Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 iul 2009 - Anul XIV, nr. 166 (4152)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ştiinţă

Cel mai nou element chimic inclus în Tabelul lui Mendeleev a fost denumit copernicium

Cel de-al 112-lea element chimic din Tabelul lui Mendeleev, descoperit în urmă cu 13 ani şi care a fost introdus oficial în Tabelul periodic al elementelor în iunie 2009, a primit numele de "Copernicium", informează BBC News Online.
Elementul Copernicium - cu simbolul chimic Cp - a fost denumit în onoarea astronomului Nicolaus Copernic.
Nicolaus Copernic a fost savantul care a demonstrat că planetele se învârt în jurul Soarelui, respingând astfel teoria potrivit căreia Pământul se află în centrul Universului.
Oamenii de ştiinţă care au descoperit acest element chimic au declarat că au ales acest nume pentru a omagia memoria savantului care "a schimbat percepţia asupra lumii".
Echipa de cercetători, coordonată de Sigurd Hofmann de la Centre for Heavy Ion Research din Germania, a descoperit elementul Copernicium, în 1996.
Profesorul Hofmann a început procedura de introducere a acestui element în tabelul periodic încă din 1976. Experimentele din domeniul fuziunii pe care le-a efectuat în laborator au relevat deja existenţa elementelor chimice al căror număr atomic este cuprins între 107 şi 111. Acestea sunt cunoscute drept "elemente super-grele", iar numărul lor din tabel reprezintă numărul protonilor, care, alături de neutroni, formează cea mai mare parte din masa unui atom.
Pentru a crea elementul 112, oamenii de ştiinţă germani au folosit un accelerator de particule, lung de 120 de metri, prin care un bombardat atomii din grupul de studiu cu ioni de zinc. Nucleele celor două elemente au fuzionat şi au format nucleul noului element.
Nucleele acestor elemente, foarte mari şi foarte grele, sunt şi foarte instabile. Ele încep să se destrame la foarte puţină vreme după ce s-au format - după câteva milisecunde, în acest caz.
Acest proces eliberează energie, pe care oamenii de ştiinţă o pot măsura, pentru a determina mărimea şi masa nucleului acestor elemente noi.
Aceste experimente au condus în foarte puţine cazuri la fuziuni reuşite, iar oamenii de ştiinţă au nevoie de acceleratoare de particule tot mai puternice pentru a descoperi astfel de elemente rare şi instabile. Acesta este motivul pentru care elementul 112 a avut nevoie de o perioadă atât de mare pentru a putea fi recunoscut în mod oficial de Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC).
Nicolaus Copernic s-a născut în 1473 în oraşul Torun din Polonia. Teoriile sale despre rotaţia planetelor în jurul Soarelui stau la baza ştiinţei moderne. Copernic a rămas cunoscut în istorie şi pentru lucrările sale din domeniul gravitaţiei, el fiind primul savant din istorie care a afirmat că Universul este infinit, iar mărimea lui nu poate fi cuantificată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai nou element chimic inclus în Tabelul lui Mendeleev a fost denumit copernicium.
 Vizualizări articol: 540 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cel mai nou element chimic inclus în Tabelul lui Mendeleev a fost denumit copernicium0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei