Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 aug 2008 - Anul XIII, nr. 182 (3863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mistere nerezolvate şi superstiţii pentru scepticii Mileniului III

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ciuda faptului că ştiinţa a avansat considerabil în ultimele decenii, iar noile tehnologii au cucerit omenirea, există suficient de multe mistere rămase nerezolvate, iar mulţi dintre noi au rămas şi vor fi mereu „sclavi” ai unei serii de superstiţii, indiferent de epoca în care am trăi.

Publicaţia britanică The Times a dat publicităţii, în luna iunie, un interesant clasament al istoriilor misterioase, rămase încă nerezolvate, care au pasionat generaţii de aspiranţi detectivi.

Locul întâi este ocupat, deloc surprinzător, de celebrul monstru din Loch Ness. Deşi se vorbeşte despre el de câteva sute de ani, monstrul nu a fost niciodată identificat în mod clar, în ciuda „probelor” fotografice din ultimul secol. Scepticii consideră că aceste dovezi confirmă doar existenţa unui uriaş şarpe lacustru şi nicidecum un monstru.

Al doilea mister abordat de publicaţia britanică este legat de „regina romanelor poliţiste”, Agatha Christie. În 1962, maşina scriitoarei a fost găsită în afara carosabilului, printre tufişuri, cu farurile aprinse, o valiză o portbagaj şi nici urmă de celebra autoare. După zece zile de căutări febrile la nivel naţional, creatoarea lui „Hercule Poirot” a fost găsită citind despre dispariţia sa şi savurând un ceai într-un hotel din Yorkshire. Lucrurile nu au fost niciodată lămurite, din câte se pare fiind vorba de o criză de amnezie a scriitoarei.

 

Dispariţii misterioase

Un alt mister rămas încă nerezolvat se referă la destinul navei Mary Celeste, care în 1872 a fost descoperită în mijlocul mării. Mary Celeste nu avea nici urmă de echipaj, iar lucrurile de pe navă erau în dezordine, ca şi cum ar fi fost părăsită cu mult timp în urmă. În mod cu totul curios, nu lipsea absolut nimic din încărcătura acesteia, ceea ce a eliminat din start ipoteza unui act de piraterie sau de o revoltă a marinarilor. Singurele lucruri pe care „investigatorii” nu au reuşit să le descopere au fost sextantul şi cronometrul marin alături de singura barcă de salvare. De asemenea lipsea şi jurnalul căpitanului Briggs, cel care ar fi putut face lumină asupra cazului. Toate indiciile arătau că nava fusese părăsită în grabă, dar motivele acestei acţiuni precum şi orice urmă a echipajului nu aveau să fie aflate niciodată.

Ultimul, dar nu cel din urmă mister evocat de The Times este cel legat de moartea legendarei actriţe Marylin Monroe. Din cauza numeroaselor „relaţii periculoase” cu preşedinţi, gangsteri, scriitori şi jucători de baseball, ipoteza sinuciderii actriţei nu a fost niciodată credibilă pentru pasionaţii de mister. Mai ales că întrebări de tipul de ce poliţia a fost alertată abia la patru ore după Twentieth Century Fox, de ce corpul vedetei a fost găsit într-o poziţie complicată şi neobişnuită pentru un sinucigaş sau de ce au fost descoperite urme de droguri în sânge, însă nu şi în stomac, în ciuda faptului că nu existau semne de injectare, au rămas în continuare neelucidate.


Superstiţii în epoca tehnologiei

Iar ca şi cum aceste misterele nu ar fi suficiente, Times îşi concentrează atenţia şi asupra enigmelor legate de superstiţii, dând publicităţii un sondaj care demonstrează faptul că şi cei mai sceptici dintre noi rămân sclavi ai celor mai vechi dintre superstiţii.

Iar exemplele sunt numeroase. Dintre scepticii declaraţi, 31 la sută au recunoscut că cred în fantome, peste jumătate cred în premoniţii şi nu mai puţin de 56 de procente cred cu tărie în destin. În plus, 15 la sută dintre respondenţi citesc în fiecare zi horoscopul, chiar dacă cei mai mulţi dintre ei afirmă că nu cred, nu mai puţin de 35 la sută cred în îngeri, iar 44 la sută cred cu tărie că există viaţă după moarte. Chiar şi în lucrurile mărunte, de zi cu zi, scepticii nu uită să-şi încrucişeze degetele ca să aibă noroc, să bată în lemn dacă simt un iminent necaz sau să aibă la ei un talisman purtător de noroc care să le fie de ajutor în momentele importante, cum ar fi la stadion pentru un meci, la examen sau la un interviu de angajare.

Există alte persoane, ceva mai exagerate, care intră în panică în momentul în care văd o pisică neagră, li se sparge oglinda sau răstoarnă solniţa. Tot printre sceptici, există suficiente „exemplare” care cred că pot vorbi cu morţii, alţii cred în vrăjitoare şi farmece, iar alţi respondenţi au recunoscut că, deşi nu sunt foarte convinşi, din când în când merg la cartomanţi-clarvăzători pentru a-şi afla viitorul sau pentru a-şi rezolva problemele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mistere nerezolvate şi superstiţii pentru scepticii Mileniului III.
 Vizualizări articol: 1196 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 4 voturi
Mistere nerezolvate şi superstiţii pentru scepticii Mileniului III4.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei