Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mai 2010 - Anul XV, nr. 104 (4395)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sfaturi pentru spălarea şi păstrarea legumelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Legumele sunt foarte bune pentru sănătate, însă germenii şi bacteriile pe care le „găzduiesc” pot reprezenta un real pericol. De aceea, înainte de a consuma legumele, crude sau preparate, este esenţial să le spălaţi foarte bine.

Din cauza mediului în care cresc şi a condiţiilor în care sunt păstrate, pe tarabele din piaţă sau în standurile din supermarketuri, legumele devin adevărate depozite de bacterii şi microbi. Acesta este, deci, principalul motiv pentru care noi, consumatorii, trebuie să avem grijă cum tratăm legumele înainte de a le prepara sau de a le mânca. Oricât de banal ar părea, simplul fapt de a spăla legumele este cea mai eficientă armă pe care o avem la dispoziţie pentru a preveni o eventuală îmbolnăvire.
Ajunşi acasă după ce aţi cumpărat legumele, trebuie să le spălaţi sau să le pregătiţi pentru a le putea folosi. Dacă nu le utilizaţi imediat, este indicat să ţineţi legumele separat, pentru că acestea se coc în perioade de timp diferite.
De exemplu, cartofii rezistă mai mult decât roşiile, însă dacă se ţin împreună, cartofii se vor strica mai repede, fiind influenţaţi de ritmul de coacere al roşiilor.
 

 

Cum se spală legumele cu frunze

Legumele cu frunze, ca de exemplu varza, salata sau broccoli, şi leguminoasele precum spanacul sau dragaveiul trebuie spălate într-un vas cu apă, nu sub jet, aşa cum aţi crede. Umpleţi un castron pe jumătate cu apă rece, apoi scufundaţi pe rând fiecare mănunchi sau legătură în apă. Îndepărtaţi aţa sau elasticul cu care legăturile sunt prinse, pentru a vă asigura că fiecare tulpină şi fiecare frunzuliţă este spălată aşa cum trebuie. Treceţi legumele de mai multe ori prin apa din castron, apoi scoateţi-le, scuturaţi-le bine şi puneţi-le la uscat pe un prosop curat. După ce s-au uscat, puneţi fiecare legătură într-o pungă de plastic (precum cele pe care le folosiţi pentru păstrarea cărnii în congelator). Există pe piaţă un tip special de pungi de plastic, numite „pungi verzi”, care lasă legumele să „respire” mai bine, astfel încât nu se strică foarte repede.
Verdeţurile şi zarzavaturile trebuie spălate foarte bine sub jet de apă, apoi păstrate într-un pahar cu apă (ca pe florile din vază). Dacă alegeţi să puneţi verdeţurile în pungi, în frigider, ele se vor ofili mai repede pentru că, închise în pungile de plastic, nu vor mai avea suficient aer. Pentru a permite zarzavaturilor să îşi păstreze mai mult prospeţimea, cel mai bine este să le ţineţi într-un pahar, fie în frigider, fie în cămară, dacă spaţiul vă permite

 

 

Spălarea rădăcinoaselor

Legumele rădăcinoase - morcovi, sfeclă, ridichi, ţelină, păstârnac -, dar şi cartofii trebuie spălate foarte bine, pentru a îndepărta tot pământul şi toţi microbii care s-ar putea „adăposti” aici. Înainte de a pune legumele la păstrat, verificaţi-le prospeţimea apăsându-le uşor. Dacă vi se pare că există şi cea mai mică urmă de mucegai, indicat este să aruncaţi imediat leguma respectivă, pentru că le poate contamina pe celelalte (cartofii sunt cei mai predispuşi la a putrezi mai repede dacă intră în contact cu altă legumă stricată). Rădăcinoasele se spală la fel ca şi legumele cu foi. Puneţi apă într-un castron şi spălaţi legumele pe rând, una câte una, folosind o perie specială pentru a îndepărta orice urmă de murdărie. Dacă nu aveţi o perie specială, puteţi folosi o periuţă de dinţi.
Prin spălarea legumelor în castron reduceţi în mod semnificativ cantitatea de apă pe care o folosiţi şi vă veţi asigura că legumele sunt curate. În general, este suficient ca legumele să fie clătite o singură dată, însă, dacă aveţi îndoieli, nu este nici o problemă dacă veţi repeta operaţiunea, pentru a fi siguri de rezultat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfaturi pentru spălarea şi păstrarea legumelor.
 Vizualizări articol: 958 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sfaturi pentru spălarea şi păstrarea legumelor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei