Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 dec 2007 - Anul XII, nr. 289 (3659)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Medicina fără frontiere

Un arab le repară dinţii ţăranilor din Dolheşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Shaat Ayman este acum un personaj respectat şi salutat de toată lumea din comună. Nu la fel se întâmpla şi în urmă cu aproape 15 ani, când s-a stabilit la Dolheşti.

Bunica soţiei se îmbolnăvise şi, de comun acord cu cea alături de care trăieşte şi acum a hotărât să vândă apartamentul din Iaşi şi să se mute la Dolheşti. Era o experienţă cu totul nouă pentru el, iar originile sale i-au creat şi necazuri.

Îşi aduce aminte că în 1993, când a ajuns în sat, cabinetul stomatologic nu avea medic de aproape jumătate de an. A depus o cerere la Direcţia de Sănătate a Judeţului pentru a primi postul, dar a fost refuzat. Nu s-a lăsat şi a mers mai departe, la Bucureşti, la ministerul de resort.

Într-un sfârşit a primit dreptul de a profesa la Dolheşti. Îşi aduce aminte şi acum că i s-a repartizat o asistentă care nu mai lucrase niciodată  într-un cabinet stomatologic.

Tanti Maria Chirilă are acum 66 de ani şi a ieşit la pensie, dar uneori mai este chemată de medicul originar din fâşia Gaza pentru a le şcoli pe noile asistente.

„Nu-mi venea să cred că voi lucra cu un medic arab. A fost un şoc pentru mine, dar cu timpul m-am învăţat”, a povestit tanti Maria.

Concediat pentru că a prescris medicamente scumpe

Nu au fost singurele probleme întâmpinate de medicul palestinian în anii petrecuţi la Dolheşti. În 1996 a fost dat afară din sistemul sanitar de stat românesc. Motivul oficial a fost lipsa fondurilor la bugetul de stat. Neoficial, Shaat Ayman povesteşte că prezenţa sa deranja.

„Am fost chemat de superiori şi mi s-a reproşat faptul că prescriu medicamente scumpe şi străine. Am încercat să explic cum stau lucrurile din punctul meu de vedere, dar s-a dovedit zadarnic”, îşi aminteşte zâmbind stomatologul din Dolheşti.

Aşa se face că a rămas fără slujbă. A încercat fel de fel de afaceri, iar soarta i-a surâs când două persoane au deschis un cabinet stomatologic în fosta Baie Comunală, o clădire ridicată în 1935. Este şi locul unde se află acum cabinetul stomatologic unde vin ţărani din zonă, dar şi oameni din Fălticeni, Suceava sau Botoşani.

Mii de clienţi în anii de activitate

Dacă la început a fost privit oarecum circumspect de ţăranii din Dolheşti, prejudecăţile au căzut repede. După numai câteva săptămâni de activitate a ajuns să aibă câte 40-50 de clienţi pe zi.

„Era o adevărată nebunie. Ştiu că, împreună cu doamna Maria, stăteam până la miezul nopţii pentru a rezolva problemele tuturor clienţilor”, a mărturisit Shaat Ayman.

Nu mai ştie numărul pacienţilor cărora le-a tratat dantura, dar cu siguranţă este vorba de câteva mii. Ar vrea să modernizeze cabinetul în care lucrează, dar spune că nu poate demara investiţiile din cauza condiţiilor privind spaţiul.

Medicul palestinian a precizat că ar dori să concesioneze spaţiul pe 10-15 ani pentru a avea garanţia că nu va fi scos din spaţiu şi va cheltui banii de pomană, în timp ce autorităţile locale preferă să-l închirieze doar pentru câte un an de zile.

E o problemă care se va rezolva, cel mai probabil, de omul politic Shaat Ayman.

În 2000 a candidat pentru funcţia de primar în Dolheşti

Shaat Ayman nu se mărgineşte doar la activităţile profesionale. Cu timpul s-a implicat şi în viaţa comunităţii locale.

La alegerile din 2000, spre exemplu, a candidat ca independent pentru funcţia de primar al comunei Dolheşti. A ieşit doar al treilea, dar nu a dezarmat.

Trei ani mai târziu s-a înscris în Partidul Democrat, iar în 2004 a fost ales consilier local. Între timp a devenit şi preşedinte al PD Dolheşti. La europarlamentarele din 25 noiembrie, organizaţia pe care o conduce s-a clasat pe locul doi în preferinţele electoratului. „Este un scor bun, având în vedere că PD are la Dolheşti doar 3 consilieri locali. Sperăm să obţinem mai mult la alegerile locale din 2008”, a spus optimist politicianul Shaat Ayman. Ne-a dezvăluit că a intrat în politică deoarece crede poate face mai mult pentru cei de lângă el şi speră ca într-un timp destul de scurt nivelul de trai al oamenilor din Dolheşti să crească.

Îl are ca model pe Traian Băsescu

Când vine vorba de politicieni, Shaat Ayman îl indică fără ezitare pe actualul şef al statului. Spune că se regăseşte în traseul pe care l-a parcurs Traian Băsescu de la Constanţa până la Cotroceni. „Este un om care a biruit toate obstacolele. La fel mi s-a întâmplat şi mie. Nu m-am lăsat învins de greutăţi şi am ajuns unde am ajuns”, a declarat Shaat Ayman. Modul cum se luptă preşedintele Băsescu l-a determinat să intre în PD, şi spune că nu regretă nici un moment alegerea făcută. „Are o voinţă extraordinară. Transformă neşansa în şansă şi asta m-a atras la el”, a fost descrierea lui Traian Băsescu făcut de stomatologul palestinian.

Este fan Steaua

În afara medicinei şi a politicii, Shaat Ayman este un pasionat al sportului, în special al fotbalului. În studenţie mergea cu trenul de la Iaşi la Bucureşti pentru a urmări pe viu meciurile echipei naţionale a României, dar şi cele susţinute de Steaua în cupele europene.

De atunci a devenit fan Steaua, iar echipa de aur de atunci o ştie pe dinafară. Din actualul lot îl apreciază pe Dică despre care crede că este un „fotbalist de geniu”.

Nu are o părere prea bună, însă, despre Gigi Becali. „Nu-mi place să foloseşte echipa pentru promovarea intereselor sale politice”, a precizat Shaat Ayman.

Una peste alta, spune că România este a doua sa ţară, dar speră să se poată întoarce într-o bună zi acolo unde s-a născut. Până atunci se luptă cu frigul de la Dolheşti, care l-a lăsat „fără păr pe cap”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un arab le repară dinţii ţăranilor din Dolheşti.
 Vizualizări articol: 1522 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Un arab le repară dinţii ţăranilor din Dolheşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Cartofi cu chimen 4 portii 45 minute Se fierb cartofii în coajă, se lasă la răcit şi se curăţă. Se taie ceapa şi se căleşte în ulei, împreună cu seminţele de chimen. Se adaugă sare şi piper. Când ceapa începe să se... Citeşte