Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 13 dec 2012 - Anul XVII, nr. 292 (5197)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O şopârlă preistorică cu dinţi, denumită "Obamadon gracilis", în onoarea preşedintelui Obama

Oamenii de ştiinţă au denumit o specie de reptile preistorice cu dinţi, descoperită recent, "Obamadon gracilis", inspirându-se în alegerea acestui nume din felul în care zâmbeşte preşedintele american Barack Obama, informează Reuters.

Micuţa şopârlă, care se hrănea cu insecte, a fost descoperită pentru prima dată în partea de est a statului american Montana, în 1974. În urma unei reexaminări recente, savanţii americani au ajuns la concluzia că fosila fusese inclusă în mod eronat în specia "Leptochamops denticulatus" şi, de fapt, ea face parte dintr-o specie nouă.

"Obamadon gracilis" este una dintre cele nouă specii noi descoperite recent, prezentate într-un articol publicat luni pe site-ul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pentru a denumi noua specie, cercetătorii de la universităţile Yale şi Harvard au folosit termenii "obamadon" - o referire la felul în care preşedintele american obişnuieşte să zâmbească, arătându-şi toţi dinţii - şi "gracilis", care înseamnă "subţire, tăios".

"Această şopârlă are dinţi foarte mari, iar Obama are şi el nişte incisivi mari şi un zâmbet larg", a declarat paleontologul Nick Longrich.

Se crede că şopârlele din acea specie au trăit în cretacic, o eră din trecutul Terrei, care a început în urmă cu 145,5 milioane de ani. Alături de dinozauri, şopârlele din specia Obamadon gracilis au dispărut în urmă cu 65 de milioane de ani, probabil în urma prăbuşirii pe Terra a unui asteroid uriaş.

Longrich spune că oamenii de ştiinţă americani au aşteptat încheierea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite înainte de a denumi noua specie.

"Romneydon" nu a fost niciodată o denumire avută în vedere, iar "Clintondon" nu suna prea bine, spune Longrich, care spune că a susţinut-o pe Hilary Clinton în 2008, când aceasta a candidat împotriva lui Obama în cursa pentru obţinerea nominalizării la alegerile prezidenţiale din partea Partidului Democrat.

Barack Obama nu este primul politician al cărui nume a fost folosit pentru a contribui la clasificarea unor vieţuitoare. "Megalonyxx jeffersonii", o specie dispărută de leneş, care se hrănea cu plante, a fost numită astfel, în onoarea preşedintelui Thomas Jefferson, de un paleontolog amator care a studiat acest mamifer.

La începutul acestui an, oamenii de ştiinţă au anunţat că au denumit cinci specii noi de bibani de apă dulce, recent descoperite, în onoarea politicienilor americani Barack Obama, Bill Clinton, Al Gore, Jimmy Carter şi Theodore Roosevelt.

În 2005, entomologii au denumit trei specii de gândaci nord-americani "Agathidium bushi", "Agathidium cheneyi" şi "Agathidium rumsfeldi" în onoarea politicienilor George W. Bush, Dick Cheney şi Donald Rumsfeld - pe atunci preşedintele american, vicepreşedintele american şi secretarul Apărării.

Numele şi altor celebrităţi au fost folosite pentru a denumi noi specii. Un mic crustaceu din Marea Caraibilor a fost numit după Bob Marley, o muscă australiană a fost denumită în onoarea cântăreţei Beyonce, iar o specie de iepure de mlaştină, ameninţată cu dispariţia, a fost numită după Hugh Hefner, proprietarul grupului Playboy.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O şopârlă preistorică cu dinţi, denumită "Obamadon gracilis", în onoarea preşedintelui Obama.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O şopârlă preistorică cu dinţi, denumită "Obamadon gracilis", în onoarea preşedintelui Obama0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei