Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 aug 2008 - Anul XIII, nr. 200 (3881)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Carbonul îngheţat din solul arctic, o bombă cu efect întârziat - studiu

Importantele cantităţi de carbon din solul îngheţat al Arcticii ar putea fi eliberate în atmosferă sub efectul încălzirii globale, fapt care ar putea accelera acest fenomen, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în revista Nature Geoscience, informează AFP.

Cercetătorii ştiau de multă vreme că topirea permafrostului (strat de sol îngheţat permanent, n.r.) poate conduce la emisii importante de gaze cu efect de seră, însă nu aveau o idee clară despre cantităţile de dioxid de carbon conţinute de solul îngheţat al Arcticii.

Pentru a determina acest lucru, o echipă de cercetători americani, coordonată de Chien-Lu Ping, de la Universitatea din Fairbank (Alaska) a studiat o parte mare din regiunile septentrionale ale Americii de Nord, prelevând eşantioane de sol din 117 locuri diferite, de la cel puţin un metru adâncime.

Până atunci se efectuaseră în zonă foarte puţine măsurători, toate la o adâncime de doar 40 de centimetri.

Numai în America de Nord şi-au dat seama cercetătorii că solul arctic ascunde cantităţi mult mai importante de dioxid de carbon faţă de ce se ştia până atunci, de până la 60 de ori mai mari decât estimările precedente.

Teritoriile din nordul Europei şi al Rusiei conţin, probabil, cantităţi echivalente de dioxid de carbon în solul îngheţat.

Riscul ca permafrostul să se topească este unul real, potrivit experţilor, care sunt de părere că, până la sfârşitul secolului, în zona arctică, o regiune foarte sensibilă la modificările climatice, s-ar putea înregistra o creştere de până la 6 grade Celsius.

"Eliberarea în atmosferă a unei părţi din acest carbon, sub formă de metan sau dioxid de carbon, ar putea avea un impact semnificativ asupra Terrei", a indicat Christian Beer, biochimist la Institutul Max Planck din Jena (Germania).

Metanul, un alt gaz cu efect de seră, este mai puţin abundent decât dioxidul de carbon, însă poate avea un efect mai important asupra creşterii temperaturilor.

Modelele actuale de previziuni climatice, subliniază Christian Beer, nu ţin cont de impactul potenţial al emisiilor de gaze reţinute în solul arctic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Carbonul îngheţat din solul arctic, o bombă cu efect întârziat - studiu.
 Vizualizări articol: 607 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Carbonul îngheţat din solul arctic, o bombă cu efect întârziat - studiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei