Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 apr 2010 - Anul XV, nr. 95 (4386)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


De parcă l-aş deranja pe Cristoiu din scrierea unei compuneri pentru ziar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ca să te enerveze România, nu e necesar să faci efortul de a deschide televizorul şi a urmări, de exemplu, bâiguielile lui Boc; ajunge pentru asta să dai o fugă până la magazinaşul din colţ.

Multe pogoane din suflet mi-au mai mâncat şi vânzătorii micilor magazine din ţara asta! Cât e pământul de rotund şi de antologic, nu s-au mai pomenit vânzători mai plictisiţi şi mai duşmănoşi ca la noi. La supermarketoaiele cu patronat străin, politeţea e obligatorie, dar la astea mititele... Treci şi tu, pentru măruntele tale târguieli, pragul prăvăliei, şi dincolo, de cealaltă parte a tejghelei, femeile te întâmpină lucrându-şi glia obrazului cu fard şi boieli, iar bărbaţii ignorându-te superior, de parcă ar fi înghiţit nişte tenii ale sictirului, ocupaţi fiind cu deflorarea tainei minunate a integramelor. Saluţi respectuos, dar abia de la al treilea „bună ziua” în sus, eşti învrednicit cu o privire de calitatea celor care se adresează râmelor şi celorlalte fiinţe aflate la treptele de jos pe scara evoluţiei. Eşti privit cu scârbă, ţi se răspunde cu scârbă, eşti servit – dacă mai e cazul – cu scârbă. Întrebi cu sfială, cu umilinţă chiar: aveţi aia? N-avem!, ţi se aruncă, printre dinţi. Dar aialaltă... Nici.

Te uiţi la ţările sănătoase, cu comportament normal - inclusiv la Ungaria, Cehia şi Polonia, care au moştenit şi ele un comerţ comunist – şi te frapează diferenţele. Acolo, personalul de servire e-n stare să facă pe din două cu tine prânzul primit de la firma de catering, numai ca Măria Ta Clientul să nu ieşi din magazin cu boii mulţumirii dezjugaţi. Ca să nu mai socotim reacţia de respingere netă, în caz că te pune naiba să uiţi, în chip de bacşiş, restul pe tejghea. Cu zâmbet tot actul comercial se petrece, fiindcă nu cere un proverb oriental să nu-şi deschidă prăvălie ăla care nu se pricepe să zâmbească?

Într-o zi, am vrut să cumpăr un pix, de la un magazinaş din cartierul unde sălăşluiesc, pentru că, demodat cum sunt, încă folosesc scrierea cu pixul.

- Nu vezi că mănânc? – mi-a servit-o vânzătoarea, o namilă care, până nu e prea târziu, ar trebui să renunţe la cârnaţi în favoarea salatelor de crudităţi.

- Pardon, poftă bună!

Şi am plecat. Nici dacă l-aş din deranjat pe Patapievici din meditaţie sau pe Cristoiu de la scrierea unei compuneri pentru ziar, n-aş fi fost privit cu atâta ură.

O să spuneţi poate că subiectul e minor. Cu părere de rău, dar nu-s de aceeaşi părere. De cum ai ieşit din casă, ţara asta face tot posibilul să-ţi acrească zilele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De parcă l-aş deranja pe Cristoiu din scrierea unei compuneri pentru ziar.
 Vizualizări articol: 1064 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 12 voturi
De parcă l-aş deranja pe Cristoiu din scrierea unei compuneri pentru ziar4.5512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei