Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 125 (5332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Colecţia de artă a văduvei lui T.S. Eliot, estimată la 7,6 milioane de dolari, scoasă la licitaţie

Colecţia de artă care a aparţinut lui Valerie Eliot, văduva poetului şi dramaturgului T.S. Eliot, estimată la 7,6 milioane de dolari, va fi scoasă la vânzare la o licitaţie organizată de casa Christie's pe 20 noiembrie, la Londra, informează huffingtonpost.com.

Printre operele de artă care fac parte din această colecţie se află tablouri de J.M.W. Turner, Francis Bacon şi Lucian Freud, dar şi un desen de Winston Churchill.

Valerie Eliot, care a murit în noiembrie 2012 la vârsta de 86 de ani, a cumpărat aceste opere de artă cu banii obţinuţi din redevenţele încasate de pe urma musicalului "Cats", de Andrew Lloyd Webber, care are la bază volumul de versuri al soţului ei, "Old Possum's Book of Practical Cats".

Musicalul s-a dovedit a fi mult mai profitabil decât volumul de poezii scris de T.S. Eliot şi i-au permis văduvei acestuia să alcătuiască o colecţie de artă evaluată la peste 5 milioane de lire sterline (7,6 milioane de dolari) în casa din Londra în care Valerie a locuit alături de soţul ei, până la moartea acestuia în 1965.

Colecţia include desene şi acuarele realizate de artişti britanici din secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea, precum J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough şi John Constable. Soţii Eliot au achiziţionat şi opere ale unor artişti valoroşi din secolul al XX-lea, precum sculpturi de Henry Moore şi Barbara Hepworth şi tablouri de Francis Bacon, Lucian Freud, David Hockney şi L.S. Lowry.

Colecţia include şi un autoportret al pictorului Stanley Spencer, pe care artistul l-a vândut la un târg de ţară în anii 1950 cu doar 11 lire sterline. Pictura este estimată în prezent la aproximativ 300.000 de lire sterline.

"The Cathedral, Hackwood Park", un peisaj desenat de Winston Churchill, face parte din această colecţie şi este estimat între 200.000 de lire sterline şi 300.000 de lire sterline.

Colecţia mai include o serie de portrete miniaturale realizate din secolul al XVI-lea până în secolul al XIX-lea, bijuterii şi obiecte de mobilier.

Valerie l-a cunoscut pe T.S. Eliot la Londra, pe vremea când acesta era director al editurii Faber & Faber. S-au căsătorit în 1957, iar după moartea poetului, Valerie Eliot şi-a petrecut următoarele patru decenii din viaţă administrând moştenirea literară lăsată de soţul ei.

O parte a încasărilor care vor fi obţinute de casa Christie's vor fi donate în contul Old Possum's Practical Trust, o fundaţie de caritate înfiinţată de Valerie Eliot care îi sprijină pe artişti.

Poet, dramaturg şi critic, Thomas Stearns Eliot (1888-1965) s-a născut în Statele Unite Ale Americii, la St. Louis, Missouri. S-a stabilit în Anglia în 1915, iar primul său volum de poezie a apărut în 1917. În 1925, a devenit codirector al Editurii Faber and Gwyer, actuala Faber and Faber, care continuă să-i publice opera.

În anii '30 a compus celebrele poeme despre pisici, semnându-le "Moş Oposum", poreclă dată autorului de către Ezra Pound. În 1939, aceste poeme au fost publicate sub titlul "Cartea lui Moş Oposum despre Pisicile Poznaşe" ("Old Possum's Book of Practical Cats"), cu desenele lui T.S. Eliot pe copertă. De-atunci volumul a cunoscut mai multe reeditări, cu ilustraţii de Nicolas Bentley şi Edward Gorey. În 1981, poemele lui T.S. Eliot i-au inspirat lui Andrew Lloyd Webber musicalul "Cats", cel mai longeviv spectacol de acest gen din istorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colecţia de artă a văduvei lui T.S. Eliot, estimată la 7,6 milioane de dolari, scoasă la licitaţie.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colecţia de artă a văduvei lui T.S. Eliot, estimată la 7,6 milioane de dolari, scoasă la licitaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei