Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 ian 2014 - Anul XIX, nr. 4 (5513)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Condiţii

Alocaţiile pentru copii migrează în UE doar dacă românii au şi slujbe acolo

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

România este singura ţară din Uniunea Europeană care acordă alocaţii de stat pentru copii indiferent dacă părinţii lucrează sau nu. În toate celelalte state membre este obligatoriu ca cel puţin unul dintre părinţi să aibă o slujbă cu contract de muncă pentru a primi alocaţie pentru copii.

Mirela Florea, şef serviciu la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţii Sociale Suceava, ne-a declarat, ieri, că ţara noastră are două tipuri de prestaţii sociale „exportabile”, care migrează odată cu titularii în ţările membre UE, respectiv alocaţia de stat pentru copii şi indemnizaţia pentru creşterea copilului. Dacă pentru prima părinţii au nevoie doar de un contract de muncă, în cel de-al doilea caz este nevoie şi de un stagiu minim de cotizare la bugetul asigurărilor de stat în ţara gazdă. În cazul alocaţiilor, este de asemenea necesar ca părinţii să renunţe la a lua aceşti bani din România, în favoarea ţării gazdă. Două state europene - Germania şi Austria - solicită şi confirmarea scrisă de la autorităţile române că părinţii au renunţat la cei aproape 10 euro pe lună pentru fiecare copil, pe care i-ar fi primit în România. Mirela Florea a afirmat că părinţii români care lucrează în ţări UE pot primi alocaţia perfect legal acolo chiar şi în condiţiile în care copiii lor locuiesc în România.

 

În Grecia alocaţiile sunt mai mici ca în România

Florea a mai precizat că în multe cazuri părinţi care lucrează în state precum Spania, Portugalia sau Grecia preferă ca în primii doi ani de viaţă ai copilului (trei ani, în cazul copiilor cu handicap) să primească alocaţia în România, deoarece cuantumul este mai mare: echivalentul a 50 de euro lunar, comparativ cu Spania sau Portugalia - cu 24,25 de euro lunar pentru copil, dar numai în cazul în care veniturile părinţilor sunt mai mici decât un anumit plafon. Grecia acordă 8,22 de euro pentru primul copil, 16,34 de euro celui de-al doilea, 32 de euro celui de-al treilea, dar 11,91 de euro la al patrulea copil şi celor care urmează. Alocaţii peste 100 de euro lunar acordă ţări precum Italia, Germania sau Austria.

După ce copiii împlinesc 2 ani (3 ani - copiii cu handicap), statul român le acordă o alocaţie de aproximativ 10 euro lunar, chiar dacă părinţii nu au lucrat nici măcar o oră în viaţa lor. „România este sigurul stat din Uniunea Europeană care procedează aşa, singurul stat care acordă necondiţionat prestaţii sociale. În toate celelalte ţări membre cel puţin unul dintre părinţi trebuie să lucreze pentru a avea dreptul să primească alocaţie pentru copii”, a precizat Florea.

În cursul anului trecut, 1.952 de suceveni au solicitat încetarea alocaţiei în România, în favoarea altor ţări europene. Cei mai mulţi au renunţat în favoarea Italiei - 893 de persoane şi cei mai puţini pentru Norvegia - 12 persoane. În favoarea alocaţiilor plătite de Germania au renunţat la alocaţia românească 291 de suceveni. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alocaţiile pentru copii migrează în UE doar dacă românii au şi slujbe acolo.
 Vizualizări articol: 3077 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Alocaţiile pentru copii migrează în UE doar dacă românii au şi slujbe acolo3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei