Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 mar 2008 - Anul XIII, nr. 57 (3738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Semnal

Solicitare pentru restaurarea penultimei ctitorii ştefaniene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preotul paroh Dumitru Valenciuc i-a semnalat preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, faptul că biserica în care slujeşte, „Înălţarea Sfintei Cruci” din Volovăţ, penultima ctitorie ştefaniană ridicată de voievodul moldav în anii 1500-1502 pe locul unei vechi biserici de lemn atribuită voievodului Dragoş (biserică mutată la Putna), există, sub stratul de pictură realizată de cunoscutul pictor Epaminonda Bucevschi, urme de pictură veche, probabil din perioada imediat următoare construcţiei.

 

Există urme de pictură veche

Preotul Dumitru Valenciuc încearcă de mai mulţi ani să înduplece autorităţile judeţene să-l susţină în obţinerea fondurilor necesare pentru restaurarea monumentului ştefanian şi pentru înlăturarea picturii în ulei, improprie zidului unei biserici întrucât nu asigură respiraţia zidăriei, pentru valorizarea, în cazul în care poate fi reconstituită, a picturii originale.

Demersul său, cel puţin în ultimii ani, nu a fost făcut însă şi către Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava.

Arhitectul Viorel Blănaru ne-a spus că, într-adevăr, „în absida de sud a bisericii, pe un pervaz, există urme de pictură veche”.

Dar, spune el, în judeţul Suceava „există monumente UNESCO care n-au fost încă total restaurate”, iar la biserica din Volovăţ, „care se păstrează relativ bine”, nu există încă probleme de natură să trezească îngrijorarea pentru a determina începerea unor lucrări de restaurare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Solicitare pentru restaurarea penultimei ctitorii ştefaniene.
 Vizualizări articol: 728 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Solicitare pentru restaurarea penultimei ctitorii ştefaniene2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   O trimis de
( 9 mar 2008, 14:01:27
lu dom. PARINTE i se rascheste CORNUL ABUNDENTEI..?...nu mai are unde mulge PROSTI de enoriasi......spre binele si folosul sau si a progeniturilor lui ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Costiţă de porc la grătar 4 porţii - 30 minute 1,5kg costiţă crudă de porc50 ml ulei1 ceapă6 roşii bine coapte1 linguriţă boia de ardei dulce1 lingură sos de soia2 căţei de usturoi2 linguri muştar1 lingură zahăr brun1 linguriţă miere1 linguriţă rasă scorţişoară±... Citeşte