Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 ian 2009 - Anul XIV, nr. 22 (4008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tillandsia sau Pana roz

Genul Tillandsia cuprinde aproximativ 500 de specii de plante erbacee, terestre sau epifite (care trăiesc fixate pe trunchiul altei plante, fără a fi parazite). Este vorba despre o plantă perenă, originară din America Meridională şi America de Sud. Planta este acoperită de o pelurie fină, care absoarbe şi reţine umiditatea. Tillandsia, care mai este cunoscută şi sub denumirea de „Pana roz”, poate fi descrisă ca un bulgăre de frunze sub formă de lance de culoare verde aprins, din mijlocul căruia creşte un fel de spic de bractee suprapuse de culoare trandafirie, cu vârful în formă de evantai. Din acesta vor apărea florile (una, maximum două) la sfârşitul primăverii sau toamna. Acestea au culoare albastru-violet şi durează destul de mult timp. Florile emană un miros plăcut, asemănător cu cel al scorţişoarei sau al cuişoarelor. Este foarte apreciată de cei care sunt pasionaţi de cultivarea plantelor datorită formei compacte şi inflorescenţelor de durată.

 

Îngrijire

Tillandsia preferă zonele cu lumină puternică, însă va trebui ferită de razele directe ale soarelui. Este potrivită ca plantă de interior, mai ales în spaţiile cu temperatură ridicată şi constantă. Are nevoie de temperaturi medii, de aproximativ 10-18 grade Celsius noaptea şi minimum 20 de grade Celsius, ziua.

Solul nu trebuie să fie udat în mod deosebit, dar este preferabil să fie menţinut umed. Pentru acest lucru se va uda planta zilnic, dar se vor folosi cantităţi mici de apă. Excesul de umiditate în sol nu este benefic, deoarece poate duce la putrezirea părţii inferioare şi la apariţia petelor negre pe frunze. În cazul în care observaţi că se întâmplă acest lucru, întrerupeţi udarea pentru o perioadă.

Tillandsia are nevoie de umiditate constantă, de aceea frunzele se vor stropi cu apă o dată la câteva zile, mai ales în anotimpul cald. Este o plantă care nu are nevoie efectiv de pământ.

În mediul natural, se consideră că îşi extrage apa şi mineralele necesare cu ajutorul rozetei, în principal din umiditatea atmosferică. Fără îndoială, din moment ce este foarte dificil să îi putem asigura un astfel de climat, cel mai potrivit sol pentru ea este un pământ acid, bogat în turbă şi amestecat cu nisip sau perlit.

Se plantează într-un amestec de compost afânat, uşor drenabil, realizat din două părţi turbă, o parte pământ lutos şi o parte nisip sau perlit. Este indicat ca planta să fie pulverizată cu un fertilizator echilibrat o dată la 15 zile. Tillandsia preferă ghivecele mari.

 

Înmulţire, paraziţi şi boli

Aceasta poate fi înmulţită prin diviziunea plantei adulte sau prin seminţe. Divizarea plantei se poate face în orice perioadă a anului. Puii mici vor răsări la baza plantei adulte. Aceştia vor fi separaţi cu grijă şi se vor planta într-un nou vas cu turbă permeabilă, lipsită de calcar. Este necesar să fie ţinuţi într-un spaţiu cu temperatură ridicată şi umiditate mare. După câteva zile, noile plăntuţe se aclimatizează.

Această metodă este necesară pentru perpetuarea speciei, în special când planta a înflorit total şi în scurt timp începe să se usuce. Seminţele germinează dacă sunt aşezate într-un amestec de turbă cu pietriş şi se menţin la 18 grade Celsius. Pentru a germina, seminţele au nevoie de lumină abundentă.

Tillandsia nu prea este atacată de dăunători. Coşenilele sunt printre cele câteva insecte care pot pune probleme. Acestea pot fi combătute cu o soluţie de apă amestecată cu săpun sau cu o soluţie din comerţ, caz în care se administrează conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tillandsia sau Pana roz.
 Vizualizări articol: 736 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tillandsia sau Pana roz0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei