 1200 şi 2700 lei.

Pe lângă toate aceste sume, staff-ul spitalelor cu un număr mai mare de 400 de paturi va beneficia în fiecare lună şi de indemnizaţii de conducere, cuprinse între 35 şi 50% din salariul de bază (de exemplu, 50% în cazul managerului şi 35% în cazul directorului de îngrijire).

 

Data încheierii contractelor cu CAS, încă incertă

În spitalele cu mai puţin de 400 de paturi, în contul managerului va intra lunar un salariu cuprins între 3000 şi 3200 lei, în timp ce directorul medical va încasa între 1800 şi 3100 lei, directorul financiar contabil între 1600 şi 2700 lei, iar directorul de îngrijiri va primi o leafă cuprinsă între 1000 şi 2100 lei. De menţionat că, în aceste unităţi, membrii comitetului director nu primesc indemnizaţie de conducere.

Tot de la 1 aprilie, ar fi trebuit să se aplice şi prima majorare salarială pentru restul angajaţilor din spitale, de 6% din salariul de bază, urmând ca a doua majorare, de 5%, să se aplice începând cu 1 octombrie.

Modificări ar fi trebuit să sufere şi salariile de bază individuale ale medicilor, care pot fi majorate sau diminuate în funcţie de realizarea indicatorilor specifici de performanţă ai managementului secţiei. Astfel, în cazul în care spitalul sau secţia dispune de venituri proprii, altele decât cele care provin din contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate, salariile de bază ale medicilor pot fi majorate cu până la sută la sută.

Pentru medici, propunerea de majorare sau diminuare salarială se face de către şefii de secţie, iar pentru aceştia din urmă, de către manageri.

În baza Ordonanţei 17, de la 1 aprilie, ar fi trebuit pusă în aplicare şi măsura de ajustare a sporurilor, de până la 25% în anumite unităţi şi compartimente cum ar fi cele de boli infecţioase şi între 50% şi 100% pentru condiţii deosebit de periculoase în alte activităţi, precum cea acordată de structurile de primire a urgenţelor sau în compartimentele de ATI.

Ana Ionescu, liderul sindicatului Sanitas Suceava, a declarat ieri că după semnarea contractului dintre unităţile spitaliceşti şi CAS, sindicaliştii vor iniţia negocieri cu conducerile spitalelor pe marginea valorii sporurilor care urmează a fi acordate salariaţilor. „Legea există şi va fi pusă în practică”, a dat asigurări sursa citată.

Tot ieri, Casa de Asigurări de Sănătate a anunţat că aşteaptă precizări de la nivel central referitoare la data de la care poate fi demarată acţiunea de semnare a contractelor pe 2008. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Anda Sălăgean, a declarat că furnizorii de servicii medicale au termen până pe 4 aprilie să-şi depună dosarul cu actele necesare în vederea încheierii contractului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fără salarii şi sporuri mărite pentru angajaţii din spitale, de la 1 aprilie.
 Vizualizări articol: 739 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fără salarii şi sporuri mărite pentru angajaţii din spitale, de la 1 aprilie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sanatate trimis de
( 1 apr 2008, 12:55:58
Doamne ce haos. Nimeni nu este in stare de nimic. Cum sa stea cadrele medicale sa lucreze in Romania, daca nu li se dau salariile, sporurile. plecati fratilor in lumea larga. Acus este jumatatea lui 2008 si nu se stie bugetul spitalului. Halal, bravo voua politicienilor.
2.   Nepasare trimis de
( 1 apr 2008, 13:10:41


CA LA NOI LA NIMENEA.COMODITATEA SI INDIFERENTA CELOR DE LA CASA DE ASIGURARI,CARE AU SALARII MARI,BINEINTELES, ARATA CUM SE DUCE DE RAPA SISTEMUL SANITAR.SANT O ASISTENTA SARACA,CARE ASTEAPTA SALARIUL LUNAR,NUMARAND ZILELE SI IMPRUMUTAND BANI DE LA VECINI.RUSINE!

2.1  RE: Nepasare trimis de
( 1 apr 2008, 14:53:56
Bine ca sant bani pentru alte domenii de activitate si ce salai si la spitale bate vantul? De aceea pleaca toti in alte tari la lucru.....Intr-o buna zi no sa mai aiba nimeni grija de bolnavi care sant ffff multi in spitale.
3.   E bine trimis de
( 1 apr 2008, 13:38:49
sa ia banii de la TErmica daca cititi la inceputul ziarului

4.   NU E NECESAR trimis de
( 1 apr 2008, 16:57:30
IN HALUL CUM TRATEAZA PACIENTII AR TREBUI OBLIGATI LA DAUNE MORALE NU LA SPORURI DE SALARII.
5.   ... trimis de
( 1 apr 2008, 17:54:46
De la cine s-a informat aceasta ziarista?

Salariile pt luna aprilie, se vor lua la 15 mai, asa ca pana atunci, sigur se va aproba bugetul si se vor stabili sumele care pot fi acordate; nici intr-un caz, salariatii nu vor ramane fara indexarea aprobata de guvern.

Ar fi bine sa cereti informatii de la cei in drept, nu de la cei ce vorbesc pe la colturi de strazi.
6.   Nebunie trimis de
( 2 apr 2008, 08:12:14
De ce nu au facut pana acum socoteala bugetului,ce pi... au de facut cei ce sint platiti pentru a calcula bugetul? Stabilirea mariri SALARIILOR presupun ca sa decis cam de mult.

Dar asai romanul stie numai doua calculatii...

ori la buzunarul privat , ori ii trebuie numaratoare, ca la scoala nu a fost cand trebuia . Sa nu inebunesti cind vezi ca te PROSTESTE ziua mare!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei