Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 apr 2011 - Anul XVI, nr. 86 (4684)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Dumitru Prunariu, printre cosmonauţii medaliaţi de Medvedev ieri

Dumitru Prunariu a primit ieri o medalie din partea preşedintelui rus Dmitri Medvedev, alături de mai mulţi cosmonauţi sovietici, cu ocazia celebrării a 50 de ani de la primul zbor al unui om în spaţiu, au declarat pentru MEDIAFAX serviciul de presă al Kremlinului.

Preşedintele Dmitri Medvedev a acordat distincţii de stat mai multor cosmonauţi sovietici şi unor experţi în explorarea spaţială din 15 de ţări, ieri, cu ocazia celebrării a 50 de ani de la primul zbor efectuat de un om în spaţiu, potrivit Ria Novosti.

Reprezentanţii Kremlinului au precizat, ieri, pentru MEDIAFAX că Dumitru Prunariu se află printre foştii cosmonauţi sovietici care au fost decoraţi. Românul a primit o medalie pentru realizări în dezvoltarea explorării spaţiale.

Pe de altă parte, cosmonauţii Oleg Skripotchka, Mihail Korniyenko şi Aleksander Skvortsov, membri ai echipajului în ultimele două expediţii pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), au primit titlul de "Erou al Rusiei", cea mai înaltă decoraţie a statului. Alexander Kaleri şi Fiodor Iurcikin, care au ajuns, de asemenea, la bordul ISS, au primit Ordinul Naţional pentru Merit.

Mai mulţi foşti cosmonauţi sovietici, printre care Aleksei Leonov, primul om care a realizat o ieşire în spaţiu, şi Valentina Tereshkova, prima femeie care a ajuns în spaţiu, au primit prestigiosul Ordin al Prieteniei.

Alături de cosmonauţi, 51 de experţi din 15 ţări au primit distincţii pentru contribuţia adusă în ştiinţele explorării spaţiale.

În urmă cu o jumătate de secol, pe 12 aprilie 1961, Uniunea Sovietică a devenit prima ţară care a trimis un om în spaţiu, pe Iuri Gagarin, care a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan la bordul unei capsule Vostok-1 şi a efectuat o rotaţie în jurul Pământului care a durat 108 minute.

Medvedev a descris zborul lui Gagarin ca pe un "eveniment revoluţionar" care a schimbat lumea.

Născut în martie 1934, într-un sat din apropiere de Smolensk, după o copilărie dificilă, marcată de război şi de ocupaţia nazistă, Gagarin s-a pregătit iniţial pentru a deveni muncitor metalurgist. Pasionat de aviaţie, tânărul Gagarin a fost recrutat într-o şcoală militară din Orenburg şi a pilotat pentru prima oară un avion în anul 1955. Într-o zi de toamnă, în 1959, când o comisie specială a selecţionat câţiva voluntari pentru a pilota "un nou tip de avion", statura lui modestă - Gagarin avea o înălţime de circa 160 de centimetri - i-a fost favorabilă. Douăzeci de candidaţi au început un program special de antrenament timp de un an, într-un centru secret din Moscova. Pe parcurs, dintre ei au rămas doar 12, iar apoi doar şase - printre care se afla şi Gagarin.

În 1961, Gagarin a fost desemnat pentru a efectua primul zbor al unui om în spaţiu, programat a avea loc pe 12 aprilie. Pe atunci, Gagarin avea 27 de ani şi era căsătorit cu Valentina, o infirmieră care tocmai o născuse pe a doua fiică a cuplului. Misiunea lui era periculoasă: dintre cei 48 de câini trimişi de URSS în spaţiu, 20 pieriseră.

Reuşita lui Gagarin a avut un impact considerabil: cucerirea spaţiului îi făcea pe oameni să viseze, iar URSS a dovedit lumii întregi supremaţia ei tehnică faţă de Statele Unite în acest domeniu.

Dumitru Prunariu este primul şi singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, pe 14 mai 1981. Prunariu a participat la misiunea Soyuz 40 din cadrul programului spaţial Intercosmos şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute. De profesie inginer aeronautic, Prunariu a fost pe rând ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei civile române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă, preşedintele Consiliului de ne-militarizare a spaţiului cosmic din cadrul ONU. În prezent, are gradul de general maior, cu două stele, în rezervă.

Reîntors în România după zborul cosmic, în anul 1981, Dumitru Prunariu a primit titlul de onoare suprem de "Erou al R.S.România". De asemenea, guvernul Uniunii Sovietice i-a decernat ordinele de "Erou al URSS" şi "Steaua de Aur", pentru realizarea primului zbor cosmic cu participarea unui cetăţean român. În 1982, devine membru al Federaţiei Aeronautice Internaţionale, care îi va conferi Medalia "Iuri Gagarin", iar doi ani mai târziu a fost decorat cu Medalia de aur "Hermann Oberth" a Societăţii germane de rachete "Hermann Oberth - Wernher von Braun". Ca o recunoaştere a activităţii sale de pionierat în domeniul cosmonauticii româneşti, preşedintele României i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Ofiţer.

Din mai 2002, Dumitru Prunariu este membru de onoare al Academiei Americano-Române de Arte şi Stiinţe înregistrată în California (SUA).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dumitru Prunariu, printre cosmonauţii medaliaţi de Medvedev ieri.
 Vizualizări articol: 850 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dumitru Prunariu, printre cosmonauţii medaliaţi de Medvedev ieri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei