Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 feb 2009 - Anul XIV, nr. 26 (4012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu

Polul Nord a fost tropical în urmă cu multe milioane de ani

O fosilă de broască ţestoasă, veche de câteva milioane de ani, descoperită în Canada, sugerează faptul că Polul Nord a fost odată "extrem" de cald, tropical, potrivit unui studiu publicat în revista Geology şi preluat de telegraph.co.uk.

Fosila de broască ţestoasă asiatică descoperită în Canada indică faptul că animalele au migrat la un moment dat din Asia în America de Nord, direct prin Oceanul Arctic, care pe atunci nu era acoperit de gheţuri.

John Tarduno, profesor de geofizică la Universitatea din Rochester, autorul acestui studiu, a declarat: "Ştiam că a existat un schimb de animale între Asia şi America de Nord, în cretacicul târziu, dar aceasta este prima dovadă descoperită în regiunea arctică extremă care demonstrează cum a avut loc această migraţie".

"Vorbim despre temperaturi extrem de ridicate, despre lipsa gheţurilor în regiunea arctică, fapt care a permis migrarea animalelor spre pol", a adăugat acesta.

Numeroase râuri de pe continentele adiacente au deversat apă dulce în vechiul ocean arctic. Apa dulce, mai uşoară decât cea marină, a rămas, probabil, la suprafaţa oceanului sărat, permiţând unor animale precum ţestoasele să migreze cu uşurinţă.

Profesorul a adăugat: "Am descoperit broasca ţestoasă la suprafaţa stratului de bazalt, o întindere de lavă apărută în urma unei serii de erupţii vulcanice uriaşe". "Această descoperire ne-a făcut să ne gândim că temperatura a crescut din cauza vulcanilor, care au pompat cantităţi enorme de dioxid de carbon în atmosfera Pământului", a mai spus specialistul.

"Avem dovezi că activitatea vulcanică a avut loc la nivel global, nu numai în regiunea arctică!", a adăugat acesta. "Dacă acest lucru s-a întâmplat într-o perioadă scurtă de timp, atunci a dus la apariţia unui nivel înalt de gaze cu efect de seră", a mai spus acesta.

Cercetătorii intenţionează să se întoarcă în regiunea arctică pentru a căuta alte fosile care să sprijine noua teorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Polul Nord a fost tropical în urmă cu multe milioane de ani .
 Vizualizări articol: 442 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polul Nord a fost tropical în urmă cu multe milioane de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei