Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iun 2010 - Anul XV, nr. 135 (4426)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cel mai vechi pantof din lume, realizat în urmă cu peste 5.500 de ani, descoperit în Armenia

Un mocasin din piele, în stare de conservare perfectă, cu o vechime de peste 5.500 de ani, considerat cel mai vechi pantof din lume, a fost descoperit într-o peşteră din Armenia, potrivit unui studiu arheologic ale cărui concluzii au fost publicate în revista PLoS ONE, informează AFP.

Acest mocasin a fost confecţionat dintr-o singură bucată de piele, care îmbrăca piciorul persoanei care l-a purtat.

Pantoful era umplut cu iarbă uscată, însă cercetătorii nu au putut să precizeze dacă oamenii preistorici recurgeau la această tehnică pentru a-şi încălzi picioarele sau pentru a păstra forma mocasinilor.

"Nu ştim nici dacă acest mocasin aparţinea unui bărbat sau unei femei", a declarat Ron Pinhasi, arheolog la College Cork din Irlanda, coordonatorul studiului.

"Deşi acest pantof are mărimea 37 potrivit sistemului de măsurare european, el ar fi putut fi purtat şi de un bărbat, deoarece în acea epocă bărbaţii erau mai scunzi decât în zilele noastre", a adăugat aceeaşi sursă.

Peştera se află în provincia armeană Vayotz Dzor, o regiune aflată la graniţa cu Iranul şi cu Turcia.

Faptul că interiorul peşterii este uscat şi cu o temperatură constantă a creat condiţiile ideale de conservare şi pentru alte obiecte descoperite, precum vase de ceramică ce conţineau grâu, orz, piersici şi alte plante comestibile.

Un strat gros de excremente de capră acoperă solul acestei peşteri, care, uscându-se, a conservat şi mai bine obiectele pe care le acoperea.

"La început am crezut că mocasinul şi celelalte obiecte din peşteră aveau o vechime de doar 600-700 de ani, pentru că erau într-o stare foarte bună de conservare", a explicat Ron Pinhasi.

"Abia după ce obiectele au fost datate cu carbon de către două laboratoare - unul din Oxford, celălalt din California -, am aflat că mocasinul era mai vechi cu câteva sute de ani faţă de cei pe care îi purta celebrul Otzi, bărbatul congelat şi deshidratat descoperit din întâmplare în septembrie 1991, la graniţa dintre Italia şi Austria, la o altitudine de 3.200 de metri.

Otzi, care a trăit în urmă cu circa 5.300 de ani, a fost acoperit timp de mii de ani cu un strat de gheaţă, iar topirea gheţarului austriac în vara lui 1991 a permis descoperirea mumiei sale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai vechi pantof din lume, realizat în urmă cu peste 5.500 de ani, descoperit în Armenia.
 Vizualizări articol: 459 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel mai vechi pantof din lume, realizat în urmă cu peste 5.500 de ani, descoperit în Armenia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei