Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 iun 2008 - Anul XIII, nr. 132 (3813)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Regizorii de la Hollywood - corigenţi la istorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Yahoo Movies a dat de curând publicităţii un clasament mai puţin obişnuit, însă extrem de actual, dacă este să ne luăm după febra producţiilor istorice, care i-a cuprins pe mai marii de la Hollywood.

Indiferent că e vorba de "10.000 i.Chr", "300" sau "Gladiatorul", erorile sunt prezente la tot pasul, regele gafelor fiind însă de departe cunoscutul actor şi regizor australian Mel Gibson!

 

Gafe incredibile.

De cele mai multe ori, când producătorii din Cetatea Filmului vor să realizeze un film istoric nu se uită la bani, însă de cele mai multe ori se comit gafe incredibile din punct de vedere al adevărului istoric.

Indiferent că sunt comise pentru a mai adăuga un pic de "sare şi piper" peliculei sau că este vorba doar de simple omisiuni, cert este că unele filme sunt atât de pline de erori, încât ar merita un premiu special.

Din acest motiv, Yahoo Movies a dat publicităţii un clasament al celor mai imprecise filme istorice din ultimii ani, pelicule care cu siguranţă i-ar face să plângă pe profesorii de istorie.

Este cazul peliculei "Lawrence al Arabiei", pe care istoricul Kevin Brownlow o comentează sec: "Singurele lucruri corecte istoric din acel film sunt cămilele şi deşertul".

Lista continuă cu mai recentul "10.000 i.Chr". În cazul în care v-aţi aştepta să vedeţi o "reconstrucţie" fidelă a preistoriei, veţi fi foarte dezamăgiţi. Regizorul german Roland Emmerich nu a fost deloc interesat să relateze adevărul istoric, ci să ţină treaz interesul spectatorilor. Şi deşi ne-a dovedit în dese rânduri că "ştie meserie", de data aceasta el a exagerat "un pic". Este suficient să amintim de mamuţii care sunt exploataţi la maximum de egipteni pentru a construi Piramidele (!!). Chiar să nu îi fi spus nimeni că în deşert ar putea întâlni cel mult nişte elefanţi, iar primele piramide au fost ridicate abia în 2800-2500 i.Chr.?

Nici multipremiatul "Gladiatorul" nu se poate lăuda cu o acurateţe istorică prea mare. De exemplu, împăratul Commodus nu era nicidecum un nebun obsedat de propria sa soră, aşa cum este descris în film. Cu siguranţă el era un alcoolic, însă nu chiar de cea mai joasă speţă, având în vedere că a condus Roma aproape un deceniu şi nu doar câteva luni. În plus, el nu şi-a ucis tatăl, pe Marc Aurelius, şi şi-a găsit sfârşitul după ce a fost omorât în cadă.

 

Chiloţi de piele şi un samurai rătăcit.

Urmează pe listă un alt film care a încasat milioane de dolari. Este vorba de filmul "300 - Eroii de la Termopile", realizat în mare parte cu detalii luate direct din benzile desenate ale lui Frank Miller. Aşadar, o mare parte din erori provin din materialul original. Serse nu era nicidecum un gigant de trei metri, iar Consiliul Spartei era compus din sexagenari. Un alt detaliu care pare să îi fi scăpat regizorului, ar fi că războinicii purtau armuri de bronz, şi nicidecum chiloţii din piele care apar în film.

Nici "Ultimul Samurai" nu stă mai bine la capitolul istoriei. Printre numeroasele erori care s-au strecurat în film, trebuie amintit mai înainte de toate că deşi este adevărat că japonezii au chemat experţi străini în secolul XIX pentru a-şi moderniza armata, regizorul a uitat să precizeze că aceştia erau de fapt francezi şi nicidecum americani.

La o primă vedere, "Elizabeth: The Golden Age" este un film realizat ca la carte, cu costume perfecte, o ambianţă de vis, însă, din punct de vedere al acurateţei istorice, un eşec total. Printre diferite erori, să amintim doar că în 1585, an în care se petrece acţiunea filmului, Regina avea 52 de ani şi nu 36 cât avea Blanchett, şi nu era curtată de Ivan cel Cumplit, care murise de ceva timp.

 

Mel Gibson - din greşeală în greşeală

Liderul incontestabil al clasamentului este fără îndoială cunoscutul actor şi regizor Mel Gibson, prezent în clasament cu nu mai puţin de trei filme.

Primul dintre acestea este controversatul "Apocalypto", o peliculă care a dat serioase dureri de cap antropologilor. Faptul că mayaşii aveau ritualuri ciudate şi sacrificiile umane erau ceva obişnuit pentru ei, însă toate acestea nu erau nicidecum închinate zeului Quetzalcoatl-Kukulcan (Zeul Soarelui). În plus, filmul a reuşit să îi calce pe nervi pe activiştii din Guatemala, supăraţi de faptul că strămoşii lor sunt portretizaţi ca nişte sălbatici.

La rândul său, antropologul Traci Ardren a criticat vehement pelicula starului australian: "Gibson repune în scenă noţiunea rasistă şi jignitoare cum că mayaşii se comportau brutal unii cu alţii cu mult înainte de sosirea europenilor, aşa că meritau, ba chiar aveau nevoie, să fie salvaţi de aceştia".

Lista gafelor lui Gibson continuă cu "Braveheart", unul dintre cele mai mari succese din istoria cinematografiei. Yahoo semnalează faptul că kilturile au început să fie folosite doar la 300 de ani după povestea lui William Wallace, iar soţia regelui Edward avea doar... trei ani în timpul bătăliei de la Falkirk. În film însă, Isabel era deja adultă şi este sedusă de Wallace, spectatorii fiind tentaţi să creadă că fructul iubirii lor a fost Edward al III-lea. În realitate, acesta s-a născut la şapte ani după moartea lui Wallace.

Cel de-al treilea film al lui Gibson criticat de istorici este "Patriotul". Francis Marlon, care a inspirat personajul interpretat de Gibson, nu era deloc devotatul tată şi cap de familie din film, ci era un asupritor, care a ucis numeroşi Cherokee. În plus, nu trebuie trecut cu vederea faptul că bătălia de la Guilford a fost pierdută de americani şi nicidecum câştigată.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Regizorii de la Hollywood - corigenţi la istorie.
 Vizualizări articol: 714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Regizorii de la Hollywood - corigenţi la istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei