Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 ian 2008 - Anul XIII, nr. 15 (3696)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Participare

Universitari suceveni în India

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Universitarii suceveni prof. dr. Emilia şi Viorel Guliciuc au participat, în intervalul 27 decembrie 2007 - 8 ianuarie a.c., la două prestigioase conferinţe ştiinţifice internaţionale care s-au desfăşurat la Pune, oraş supranumit „Oxfordul Indiei”, aflat în apropiere de Mumbay (fostul Bombay), capitala comercială a Indiei.

Organizate de Jnana-Deepa Vidyapeeth (JDV -Institutul Pontifical de Teologie şi Filosofie) din Pune, cele două manifestări, intitulate „Ştiinţă, religie şi valoare în lumea contemporană” şi „Dialogul dintre ştiinţă şi religie într-o lume globalizată”, au fost marcate de spiritul dialogului multicultural.

Aşa cum ne-au spus cei doi universitari suceveni, co-organizatorii celor două conferinţe au fost prof. Job Kozhamthadam SJ şi dr. Kuruvilla Pandikattu SJ, cercetători cu nume de rezonanţă în dialogul dintre ştiinţă şi religie în lumea contemporană.

 

Filosofie şi artă fractală

Activitatea ştiinţifică internaţională a prof. dr. Emilia şi Viorel Guliciuc a fost evidenţiată şi într-un volum special, dedicat localizării temei conferinţei pe harta cercetării ştiinţifice actuale.

Conferinţele lor, „Ce este creativitatea religioasă?” şi „Universalitate şi maya. Despre universalitatea non generică a Fiinţei”, au fost unanim apreciate de participanţi, cercetători, universitari şi doctoranzi.

Acest fapt a dus şi la realizarea a două interviuri cu cei doi cercetători români, pentru o televiziune din statul indian Goa.

La rugămintea organizatorilor, artistul fractalist ViGuera (Viorel Guliciuc) a prezentat şi o selecţie de lucrări de artă fractală statică şi dinamică, sub genericul „Metafora ochiului de păun”, care a stârnit un real interes printre cei prezenţi.

 

O prezenţă remarcată de presa indiană

În cel mai important cotidian din statul Maharashtra, „Mathrubhumi”, care apare în Mumbay în limba maleali, în peste un milion cinci sute de mii de exemplare (Mumbay are cca. 20 de milioane de locuitori), din trei numere, în care a fost prezentat unul dintre simpozioane, nu mai puţin de două (din 1 ianuarie şi din 4 ianuarie a.c.) descriu în tonuri foarte pozitive prezenţa universitarilor suceveni Emilia şi Viorel Guliciuc, însoţită de imagini şi citate semnificative.

În numărul din 4 ianuarie, în articolul semnat de K.V. Rajasekharan, este utilizat ca titlu un citat din prezentarea profesorului Viorel Guliciuc: „Dialogul dintre ştiinţă şi religie trebuie să se bazeze pe adevăr”.

 

În perspectivă: un volum de evocări Eliade

Activitatea celor doi universitari suceveni s-a concretizat şi în iniţierea unor proiecte comune de cercetare ale Catedrei de Filosofie, Ştiinţe Sociale şi Politice, din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, cu Institutul Pontifical de Teologie din Pune, Universitatea din Bombay şi Universitatea din Goa.

De asemenea, întrucât, pe durata celor două conferinţe, s-au întâlnit cu cel puţin trei dintre cercetătorii care l-au cunoscut pe Mircea Eliade (dintre care unul din afara Indiei), s-a convenit,  pentru acest an, realizarea unui volum de evocări a marelui cărturar român,  pentru a marca astfel un nou secol sub semnul ideilor acestuia, într-o lume în care experienţa religioasă devine pe zi ce trece tot mai definitorie şi mai distinctivă.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitari suceveni în India.
 Vizualizări articol: 1283 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Universitari suceveni în India4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Şniţele prahovene 2 porţii – 40 minute500g carne de porc sau viţel slabă2 felii caşcaval2 felii şunca tip Praga1 cutie ciuperci (mică)2 linguri pastă de roşii1 ou3 linguri făină250g pesmet2 cepe potrivite1 linguriţă oregano 1 linguriţă boia de ardei dulce1... Citeşte