Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 apr 2008 - Anul XIII, nr. 89 (3770)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O bibliotecă perfectă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cazul în care doriţi să vă impresionaţi musafirii care vă calcă pragul cu impresionanta dumneavoastră cultură, o mână de ajutor v-ar putea veni din partea cărţilor pe care le aveţi în bibliotecă.

Cotidianul britanic Daily Telegraph a pus la punct o listă de nu mai puţin de 110 de titluri de cărţi, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca nici unei persoane amatoare de lectură. De la "Odissea" lui Homer şi până la mai recenta serie dedicată micului magician Harry Potter, prototipul de "bibliotecă perfectă" propus de cotidianul britanic trece în revistă zeci de titluri, clasice şi moderne, care au devenit deja "accesorii obligatorii" pentru bibliofilii adevăraţi. La fel de adevărat este, cum observa un critic literar, că pentru un amator de lectură în adevăratul sens al cuvântului noţiunea de "bibliotecă perfectă" este un oximoron şi asta pentru că, din fericire, în lume există prea multe texte care merită citite şi mulţi autori care scriu cărţi care merită frunzărite.

Pentru a realiza un raft de bibliotecă perfect, ziariştii de la cotidianul britanic au decis să împartă volumele în mai multe grupe: cărţi clasice, poezie, literatură, cărţi romantice, pentru copii, SF, romane poliţiste, toate cărţi care au făcut istorie şi, într-un fel sau altul, ne-au marcat pe viaţă.

 

O carte pentru fiecare.

La secţiunea cărţi clasice se impune Homer cu ale lui "Iliada" şi "Odiseea", însă nu trebuie trecute cu vederea nici "Război şi pace" al lui Lev Tolstoi, "Madame Bovary" a lui Flaubert, "Jane Eyre" a lui Charlotte Brontë, "David Copperfield" al lui Charles Dickens sau "Călătoriile lui Gulliver", semnate de Jonathan Swift. Dintre poeţi, nu puteau lipsi Dante sau Shakespeare. Se remarcă absenţa unor poeţi de renume ai lumii, clasamentul fiind din păcate un pic prea influenţat de originile britanice ale celor care au ales numele reprezentative, demne de a fi prezente în top. Revenind la perioada mai recentă, remarcăm prezenţa în "bibloteca ideală" a cunoscutului roman "În căutarea timpului pierdut" al lui Marcel Proust, sau "Ulise" al lui Joyce.

Din nici o bibliotecă nu trebuie să lipsească Ernest Hemingway şi al său microroman "Bătrânul şi marea", premiat de altfel cu un Pultizer, sau "Un veac de singurătate", una dintre capodoperele mondiale ale genului epic şi care poartă semnătura lui Gabriel Garcia Marquez. La secţiunea dedicată creaţiilor romantice, se disting romanul lui Francois Choderlos de Laclos, "Relaţii periculoase", "Doctor Jivago" al scriitorului rus Boris Pasternak, precum şi nemuritorul "Pe aripile vântului" semnat de Margaret Mitchell.

 

Harry Potter, un erou modern.

În ceea ce priveşte lecturile recomandate copiilor şi nu numai nu putem să trecem cu vedere trilogia "Stăpânul inelelor" al lui Tolkien, sau seria dedicată micului magician Harry Potter, dar şi mai "clasicele" "Winnie-the-Pooh", sau "Insula comorilor" a lui Robert Louis Stevenson. Din secţiunea SF, nu putea lipsi "Frankenstein" al scriitoarei britanice Mary Shelley, "20.000 de leghe sub mări" al legendarului Jules Verne sau captivantul " 1984" al lui George Orwell.

Pentru amatorii de romane poliţiste, prezenţa obligatorii în rafturile bibliotecii sunt romanele semnate de Agatha Christie sau saga dedicată de Sir Arthur Conan Doyle celebrului detectiv Sherlock Holmes.

O secţiune aparte este dedicată romanelor "care au schimbat lumea", unde un loc de frunte este ocupat de "Capitalul" lui Karl Marx, "Principele" lui Machiavelli, "Interpretarea viselor" a lui Sigmund Freud sau celebra Encyclopédie editată de Diderot şi D’Alembert în 1751. În ceea ce priveşte volumele care se adresează "lumii interioare", nu trebuie să uităm de "Pescăruşul" lui Jonathan Livingston, "Zen and the Art of Motorcycle Maintenance" (Zen şi arta întreţinerii. motocicletelor) a lui Robert M. Pirsig.

La secţiunea dedicată romanelor istorice, printre prezenţele de renume remarcăm "Istoria declinului şi a prăbuşirii Imperiul roman", a lui Edward Gibbon, sau "Historiai" (Istorii), creaţia "părintelui istoriei", Herodot.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O bibliotecă perfectă.
 Vizualizări articol: 793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O bibliotecă perfectă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bun articol! trimis de
(15 apr 2008, 13:38:37
Mai asteptam astfel de "oaze" de cultura!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei