Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 oct 2008 - Anul XIII, nr. 231 (3912)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Procesul de rememorare a unor lucruri poate duce la uitarea altora

Oamenii de ştiinţă au descoperit o cauză pentru care elevii, aflaţi în faţa foii de examen, nu îşi mai amintesc nimic: procesul de rememorare a unor părţi din materie presupune reînvăţarea acestora, ceea ce duce la uitarea altora, arată un studiu citat de telegraph.co.uk.

Scuza este valabilă şi pentru cei care se duc la cumpărături cu o listă mentală de zece lucruri şi nu îşi mai pot aminti în magazin decât o parte dintre ele. Pe acestea din urmă, ei le reînvaţă, prin repetare, diminuându-şi astfel şansele de a şi le aminti şi pe restul.

Fenomenul a fost studiat de profesorul Peter Jupp, de la Universitatea St. Andrews, şi de doctorul Jim Stone, de la Universitatea din Sheffield, Marea Britanie, care au publicat rezultatele cercetării lor în revista PLoS Computational Biology.

Ceea ce se întâmplă în timpul procesului de rememorare a listei de cumpărături sau a unor părţi din materia de examen este reversul fenomenului de "free-lunch learning", care se produce atunci când o persoană uită o limbă străină, pe care o ştia, dar nu a folosit-o mult timp. În momentul în care reînvaţă câteva dintre cuvintele acelei limbi, acesta îşi aminteşte multe altele. În acest caz intervin asocierile mintale create de-a lungul timpului. Însă, în cazul în care cineva trebuie să rememoreze elemente diferite dintr-o listă, amintirea acestora se pierde în timp, iar încercarea de a le recupera are drept consecinţă uitarea altora - proces numit de cercetători "negative free-lunch learning".

Cercetătorii au demonstrat prin matematică şi simulare pe calculator că atunci când cineva îşi aminteşte o parte dintr-o listă, inhibă revenirea amintirii celeilalte părţi. Astfel, cei care merg la cumpărături cu o listă pe două pagini, şi au pierdut una din pagini, sunt sfătuiţi să încerce mai întâi să îşi amintească ce era pe lista pierdută şi apoi să o citească pe cea pe care o au în continuare la ei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Procesul de rememorare a unor lucruri poate duce la uitarea altora.
 Vizualizări articol: 584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Procesul de rememorare a unor lucruri poate duce la uitarea altora0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei