Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 mai 2008 - Anul XIII, nr. 113 (3794)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Concentraţiile de dioxid de carbon şi metan sunt cele mai ridicate din ultimii 800.000 de ani

Concentraţiile de dioxid de carbon (CO2) şi metan (CH4) din atmosfera terestră sunt cele mai ridicate din ultimii 800.000 de ani, potrivit rezultatelor forărilor glaciare efectuate de cercetători, publicate în cadrul unui studiu apărut în revista Nature şi preluat de AFP.

În afara vaporilor de apă, dioxidul de carbon şi metanul sunt principalele gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală.

Forările, efectuate în cadrul proiectului EPICA, au fost realizate până la o adâncime de 3.270 de metri în calota glaciară care acoperă continentul antarctic, în apropiere de baza franco-italiană Concordia.

Analiza bulelor de gaz din gheaţă a permis stabilirea concentraţiei în atmosferă a dioxidului de carbon şi a metanului pe o durată de 800.000 de ani, faţă de 650.000 de ani la forările precedente.

Studiul "confirmă strânsa corelare observată între temperaturile înregistrate în Antarctica în trecut şi concentraţiile atmosferice de CO2 şi CH4", potrivit unui comunicat emis de Centrul naţional de cercetări ştiinţifice (CNRS).

"Niciodată, în ultimii 800.000de ani, concentraţiile de gaze cu efect de seră nu au fost atât de ridicate ca în prezent", au subliniat cercetătorii francezi care au participat la studiu.

380 dintr-un milion de molecule din aer sunt de dioxid de carbon, faţă de 172 în urmă cu 667.000 de ani, ceea ce corespunde concentraţiei minime înregistrate, potrivit cercetătorilor.

Metanul are un efect de seră superior celui al CO2, o concentraţie mai mică şi o durată de viaţă mai mică în atmosferă. Metanul a prezentat fluctuaţii rapide la scară milenară, recurente în timpul glaciaţiilor. Variaţia climatică este asociată fluctuaţiilor de mare amploare ale maselor de apă care au participat la redistribuirea căldurii pe Pământ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concentraţiile de dioxid de carbon şi metan sunt cele mai ridicate din ultimii 800.000 de ani.
 Vizualizări articol: 443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Concentraţiile de dioxid de carbon şi metan sunt cele mai ridicate din ultimii 800.000 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei