Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 ian 2009 - Anul XIV, nr. 15 (4001)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Arta de a face pâine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Pâinea este unul dintre alimentele cele mai vechi şi mai simple care pot exista, iar mirosul şi gustul său amintesc de căldura casei părinteşti. Aceasta a fost şi va rămâne mereu protagonista meselor noastre fie că este vorba despre micul dejun, prânz sau cină, de o masă obişnuită sau de una festivă.

Cuvântul „pâine” este încărcat cu o anumită sacralitate. El face parte dintr-o serie de cuvinte pe care, atunci când le pronunţăm, resimţim un fior. Arta de a face pâine este unul dintre elementele tipice ale culturii occidentale, care adună, diferite tradiţii şi care capătă diferite forme şi numeroase gusturi, în funcţie de locul şi de ingredientele care sunt folosite. O artă care, chiar în aceste zile, este protagonista unor serii de evenimente şi a unui concurs internaţional organizat în cadrul Salonului Internaţional de Gelaterie, Patiserie şi Panificaţie Artizanală, care se desfăşoară în localitatea italiană Rimini. Anul trecut, la „Sigep Bread Cup” au participat peste 90 de concurenţi. Evenimentul reprezintă mai mult decât un concurs, o ocazie de a face schimb de experienţă şi de a beneficia de sfaturile unor profesionişti în materie de prepararea pâinii.

 

Ritual

Arta de a face pâinea în casă este o plăcere pe care o împărtăşesc din ce în ce mai multe persoane şi asta poate din cauza apariţiei pe piaţă a numeroase aparate care le vin în ajutor. Sunt foarte mulţi şi cei care se folosesc de propria măiestrie pentru realizarea unor forme de pâine inedite şi care dedică mult timp aluatului, pe care îl lasă, răbdători, la dospit, pentru ca mai apoi să îl modeleze şi să îl pună la cuptor.

Într-un cuvânt, prepararea pâinii în casă este un adevărat ritual şi o pauză în ritmul frenetic al vieţii cotidiene. Cei care au învăţat tainele preparării pâinii, bineînţeles după o serie de prime tentative nereuşite, îi asigură pe aceia care nu au încercat niciodată că nu este un lucru atât de dificil cum pare şi că oferă o satisfacţie maximă în momentul în care se priveşte rezultatul final.

 

Adevărate sculpturi

Pâinea este capabilă să ne ţină la adăpost de stresul şi de problemele de zi cu zi. Prepararea acesteia este asemuită de către cei care pregătesc frecvent pâinea în casă cu jocul copiilor pe plajă, cu formele de nisip. Iar la final, din mâinile noastre iese ceva cu totul extraordinar. Preparării pâinii i-au fost dedicate numeroase cărţi de gastronomie. Una dintre acestea este cea semnată de Patricia Roaldi, „Uşor ca pâinea” şi în care descrie experienţa sa în legătură cu acest aliment fundamental.

„Timp de 25 de ani am făcut pâine în casă, experimentând forme, reţete, tipuri de făină. Am ajutat multe prietene care îşi doreau să încerce şi ele acest lucru. Puţine lucruri sunt atât de magice şi vitale. Când te gândeşti că este doar făină, apă şi drojdie, pur şi simplu nu îţi vine să crezi. Este ceva asemenea unei sculpturi. Din aceste puţine ingrediente iese din cuptor ceva ce are exact forma pe care i-am dat-o eu şi care îmi umple casa de parfum”, a scris Roaldi.

*

În cartea acesteia sunt prezentate aproximativ 50 de reţete de pâine, de la tehnicile cele mai simple de preparare până la cele elaborate.

Sunt prezentate, de asemenea, o serie de sfaturi practice pentru a evita greşelile şi a obţine cele mai bune rezultate. „Cele mai multe dintre doamne încep prin folosirea maşinii de pâine. Încet, încet însă formele egale şi identice obţinute încep să nu vă mai satisfacă. Este momentul când se simte nevoia şi dorinţa de creativitate. Este o pasiune asemenea unui virus, însă de data aceasta unul benefic: este o plăcere care te face să descoperi cât de frumos este să stai în bucătărie, fără să te grăbeşti, şi să aştepţi de fiecare dată să vezi minunea care a ieşit din propriile tale mâini”, a precizat Patricia Roaldi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arta de a face pâine.
 Vizualizări articol: 822 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arta de a face pâine0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei