Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 ian 2014 - Anul XIX, nr. 4 (5513)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Carieră

Sfaturi pentru o imagine agreabilă la birou

Cu toții petrecem la birou cel puțin 8 ore pe zi – 5 zile pe săptămână, de multe ori și câte 10, 12  ore, dacă nu și mai mult. Pentru că serviciul este  a doua noastră casă, trebuie să încercăm pe cât posibil să ne simțim bine în colectiv, să fim apreciați de către ceilalți, atât de șefi cât și de colegi. Este un pas important către succesul profesional și către evitarea unei presiuni psihice tăioase la locul de muncă.

Prin urmare, haideți să decorăm această casă în cele mai pastelate și calde culori și urmează și o rimă – să o menținem mereu fresh și primitoare fără stări de tensiune sau atmosferă apăsătoare.

1. Fii  o persoană prietenoasă și sociabilă. Este bine ca atunci când ajungi la birou, să nu treci posomorât/ă pe lângă colegii tăi, să bâlbâi greoi un ”bună dimineața” anost și să mergi direct la locul tău oftând adânc când te-ai așezat pe scaun ca și cum  calvarul zilei a început. Persoanele pozitive cu o atitudine veselă și vioaie sunt cele care primesc atenție din partea celorlalți. Intră cu entuziasm în birou, salută-ți colegii și întreabă-i câteva lucruri minore pentru a stabili o conexiune, precum: ”cum te simți în dimineața aceasta?” sau ”nu-i așa că-i o dimineață frumoasă?” (fac o paranteză aici și vă povestesc cum la sfârșitul anului 2012, mă regăseam într-o piață frumoasă din Sicilia, într-o dimineață cu soare, când am auzit din depărtare un bătrânel simpatic care vindea niște legume proaspete strigând colegilor săi și clienților ”che bella giornata !- ce zi frumoasă!” am simțit așa de multă energie pozitivă în vocea lui încât mi-a înseninat toată ziua). Energia pozitivă cât și cea negativă se simt și îi ajuți astfel pe cei de lângă tine să fie și ei la rândul lor ori bine dispuși ori tot timpul cu barda la brâu.

2. Ai grijă să ai mereu un aspect îngrijit. Vrem, nu vrem, trebuie să recunoaștem că de multe ori ”haina îl face pe om”. Nu trebuie să porți obiecte vestimentare și accesorii de la celebre case de modă, însă este de preferat să ai hăinuțe curate, călcate, în culori plăcute și purtate în stilul tău. Acestea trebuie să fie bineînțeles în concordanță  cu obiectul de activitate aferent companiei. Dacă lucrezi spre exemplu într-o firmă de publicitate, codul vestimentar poate fi mai lejer, nu trebuie să fii tot timpul pus la patru ace, ba chiar ai primi niște priviri pe sub sprânceană dând impresia de atitudine scorțoasă. Alte aspecte importante în înfățișarea ta: părul trebuie să fie tot timpul curat și frumos aranjat, unghiile de asemenea îngrijite (mâinile unei persoane, din punctul meu de vedere, reprezintă cartea sa de vizită în business cât și în viața personală, acest lucru datorându-se și tipului nostru de salut), postura generală a corpului trebuie să dea senzația de încredere și sănătate, prin urmare, evită poziția lui Quasimodo, eroul din romanul lui Victor Hugo ”Cocoșatul de la Notre Dame”.

3. Oferă sprijin colegilor. Nu trebuie ca tu să te încarci cu treburile altora muncind necontenit iar ceilalți să se distreze pe rețelele de socializare sau să savureze o ceașcă de cafea de 5 ori pe zi, ci doar trebuie să îi ajuți în momentele critice care au legătură cu îndeplinirea obiectivelor companiei. În plus, munca în echipă și faptul că ești tot timpul dispus să îți pui la bătaie cunoștințele pentru a sprijini pe cineva îți conferă o imagine bună nu numai în fața colegilor ci și a șefului.

4. Implică-te în task-urile oferite de către șef la alegere. În cazul în care șeful solicită la alegere, rezolvarea unei anumite lucrări, spre exemplu ”cine vrea să preia proiectul lui Vasile?”, dacă nu ești supraîncărcat și din calculele tale a reieșit că ai avea timp să îndeplinești task-ul, acceptă bucuros/oasă. Șeful va fi încântat să te vadă proactiv/ă și dornic/ă de a-ți băga nasul în lucruri noi și interesante. Iar colegii îngropați în zeci de dosare te vor aprecia că i-ai scăpat de o nouă povară.

5. Fii la curent cu tot ceea ce se întâmplă în firmă. Ce proiecte noi au mai fost contractate, care sunt cele în desfășurare (chiar dacă nu îți aparțin), ce oportunități și amenințări se zăresc la orizont… interesul pentru activitatea firmei îți va aduce întotdeauna un plus de imagine.

6. Nu intra în conflicte severe, ba chiar încearcă să fii mediator în conflictele celorlalți. În cartea ”Principii ale comportamentului Organizațional” (Oxford University Press), Robin Fincham și Peter Rhodes susțin faptul că într-o organizație conflictul nu este irațional sau tot timpul rezultatul unor neînțelegeri, este o formă de interacțiune socială.  Suntem unici, avem opinii diferite și este normal ca uneori să nu fim de acord unii cu ceilalți. Însă nu trebuie să ajungem să nu ne mai vorbim sau mai grav, să ne facem diverse șicane din cauza unor opinii diferite. Așadar, fii o persoană cerebrală, mediază propriile conflicte cât și ale celorlalți și  încearcă să ajungi la un numitor cumun cu șeful sau colegii în cazul în care o problemă de acest gen s-a ivit.

7. Fii conștiincios/oasă și perseverent/ă. Respectă deadline-urile, lucrează cu atenție, ordonat și organizat. Spre exemplu, eu nu tolerez harababura de pe birouri, îmi dă impresia că haosul dăinuie și în mintea persoanei respective. De asemenea, este bine să epuizezi toate sursele de informație disponibile înainte să ceri ajutorul colegilor sau șefului, perseverența este o unealtă sfântă în atingerea succesului. ” N-am să ajung pe culme? Se poate foarte bine. Dar vreau să urc atât cât am să pot, prin mine”- Edmond Rostand, poet și dramaturg francez.

8. Fii responsabil/ă pentru acțiunile tale. Dezvoltă-ți o atitudine profesionistă și asumă-ți responsabilitatea pentru faptele tale, nu căuta să arunci vina pe ceilalți pentru greșelile pe care le-ai făcut. Învață din ele, caută cauze și efecte și nu le mai repeta. Iată un exemplu minor: scrii un mesaj către un client și între timp colega ta îți pune o întrebare în legătură cu un buget, tu îi răspunzi în timp ce scrii, cu un ochi la ea și celălalt la computer, dai send fără să verifici ce ai scris și ulterior primești un mesaj de la client, haios dar prin care îți atrage atenția că numele lui nu este Tăzvam ci Răzvan. Îmbujorat/ă te justifici că ți-a distras cineva atenția…scuza nu este ok. Aveai trei variante:

- Te opreai din scris atunci când răspundeai colegei;

- Scriai până la capăt și îi răspundeai după;

- Sau îi răspundeai în timp ce scriai însă apoi, înainte să trimiți mesajul, îl verificai.

Nu ai procedat în nici unul dintre aceste moduri, așa că, asumă-ți responsabilitatea și doar cere-ți scuze.

9. Nu deveni o persoană care iubește bârfa. Nu șușoti pe la colțuri cu unii colegi despre alți colegi sau despre șef. Este un obicei urât care te poate scoate într-o clipită de pe lista persoanelor agreabile.

10. Ascultă activ. Fii atent/ă într-o discuție, nu te preface că asculți, de obicei acest lucru se observă și îți va dăuna imaginii. Aprobă, pune întrebări, adaugă etc..

11. Nu întârzia. Dai dovadă de seriozitate în cazul în care ajungi la timp în fiecare zi la birou. Punctualitatea este un obicei apreciat și arată că respecți cu rigurozitate normele interne ale organizației. În cazul în care se întâmplă să întâmpini o problemă fie de ordin personal sau profesional, pur și simplu, sună și anunță întârzierea ta.

12. Îmbrățișează și feedback-ul negativ. Ești o ființă umană, nu un roboțel, este normal să mai și dai greș din când când și să primești niscaiva mustrări pentru greșelile tale. Dar nu lua totul ca pe  tragedie ci ca pe un pas înainte în dezvoltarea ta profesională.

13. Apreciază abilitățile celorlalți. Recunoaște performanța colegilor tăi și a șefului. În primul rând îți conferă  o atitudine fair-play, în al doilea rând va fi mai ușor să împrumuți din abilitățile lor pentru că ți le vor pune pe tavă dacă observă că tu îți arăți aprecierea cu sinceritate și entuziasm.

14. Ia masa împreună cu șefii și colegii.  Nu sta izolat/ă în colțul tău în pauza de masă, ci bucură-te de compania celorlalți. Acesta este momentul decisiv când se pot înfiripa prietenii frumoase și trainice.

Pe final, vă sfătuiesc să nu abordați spusele epigramei de mai jos: ”Mă-mpac cu toți colegii mei, / Pot zice ideal de bine: / O parte – nu vorbesc cu mine, / Ceilalți – eu nu vorbesc cu ei” Vasile Bogrea – Epigramiști români de ieri și de azi”, ci sfaturile de mai sus.

Succes!

Irina VELEA – despresucces.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfaturi pentru o imagine agreabilă la birou.
 Vizualizări articol: 1642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sfaturi pentru o imagine agreabilă la birou0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei