Pensionarii suceveni, nemulţumiţi de cuantumul pensiei pe care o primesc în fiecare lună, au luat cu asalt, în ultima perioadă, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Suceava, pentru a cere explicaţii. Astfel, numai în luna noiembrie, aproximativ 1.000 de persoane s-au prezentat pentru audienţe fie la directorul executiv al instituţiei, fie la directorul executiv adjunct al Direcţiei Stabiliri Pensii şi Plăţi Beneficii.
Cei mai mulţi dintre aceştia au reclamat cuantumul mult prea mic al drepturilor de pensie. Foarte multe sesizări au venit însă din partea celor care cred în principiul „să moară capra vecinului” şi care şi-au îndreptat nemulţumirea spre alte persoane, vecini, rude, care, în opinia acestora, au lucrat în aceleaşi condiţii, dar beneficiază de drepturi de pensie mai mari.
Sesizările persoanelor care beneficiază de pensie de agricultor fac referire asupra faptului că nu li s-a dublat cuantumul pensiilor.
„Este important să precizăm că persoanelor beneficiare de pensii C.A.P., care au beneficiat de dublarea drepturilor de pensie în 2004, anul acesta au primit, conform legislaţiei în vigoare, doar 5 %. Toţi cei 36.132 de pensionari agricultori au beneficiat de indexarea pensiei. Dintre aceştia, 10.511 persoane, care nu au beneficiat de dublarea cuantumului pensiei în ianuarie 2005, au beneficiat de această dublare, conform Legii nr. 250/2007, în cursul lunii septembrie 2007”, a explicat directorul CJP Suceava, Robert Marian.
În cadrul audienţelor, s-au prezentat şi persoane care au cerut precizări cu privire la modul de calcul al punctajului, sporurile care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de pensie, procentul care se reţine pentru asigurările de sănătate sau lămuriri privind aplicarea prevederilor O.U.G. nr.19/2007.
Soluţionarea unor solicitări ale pensionarilor din judeţ în cadrul punctelor de lucru înfiinţate în Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Vatra Dornei şi Broşteni, a condus atât la reducerea treptată a rândurilor de aşteptare de la ghişeele Casei Judeţene de Pensii Suceava, cât şi la scăderea vizibilă a numărului de persoane care se prezintă în audienţe.