Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 ian 2008 - Anul XIII, nr. 15 (3696)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


„Merge banda!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Din ultima apariţie televizată a Noricăi Nicolai, vicepreşedinte liberal al Senatului şi personaj central (dacă nu personaj central este chiar Traian Băsescu!) în scandalul uite ministrul Justiţiei, nu e ministrul Justiţiei, dincolo de informaţiile legate de speţa de acum două decenii de la Olteniţa, unde lucrurile par a fi clare, am aflat un lucru cutremurător. Norica Nicolai a scăpat pe post o informaţie a cărei sursă era un înalt procuror din România. Procurorii nu-şi mai fac meseria cu mijloacele clasice ale calificării lor, ci cu ajutorul înregistrărilor. 70 la sută din munca oamenilor care pot decide în Justiţie arestarea unui individ se face pe reţeta „merge banda”. Bieţii procurori riscă să se descalifice în condiţiile în care, ascultând tot ce pălăvrăgeşte poporul român, tot le pică ceva. Vorbeşte omul cu nevasta, îi telefonează amantei, stă la taifas, la miezul nopţii, bine dispus după un chef, cu un amic, turuie vrute şi nevrute. Cernute bine, palavrele lasă în sita vigilenţilor responsabili cu cătuşele şi informaţii care ar putea să-i intereseze. Dacă nu pe ei, pe adversarii politici sau de afaceri ai împricinaţilor. Şi iată cum o „ţintă luminoasă” a aspiraţiilor noastre pentru visata ieşire din comunism, aceea de a nu mai avea microfoane în pereţi, în aşternut, în căptuşeala pufoaicei, s-a dus dracului. Fireşte că cele mai multe dintre aceste interceptări sunt făptuite ilegal. Ce să ne mai plictisim şi formalizăm cu aprobări de la judecători, cu prostii. „Merge banda!” şi, odată cu ea, uruie din toate încheieturile căruţa dezmembrată a democraţiei româneşti.

Mama a murit cu obsesia că are în pereţii odăii în care dormea microfoanele securităţii. Degeaba am încercat s-o conving că securitatea a murit, că oamenii sunt în sfârşit liberi, că putem omite opinii cum ne taie capul fără să fim anchetaţi în beciurile băieţilor cu ochi albaştri. Mama nu m-a crezut. Apucase din plin vremurile în care bunicul, chiabur şi duşman al poporului, era urmărit de maşina neagră, trăise (am trăit şi eu în copilărie)  într-o casă cu sigilii pe uşi pentru că bietul tata n-avea bani să plătească impozitele pe terenurile moştenite de la bunicul. Din satul meu au fost promovaţi, imediat după instaurarea regimului adus de sovietici, câţiva cetăţeni vânjoşi, cu patru clase, ofiţeri de securitate. Circula vorba că unii au fost făcuţi direct, pentru devotamentul cu care au cărat la Canal vârfurile satelor (popi, învăţători, oameni cu ceva avere) direct colonei. Fireşte, mai încolo, exigenţele au crescut iar securiştii, cel puţin cei pentru spionajul extern, erau recrutaţi dintre tipii şcoliţi, unii chiar şefi de promoţii. Au fost alte vremuri. Trăiam, după toate rigorile lui, în comunism. Ce se întâmplă însă acum? Sunt statistici care indică faptul că România are una dintre cele mai mari densităţi de lucrători ai serviciilor secrete la numărul populaţiei. Dacă ne gândim că vreo trei-patru milioane de conaţionali lucrează prin străinătăţuri, că alte sute de mii s-au stabilit definitiv afară, rezultă că pe cap de locuitor rămas în România apasă mai multe chipie şi uniforme cu galoanele pitite. Ne-am ajuns!

Dincolo de tonul glumeţ-amar al însemnărilor mele, un lucru rămâne cutremurător şi el trebuie să trezească din letargie instituţiile statului democratic, dacă ele mai sunt, dacă ele mai trăiesc, dacă ele mai funcţionează. În loc să doarmă cu „curul pe cămeşă”, parlamentarii noştri ar trebui să acţioneze ferm şi neîntârziat în apărarea democraţiei. Vrem să ştim, avem dreptul să ştim cine şi în numele cui confiscă libertatea, atât de crunt dobândită, cu vărsări de sânge, a românilor. Statul poliţienesc nu e o glumă. L-am trăit până ieri. Să nu ne bazăm pe amănuntul că suntem antrenaţi pentru orice fărădelege, că vom supravieţui şi acestei mizerii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Merge banda!”.
 Vizualizări articol: 4344 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
„Merge banda!”4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nu avem o lege trimis de
(19 ian 2008, 11:23:24
ce se aude de legea care modifica cpp si mai ales era interzis ascultarea telefoanelor ?
2.   Dece oare? trimis de
(19 ian 2008, 12:24:07
Frumos articol. Intotdeauna am citit cu placere articolele Dvs. Criticati raul si laudati binele.Recent am aflat ca Lucian Avramescu va fi consilier la Cotroceni. Sper sa fie vorba de un alt ziarist, pentru ca un om cu talentul si obiectivitatea Dvs. nu poate sa arunce totul peste bord si sa contribuie personal la "razboiul dosarelor". Daca totusi este adevarat, are dreptate "viitorul consiliat" cand a numit ziaristii "GAOAZARI"!
3.   Grav trimis de
(19 ian 2008, 12:25:06
daca ne asculta e foarte grav,asta inseamna ca degeba am scapat de ceausescu.

DL AVRAMESCU A SCRIS UN ARTICOL PE MASURA DOMNIEI SALE , FELICITARI
4.   Ne asculta trimis de
(19 ian 2008, 12:28:02
securisti n-au murit,si basescu le da apa la moara
4.1  RE: Ne asculta trimis de
(19 ian 2008, 12:31:04
trebuie sa se inceteze odata cu ascultarea telefoanelor ,se incalca grav dreptul la libertate.
5.   Securisrii trimis de
(19 ian 2008, 12:35:41
astia care asculta suntSECURISTI si ar trebui sa i spanzure cineva , ca asa faceau si ei
6.   Procurori incapabili trimis de
(19 ian 2008, 12:44:32
asta se intampla la suceava,procurori care abia stiu sa vb romaneste da ei sunt mari grangori pt. k merge banda si inventeaza dosare .

la munca cu voi mai nesimtitilor.
6.1  RE: Procurori incapabili trimis de
(19 ian 2008, 12:53:06
procurori sunt abuzivi
7.   Stop trimis de
(19 ian 2008, 13:18:46
sa punem punct odata acestor abuzuri si sa lasam cetateanul sa poata vorbi la telefon fara frica, sau o sa ajungem in situatia cand va trebui sa renuntam la telefoane .
8.   FELICITARI ! trimis de
(19 ian 2008, 16:44:15
Domnule Avramescu,

Citesc cu placere articolele Dumneavoastra.

Competente si profesioniste, ca intotdeauna. Felicitari pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume.
9.   Bravo trimis de
(21 ian 2008, 07:28:57
sa scri asa ceva tre sa ai curaj

da uite ca mai sunt oameni curajosi!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Şniţele prahovene 2 porţii – 40 minute500g carne de porc sau viţel slabă2 felii caşcaval2 felii şunca tip Praga1 cutie ciuperci (mică)2 linguri pastă de roşii1 ou3 linguri făină250g pesmet2 cepe potrivite1 linguriţă oregano 1 linguriţă boia de ardei dulce1... Citeşte