Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 apr 2008 - Anul XIII, nr. 90 (3771)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Spermă şi ovule artificiale mature, în următorii cinci ani

Sperma şi ovulele artificiale mature "ar putea fi create în laborator în următorii cinci ani", pe bază de celule suşă, oferind cuplurilor fără copii speranţa de a avea urmaşi biologici, spun cercetătorii britanici, informează dailymail.co.uk.

Tratamentul s-ar putea baza pe celule suşă - celule nediferenţiate capabile să se dezvolte în orice tip de celule şi ţesuturi din organism, inclusiv spermă şi ovule.

Prelevate dintr-un organism adult sau de la embrioni, celulele s-ar putea dezvolta în ovule sau spermă cu ajutorul unui cocteil de substanţe chimice şi vitamine. Chiar şi banalele celule epiteliale se pot dezvolta în laborator în spermă sau ovule, spun cercetătorii britanici.

Deşi specialiştii au avut un oarecare succes în crearea de spermă şi ovule umane imature, sunt necesari aproximativ 15 ani pentru ca tehnica folosită să poată fi perfecţionată, a indicat un consorţiu internaţional de cercetători şi experţi în etică.

 

Utilizări.

Atunci va fi nevoie de un set de reguli riguroase de testare înainte ca tehnica să poată fi aprobată pentru utilizarea în clinicile de fertilizare in vitro, fapt care necesită alţi câţiva ani, a indicat Hinxton Group într-un raport asupra eticii creării ovulelor şi spermei artificiale.

Medicul Debra Mathews, genetician, a declarat: "O femeie care are un astfel de embrion implantat va trebui să fie urmărită, sarcina va trebui să fie monitorizată şi orice copil care s-ar naşte astfel ar trebui să fie studiat pentru a colecta date relevante".

În timp, tehnica ar putea fi utilizată de cuplurile care nu pot avea copii - inclusiv cele care au devenit infertile din cauza tratamentelor împotriva cancerului sau în care femeile au intrat mai repede la menopauză - pentru a avea propriii urmaşi biologici.

Infertilitatea a devenit o problemă majoră de sănătate în ţările dezvoltate şi în cele în curs de dezvoltare şi afectează, în medie, un cuplu din şase. Printre cauzele apariţiei infertilităţii se numără obezitatea, fumatul şi vârsta. În plus, în ultimii 50 de ani s-a remarcat un aparent declin al calităţii spermei. Între 40 şi 50% dintre cuplurile infertile nu pot avea copii din cauza calităţii proaste a spermei.

 

Chestiuni etice.

Unii cercetători sunt de părere că manipularea celulelor suşă poate provoca schimbări genetice permanente în compoziţia spermei sau a ovulelor şi, de aceea, aceste celule prezintă riscuri pentru tratamentele de fertilizare şi pentru copiii născuţi pe astfel de căi.

Criticii spun că rolul tatălui este astfel anulat şi condamnă conceperea de copii pe căi în întregime artificiale.

O altă problemă ar fi că perechile de lesbiene nu ar putea concepe decât fete, pentru că din sperma obţinută din măduva osoasă feminină lipseşte cromozomul Y, necesar băieţilor.

În plus, mai există şi riscul ca celulele suşă să fie utilizate pentru conceperea unor copii care au un singur părinte biologic, astfel putând apărea anomalii genetice grave.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spermă şi ovule artificiale mature, în următorii cinci ani.
 Vizualizări articol: 774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spermă şi ovule artificiale mature, în următorii cinci ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei