Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 125 (5332)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nica: Este o ruşine diferenţa dintre salariile compensatorii de la Poştă şi cele de la CSA şi CNVM

Diferenţa dintre salariile compensatorii la Poşta Română şi cele ale foştilor şefi ai autorităţilor de reglementare în asigurări şi valori mobiliare este "o ruşine", "o situaţie ridicolă, de neacceptat", a afirmat ministrul Dan Nica, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTV.

"M-am gândit să vă dau un răspuns politic, dar vă spun direct: este o ruşine. Este o lege strâmbă care a permis existenţa contractelor colective de muncă în care se negocieză inclusiv salariile pentru bugetari. Nu este posibil să negociezi un contract colectiv de muncă cu salarii la nivel de bugetari pentru că negociezi pe baza la ceva care nu este al tău. Nici cel care este conducătorul instituţiei, şi nici cei care cer, nu deţin acei bani. Deci, nu-i companie privată", a spus Nica, întrebat cum comentează diferenţa dintre salariile compensatorii de la Poşta Română pentru viitorii disponibilizaţi şi cele pe care le vor primi foştii şefi ai CSA şi CNVM, care trec de 100.000 de euro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi-a început activitatea în data de 29 aprilie, prin preluarea şi reorganizarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari. Potrivit declaraţiilor făcute de premierul Ponta, fostul preşe­dintele Daniel Tudor al CSA câştiga 188.000 lei pe lună (40.000 euro), Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al CNVM - 80.000 lei pe lună (18.000 euro), iar Marian Sârbu, fostul şef al CSSPP , 14.000 euro.

În prezent, Tudor ocupă funcţia de vicepreşedinte pe asigurări la ASF, iar Sârbu este membru neexecutiv la ASF.

Luând în calcul aceste cifre, rezultă că fostul preşedinte al CNVM Carmen Negoiţă ar putea primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, în timp ce foştii comisari ai CSA vor lua peste 500.000 euro.

Poşta va fi restructurată, ceea ce va presupune disponibilizarea a 3.650 de salariaţi, reprezentând 11,4% din personal.

"Ca ministru, am un salariu de 5.200 lei şi dacă mâine Ponta mă dă afară din Guvern nu primesc salariu compensatoriu. Este inacceptabilă această situaţie, să primeşti până la 19 salarii compensatorii pentru că ai fost revocat din funcţie, în condiţiile în care primeai lunar zeci de mii de euro", a spus Nica, adăugând că premierul Ponta a fost primul care a luat poziţie şi este cel mai vehement în aceste chetiuni de nedreptate.

Premierul Ponta a afirmat, miercuri, că sumele mari primite cu titlu de salarii compensatorii de către şefii unor autorităţi reprezintă rezultatul unei "hoţii legale", în sensul că persoanele beneficiare şi-au aprobat singure aceste prevederi în contractul de muncă, la numirea în funcţie, în 2010-2011. Şeful Executivului a mai spus că vrea să impoziteze suplimentar salariile compensatorii acordate şefilor de autorităţi guvernamentale atunci când acestora li se retrage mandatul.

Nica a arătat că este necesară modificarea legislaţiei în privinţa salarizării şefilor autorităţilor de reglementare, dar acest proces poate fi blocat de Comisia Europene, care consideră că independenţa financiară acestor instituţii este afectată de orice ingerinţă a Guvernului, inclusiv atunci când se doreşte plafonarea salariilor.

"Aceste instituţii au avut un regim care nu impunea limite pe partea de salarii, chiar dacă, în fond, sunt instituţii ale statului. Un astfel de caz a fost la autoritatea de reglementare în telecom (ANCOM), unde, atunci când am luat decizia de finanţare de la buget, Comisia Europeană a reacţionat şi ne-a cerut să revenim la autofinanţare, pentru că astfel le era afectată independenţa. Sper să nu se considere ingerinţă şi limitarea salariilor şefilor unor companii de stat la şase salarii medii pe ramură", a adăugat Nica.

Ministrul a afirmat că stabilirea unor limite de rezonabilitate în privinţa salariilor la instituţiile autofinanţate constituie o obligaţie care nu le afectează independenţa de funcţionare.

"Pe premierul Ponta l-am auzit discutând această chestiune în ultimele două şedinţe ale Guvernului. Mi se pare penibil să primeşti salarii compensatorii pentru că ai fost revocat dintr-o funcţie şi, a doua zi, ai fost repus în aceeaşi funcţie, dar la o altă instituţie, care a preluat atribuţiile CSA şi CNVM. Cum poţi să spui că eşti de acord? Situaţia este ridicolă. Adică tu, şef al instituţiei, te-ai lăsat greu convins, în bătălia cu sindicatele, să iei 19 salarii pentru întreruperea activităţii o zi ... Nu se poate aşa ceva", a spus Nica.

El a adăugat că neridicarea acestor salarii este o "problemă de moralitate" din partea celor în cauză.

"Eu le voi cere să facă ce este corect şi bine, dar fiecare este responsabil de propriile acţiuni. Eu cred că această situaţie ne afectează pe toţi cei care suntem în România şi suntem responsabili să le explicăm oamenilor, care au dificultăţi şi greutăţi, cum ia unul 19 salarii compensatorii pentru o zi de întrerupere a serviciului", a spus Nica.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nica: Este o ruşine diferenţa dintre salariile compensatorii de la Poştă şi cele de la CSA şi CNVM.
 Vizualizări articol: 1584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Nica: Este o ruşine diferenţa dintre salariile compensatorii de la Poştă şi cele de la CSA şi CNVM5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bataie de joc la adresa cetateanului trimis de
( 3 iun 2013, 12:47:19
Noi platim taxe si impozite,TVA,iar acesti bani in loc sa se regaseasca in infrastructura ,sanatate,invatamant,investiti regasesc in salariile si compensatiile uluitoare ale bugetarilor.Cum e posibil ca intr-o tara saraca in care salariul mediu este de 1500 roni un bugetar ca Daniel Tudor presedinte CSA sa ia 40.000 euro pe luna si apoi compensatii de 500.000 euro.Aceste compensatii trebuie desfiintate.La privat te da afara pur si simplu.Adio si un praz verde.La bugetari iti da salarii compensatorii de nu le poti duce acasa.Sunt curios ce spune domnul prim ministru care are un salar de 7000 roni si el este in varful statului,cand o gasca de bugetari castiga mult mai mult decat el.Mi se pare o aberatie.Toti acesti directori bugetari nu ar trebui sa primeasca mai mult de 1000 euro pe luna.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei