Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 apr 2011 - Anul XVI, nr. 86 (4684)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă în curs

Dosarul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră de la Siret, aproape de final

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La două luni şi jumătate de la arestările spectaculoase operate în cazul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră de la Siret, procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie se apropie de final cu cercetările. Începând de astăzi şi până vineri, toţi inculpaţii din dosar au fost chemaţi la sediul DNA din Bucureşti, unde li se vor prezenta materialele de urmărire penală.

Primul „lot” trebuia să ia cunoştinţă încă de ieri cu învinuirile aduse şi pentru care trebuie să se apere în faţa judecătorilor, dar din motive „tehnice” procedura a fost amânată.

Practic, prezentarea materialelor de urmărire penală este un ultim pas înainte de începerea efectivă a procesului penal. Graba procurorilor ar putea fi justificată prin aceea că pentru 16 dintre persoanele aflate în arest preventiv instanţele de judecată au prelungit starea de detenţie cu 15 zile, mai exact până la începutul săptămânii viitoare.

Rămâne de văzut câte persoane din cei peste 60 de vameşi şi poliţişti de frontieră care activau la Punctul de Trecere a Frontierei Siret şi care sunt cercetaţi în acest dosar vor ajunge în boxa acuzaţilor. Pe parcursul anchetei au fost arestaţi 55 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi, iar mai mulţi poliţişti de frontieră au fost chemaţi ulterior la audieri, în cazul unora dintre ei fiind începută urmărirea penală.

O altă necunoscută în acest megadosar este instanţa care îi va judeca în primă fază pe inculpaţi. Specialiştii în sistemul judiciar afirmă că dosarul va ajunge la Curtea de Apel Suceava, având în vedere domiciliile inculpaţilor, dar nu este exclus ca procesul să se deruleze la o altă instanţă de acelaşi rang din ţară.

 

În arest se mai află încă 52 de persoane

Ancheta care vizează actele de corupţie din PTF Siret a demarat încă de la mijlocul anului trecut, iar pentru a proba totul procurorii DNA s-au folosit de agenţi sub acoperire şi camere de filmat montate în monitoarele calculatoarelor, dar şi în alte puncte strategice de la locurile de muncă. În acest fel, anchetatorii au ajuns la concluzia că luarea de mită era un proces coordonat care se derula de foarte multă vreme, iar şpaga era împărţită după criterii bine stabilite.

Astfel, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat care avea ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări. Inculpaţii au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.

Şeful grupării este considerat comisarul-şef Aurel Anea, cel care a deţinut o bună perioadă de timp funcţia de şef al PTF Siret, iar apoi de adjunct al aceleiaşi structuri. De altfel, Aurel Anea se află în continuare în arest, în aceeaşi situaţie regăsindu-se alţi 47 de agenţi ai Poliţiei de Frontieră, dar şi cei patru vameşi.

De la începutul anchetei au fost eliberate doar şapte persoane, respectiv Ionel Marinel Gâză, de 40 de ani, din Plopeni, Iulian Radu, de 32 de ani, din Rădăuţi, Daniela Căpăţână, de 43 de ani, din Rădăuţi, Mihai Doru Tocilă, de 43 de ani, din Siret, George Bogdan Ungureanu, de 29 de ani, din Siret, Alina Olivia Mandiuc, de 27 de ani, din Siret şi Adrian Iuga, de 41 de ani, din Baineţ-Muşeniţa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră de la Siret, aproape de final.
 Vizualizări articol: 3325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 6 voturi
Dosarul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră de la Siret, aproape de final3.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei