Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 apr 2010 - Anul XV, nr. 95 (4386)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Telescopul spaţial Hubble, care a revoluţionat astronomia, celebrează 20 de ani de la lansare

Hubble, primul telescop spaţial care a revoluţionat astronomia şi a bulversat viziunea oamenilor despre univers, transmiţând pe Terra imaginile uimitoare ale unor galaxii îndepărtate, a celebrat ieri 20 de ani de la lansare, informează AFP.

Lansat pe 24 aprilie 1990 de naveta spaţială Discovery, telescopul spaţial Hubble a fost plasat pe orbită la o altitudine de aproximativ 600 de kilometri de Terra.

Rezultat al colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), celebrul telescop a avut parte de un început de "carieră" destul de greoi şi nu a putut să devină operaţional decât după trei ani de la punerea lui pe orbită.

Oglinda lui principală prezenta un defect de concavitate care a necesitat lansarea unei navete spaţiale cu misiunea de a instala un set de oglinzi corectoare. Această misiune, extrem de delicată, a fost realizată în 1993.

Începând de la acea dată, Hubble, o veritabilă maşină de călătorie prin timp, capabilă să se deplaseze şi în spaţiu, a început să transmită imagini uimitoare cu supernove - explozii gigantice ce marchează moartea unei stele - dar şi imaginile altor corpuri cereşti.

Una dintre cele mai renumite fotografii realizate de Hubble este cea a marii nebuloase Carene, o "pepinieră" de stele, ce conţine inele impresionante de gaze şi praf stelar, situată la o distanţă de 6.500 de ani-lumină de Terra (un an-lumină înseamnă 9.461 miliarde de kilometri).

Telescopul Hubble a demonstrat existenţa găurilor negre în centrul tuturor galaxiilor. Înainte de Hubble, oamenii de ştiinţă nu aveau nicio dovadă a acestui fapt.

Telescopul spaţial, cu o greutate de 12 tone şi o lungime de 13,3 metri, a făcut peste 900.000 de fotografii din care cercetătorii au extras imaginile a peste 30.000 de corpuri celeste, multe dintre acestea aflându-se la distanţe imense de Terra.

Cu ajutorul observaţiilor făcute de Hubble, astrofizicienii au putut să confirme faptul că universul se află în expansiune şi că ritmul acesteia este unul accelerat, reuşind să calculeze şi vârsta universului - 13,7 miliarde de ani.

Această acceleraţie rezultă dintr-o forţă misterioasă, denumită "energia vidului", care constituie aproape 75% din univers şi echilibrează forţa de gravitaţie.

Restul universului este alcătuit din 5% materie vizibilă şi 20% materie neagră.

Printre celelalte descoperiri cu care este acreditat Hubble se numără detectarea primei molecule organice în atmosfera unei planete ce gravitează pe orbita unei stele îndepărtate şi faptul că procesul de formare a planetelor şi a sistemelor solare este relativ comun în galaxia noastră, Calea Lactee.

După cea mai recentă misiune de întreţinere, realizată de Atlantis, în mai 2009, Hubble are la bord două instrumente noi, capabile să pătrundă în istoria universului până la un moment situat la 500 de milioane de ani după Big Bang, considerat momentul în care s-a născut universul.

În ceea ce priveşte propriul nostru sistem solar, Hubble a detectat schimbări radicale în ceea ce priveşte direcţia vânturilor de pe Saturn şi a dovedit faptul că pe planeta Neptun există anotimpuri.

Misiunea navetei Atlantis a permis prelungirea duratei de funcţionare a telescopului Hubble cu cel puţin cinci ani. Succesorul său, telescopul spaţial James Webb, va fi lansat în 2014.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Telescopul spaţial Hubble, care a revoluţionat astronomia, celebrează 20 de ani de la lansare.
 Vizualizări articol: 546 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Telescopul spaţial Hubble, care a revoluţionat astronomia, celebrează 20 de ani de la lansare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei