Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 mar 2008 - Anul XIII, nr. 57 (3738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Poluare

În Suceava, se respiră mai mult praf decât oxigen

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii respiră, pe zi ce trece, un aer tot mai încărcat de pulberi. Praful îşi face simţită prezenţa din ce în ce mai mult pe maşinile, pe ferestrele sau chiar pe feţele sucevenilor.

Este o realitate faptul că nu e nevoie de mai mult de cinci minute pentru ca mâinile curate cu care ieşim, în fiecare dimineaţă din casă, să se umple de praful pe care îl găsim, în straturi groase, pe mânerele portierelor de la maşină sau pe uşile pe care suntem nevoiţi să le deschidem.

Specialiştii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava sunt de părere că cel mai poluant factor din aer, la ora actuală, este pulberea în suspensie sau praful, pe care îl poate observa orice sucevean care circulă zi de zi pe străzile oraşului. Acesta se sedimentează pe carosabil sau pe trotuare, iar traficul pietonal intens, dar mai ales circulaţia maşinilor de mare tonaj favorizează ridicarea pulberilor de praf în atmosferă şi, de aici mai departe, în plămânii celor care îl respiră.

Dacă în 2003 şi 2004, valorile zilnice la pulberi în suspensie, măsurate în municipiul Suceava, nu au depăşit valoarea limită normală decât în 18, respectiv 25 de zile, în 2005 şi în 2006, concentraţiile medii zilnice la pulberi au fost depăşite în 62, respectiv 101 zile. Frecvenţa depăşirilor la pulberi în suspensie a fost de 8,2%, în 2003, de 7,0%, în 2004, de 19,2%, în 2005, de 27,8%, în 2006 şi de 23,3%, în 2007.

Conform legii, într-un an, sunt admise maxim 35 de depăşiri ale valorilor la pulberile din aer. Evident, Suceava a depăşit cu mult această limită, nivelul de poluare fiind cauzat şi de centralele termice industriale, construcţii, demolări, depozite de deşeuri sau arderea gunoaielor.

Creşterea continuă a numărului de autovehicule este însă principalul motiv pentru care poluare cu pulberi este din ce în ce mai pronunţată în Suceava.

 

Praful persistă, indiferent de anotimp

Lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare, derulate în 2007, au condus la antrenarea de particule de sol pe carosabil şi trotuare, prin spălarea de precipitaţii, accentuând starea slabă de salubritate a acestora, cu consecinţe negative asupra nivelului concentraţiilor de pulberi în atmosferă.

Pe timp de iarnă, creşterea cantităţii de praf din aer este cauzată şi de materialul antiderapant folosit, care conţine foarte mult nisip şi sare, precum şi clorură de calciu.

Deşi studiile arată că o expunere îndelungată la factorii de poluare poate afecta sănătatea populaţiei, iar normele europene nu permit aruncarea nisipului pe carosabil, se pare că tot nisipul şi sarea sunt principalele „ingrediente”. Acest amestec este bun pentru autovehicule, dar nu şi pentru pietoni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului În Suceava, se respiră mai mult praf decât oxigen.
 Vizualizări articol: 715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
În Suceava, se respiră mai mult praf decât oxigen5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
( 8 mar 2008, 11:05:38
ce mai descoperire .... misto rau de tot articou ... chiar nu stiam
2.   PRIMARIA trimis de
( 8 mar 2008, 11:12:05
DE CE NU IA PRIMARIA MASURI, CA SA SE MATURE, MAI BINE AR PLATI ROSALUL SA SPELE PRIN ORAS DECAT SA SE FACA SPECTACOLE IN AER LIBER??!!! - VIN ALEGERILE
2.1  RE: PRIMARIA trimis de
( 8 mar 2008, 12:58:04
pai cum altfel sa-i atraga pe suceveni?

inghit praf si mananca sarmale in centru

daca-i moca,ce nu-i bum?

pardon,bun

3.   Mult si de la masini SV 11 MMM trimis de
( 8 mar 2008, 13:36:41
Este o masina SV 11 MMM CARE SCOATE UN FUM PE TEAVA CAND CIRCULA DE ZICI CA E TRACTOR DE CE NU ESTE AMENDATA??VAI CE FOCAR DE POLUARE SI FONICA SI A AERULUI.
4.   Bravo!! trimis de
( 8 mar 2008, 14:52:31
nota 10 pentru acest articol. informatie clara expusa scurt, la obiect.

dar trebuie completata si culate informatii: care sunt drepturile cetatenilor? ce legi le apara aceste drepturi? unde se pot adresa? cum sunt pedepsiti vinovatii(edilii orasului)?

primarul se pregateste de campanie electorala, arunca praf in ochii cetatenilor, viceprimarita crede(in gindirea ei scurta si derapanta) ca avem prea mult spatiu verede(evident vrea sa il distruga , asa cum a facut-o pina acum echipa lungu - zarujanu).

de ce ei nu spun nimic concret de aceste lucruri?

de ce nu controleaza ce fac cei de la rosal si ii platesc inutil?

concluzie : LUNGU, ZARUJANU SA VA FIE RUSINE, ar trebui sa plecati din suceava, sa va ascundeti si un minim bun simt v-ar determina sa va cereti scuze sucevenilor pentru mizeria pe care o lasati in oras
5.   Praf trimis de
( 8 mar 2008, 16:34:29
ar trebui ca cetatenii sa iasa in fata Primariei si sa-i huiduiasca pe primar si Zarujanca pentru acest lucru, caci ar trebui sa aiba un pic de bun simt si sa spele orasul (strazile), ca tot au stiut sa manince la .....ca au facut si-au dres cu lucrarile de canalizare, dar acum noi inghitim mizeria ramasa. SA LE FIE RUSINE LA ASA GOSPODARI!!!
6.   Curatenie trimis de
( 8 mar 2008, 18:17:21
Rosalul ridica gunoiul,iar de maturat doar cand bate vintul, bine ca au introdus taxa de salubrizare, si in fiecare luna se organizeaza spectacole, piine si circ...
7.   Revoltat trimis de
( 8 mar 2008, 19:19:32
Daca toti sapa si construiesc si nu se mai reface la loc asta este situatia.

Halal de autoritati locale si judetene,dar vin ele alegerile !
8.   Si? trimis de
( 8 mar 2008, 19:57:17
stiam de mult ca masinile ne intoxica zilnic ,problema este,care este solutia?ce putem face ??!!!sa purtam masti de gaze atunci cand iesim din case?!!
9.   Lungule ,tu intelegi ce inseamna cuvantul ORAS? trimis de
( 8 mar 2008, 20:19:05
Este unul din cele mai bunec articolec scrise pana acum,si daca am fi cetateni cu simt civic si daca ne-am cunoaste interesul ,ne-am putea constitui in parte civila si cu un avocat bun l-am stoarce de parale pe cracanatul din Parlipcacare stie numai sa arunce banii din impozitele noastre in carnavaluri si hramuri.La Strasbourg un asemenea proces care demonstreaza ca municipalitatea isi ucide constient cetatenii are castig de cauza asigurat.In UE (unde tot ne minte Lungu ca ne va aduce orasul,nu stiu ce intelege el prin UE...),o asemenea acuza este motiv de demisie/destituire, a oricarui Primar.
10.   Adio Dorohoi! trimis de
( 8 mar 2008, 20:25:40
Va rog respectuos in numele organizatiei babelor fara frontiereincasatoare de spagi,nu va mai legati de doamna Zarojanu,regina spagilor,ca este la ultimele ei serbari in oras ca locuitor al biroului de viceprimar.Lasati-o in plata domnului sa se joace cu margelutele si cubuletele ca sunt ultimele ei zile.Nu va mai legati de ea,va rugam!

Putin respect pentru o doamna,ca doamne suntem - ce spaga mea...
11.   Electorale trimis de
( 8 mar 2008, 23:23:27
Chiar nu vede nimeni ca sucevenii respira fumul de la groapa de gunoi a orasului?Oare acest individ ce detine functia de primar in Suceava nu simte ?Sigur ca unii sunt nesimtiti,altii putin le pasa(sefii de la mediu),noi-cei care locuim in oras si in imprejurimi suportam nesimtirea altora.Aceasta este realitatea,nu prostiile scrise de acesti indivizi.Asadar,primarul asta asa de gospodar cum se autocaracterizeaza(la norme europene)cum ii place sa spuna,ar trebui sa-si dea 2 palme si sa se ascunda pana dupa alegeri,nu sa cheltuie bani cu spectacole ce ii aduc voturi.
12.   PROBLEMA trimis de
(10 mar 2008, 11:17:15
Este intradevar o problema destul de grava... dar cine sa ia masuri?? dvs ati vazut vreodata cum matura angajatii Rosal? asa... numai ce-i mare.. restul "vine masina si spala". masina aia nu face altceva decat sa stranga praful pe moment-datoria apei. Apa se usuca si praful este acelasi... si inca o chestie.. am vazut in ultima vreme foarte multe basculante raversand orasul incarcate cu nisip, var,balast, etc. Domnilor curge din ele ca din Cascada Niagara!! pe sosea! cand se usuca... uite prafu! ar trebui sa se ia masuri si in privinta asta. am vazut trecand aceste camioane prin centrul orasului. tovarasii militieni erau in statie cu burtile lor proeminente afisate la soare.. nu iau spus nimic! dimpotriva - s-au salutat prietenos!! cand vezi asa ceva, nu te apuca dracii? spuneti dvs domnilor..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Costiţă de porc la grătar 4 porţii - 30 minute 1,5kg costiţă crudă de porc50 ml ulei1 ceapă6 roşii bine coapte1 linguriţă boia de ardei dulce1 lingură sos de soia2 căţei de usturoi2 linguri muştar1 lingură zahăr brun1 linguriţă miere1 linguriţă rasă scorţişoară±... Citeşte