Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 mar 2008 - Anul XIII, nr. 65 (3746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Carne de tun

Caii din judeţ, vânduţi pe doi lei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caii din judeţ nu mai au căutare pe piaţă, unii ajungând să fie vânduţi la preţuri derizorii. În aceste condiţii nu este de mirare că unii proprietari, de obicei ţigani, îşi bat crunt caii ori chiar îi omoară atunci când aceştia, vlăguiţi şi înfometaţi, nu mai pot munci în folosul lor. Pe toată piaţa din judeţ, preţul cailor a scăzut mult în ultimii ani, asta deoarece mulţi ţărani au renunţat treptat la animalul de tracţiune folosit de generaţii.

 

Cai la câteva sute de lei

Conform datelor adunate de specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, în târguri preţul cabalinelor variază foarte mult în funcţie de valoarea animalului.

Caii slabi, de până în 300 de kilograme, sunt vânduţi cu 100-150 de lei, în timp ce animalele de până în 500 de kilograme abia sunt vândute cu 600, până la 1500 de lei, în cele mai bune cazuri.

Doar caii foarte buni, de 600, 700 kilograme, ajung la un preţ mai bun, de la 2000 la 3500 de lei. În afară de greutate, valoarea de piaţă a cailor se stabileşte funcţie de sex, vârstă, valoare genetică şi stare fiziologică.

În stabilirea preţului animalului, un rol foarte important îl are arta de a negocia a fiecăruia, dar şi randamentul calului, atunci când acesta este pus la o probă de tracţiune.

Bineînţeles că există şi excepţii, caii de rasă pură, de obicei crescuţi în herghelii, costând chiar şi 10.000 de euro.

După cum spun lucrătorii de la Unitatea pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (UARZ) Suceava, instituţia care are misiunea de a coordona la nivelul judeţului procesul de asigurare a evidenţei cailor, cele mai importante pieţe de vânzare a cabalinelor se găsesc la Arbore, Gura Humorului şi Şcheia.

Pentru ca un cal să fie vândut în mod legal, proprietarul trebuie să deţină asupra sa un formular de mişcare, eliberat de medicul veterinar, un carnet de identificare, dar şi un certificat de sănătate, care să ateste că animalul nu este bolnav.

 

Probleme cu anemia infecţioasă

O mare problemă a cailor din judeţ o reprezintă anemia infecţioasă, boală incurabilă înregistrată la câteva sute de efective din 36 de comune din judeţ. Conform legii, aceste animale nu trebuie scoase din gospodărie, fiind necesară sacrificarea de urgenţă a acestora la un abator autorizat. Din nefericire însă, unii proprietari nu înţeleg acest lucru şi încearcă să-i păcălească pe alţii, oferindu-le animalul la un preţ aparent foarte tentant.

„Anul trecut am despăgubit, cu bani de la bugetul de stat, proprietarii a 104 cai din judeţ, bolnavi de anemie infecţioasă. Mai avem acum în judeţ 109 cabaline înregistrate cu această boală, însă până nu avem confirmarea că îi putem despăgubi pe oameni, nu le putem cere să le sacrifice. Dacă nu vom primi aceste fonduri într-un timp scurt, numărul animalelor seropozitive va creşte semnificativ, asta deoarece oamenii nu respectă interdicţia de a nu-şi scoate din curte caii bolnavi”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.

 

Caii, cele mai maltratate animale din judeţ

Pe parcursul anului trecut, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a aplicat 11 amenzi celor care au chinuit animale. Aproape exclusiv, sancţiunile au fost date celor care şi-au bătut cu bestialitate caii. Aceste 11 cazuri reprezintă din păcate doar puţinele situaţii care au ajuns la urechile medicilor veterinari, care oricum nu au putut decât să le aplice o amendă ori un banal avertisment indivizilor care au bătut caii.

Într-un caz recent, un cal care fusese bătut şi fugărit de stăpânii săi s-a prăbuşit pe strada principală a municipiului Suceava, în zona magazinului METRO.

Caii trebuie să aibă paşapoarte

În evidenţele Unităţii pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Suceava se află 37.000 de cai. Până în vară, toate cabalinele din judeţ ar trebui să aibă câte un paşaport. Doar 1500 dintre cai au deocamdată paşapoarte, procesul de emitere a acestora decurgând foarte anevoios.

Paşaportul este un buletin al calului, care cuprinde toate datele cu privire la animal (rasă, vârstă, sex, caracteristici, stare de sănătate). După distribuirea tuturor carnetelor, cine nu va avea asupra sa buletinul calului pe care-l foloseşte va fi pasibil de amenzi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Caii din judeţ, vânduţi pe doi lei.
 Vizualizări articol: 712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Caii din judeţ, vânduţi pe doi lei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa facem noi trimis de
(18 mar 2008, 11:57:25
asa suntem noi prosti...ne batem joc de tot ce ne-a fost si ne este de ajutor...cal, caine, s.a.m.d. Dar ce pretentii sa ai de la niste hulituri de oameni care nici numele nu si-l pot scrie, si isi mai bat si nevestele si copii. Poate o lege daca ar fata cineva??
2.   AUZI LA ASTA trimis de
(18 mar 2008, 12:14:43
Baaa,da prost e Paiu asta,Da de unde stie el pretzul cailor e geambas de cai?????/Un articol de kkat!Mergi mai fraiere la VERESTI la piatza ,acolo mse vand caii,,,,sa vezi adevaratele pretzuri.Sidaca un cal are 287.38 kg,cat costa calul?Raspunsul il gasesti daca ii tai scula ,o cantaresti si o inmultesti cu 3.45.Fraiere.
2.1  RE: AUZI LA ASTA trimis de
(18 mar 2008, 16:10:49
bravo bisnitarule. vezi daca umbli cu bani, le ai cu socoteala, vrei te rog sa -mi faci si mie pretul in viu?? hai te rog
3.   Ia ia trimis de
(18 mar 2008, 12:17:18
Pasaportul este un buletin al calului, care cuprinde toate datele cu privire la animal (rasa, v�rsta, sex, caracteristici, stare de sanatate). Dupa distribuirea tuturor carnetelor, cine nu va avea asupra sa buletinul calului pe care-l foloseste va fi pasibil de amenzi. Da pasaportul tau ce contine ,mai afumatule?Adica in loc de buletin ai pasaport?Adica nu ai buletin?Bombalaule ,cu articolul tau.

4.   DA' BOII? trimis de
(18 mar 2008, 12:49:28
ASA E, PAIULE, SINGURELE CARE AU PRET IN ZIUA DE AZI SUNT JAVRELE . CA TINE.
5.   Sa fie arestati cei ce tortureaza caii trimis de
(18 mar 2008, 13:32:00
se duce dreaq si datinile noastre stramosesti. la etnia noastra calul era sfint. tata bulibasa Mezinu i-mi spunea sa cinstesc calul cand eram copil la Botosani ca el ne calatoreste de mii de ani din India stramoseasca via Egipt in noua tara a romilor Rumania.

rusine romilor care-si bat caii -la puscarie cu ei. ce spune legislatia UE?

SPUNE-MI SPUNE-MI ROM BATRAN SPUNE=MI CAII CAND SE FURA NOAPTEA PE FULGERATURA ATUNCEA CAII SE FURA RUMANE

Caii erau de pret si la rumanii taranoi la carutele lor.

6.   Dupa ureche trimis de
(18 mar 2008, 18:47:28
Da Petrea Dulgheru are pasaport? de ala pentru cai? Cam seamana!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pastramă de oaie cu brânză şi ciuperci 250g pastramă de oaie250g cubuleţe prăjite de pâine3 ouă4 linguri caşcaval ras250g urdă/ telemea200ml lapte3 căţei de usturoi2 linguri muştar250g spanac/ conopidă/ broccoli250g ciuperci1 ceapă30g unt Fierbeţi... Citeşte