Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 dec 2007 - Anul XII, nr. 293 (3663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Longevitate

Peste 20 de suceveni au trecut de suta de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 20 de suceveni din întreg judeţul au trecut pragul de 100 de ani. Potrivit evidenţelor Serviciilor Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanei din judeţ, nu mai puţin de 21 de suceveni se pot lăuda cu un secol de viaţă.

Cel puţin, spune Paul Baban, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, aceasta era statistica la 15 iulie 2007.

De atunci, însă, „Monitorul” v-a mai prezentat cazul unui bătrân care a învins timpul, iar, la începutul lunii trecute, a ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani. Ion Toderaş a devenit atunci cetăţean de onoare al comunei Salcea, titlul fiindu-i înmânat chiar de primarul oraşului. La petrecerea dată în cinstea lui, bătrânul a dezvăluit şi secretul longevităţii sale: nu a fumat niciodată, iar alcool a băut doar „câte un păhărel”.

A murit moş Costică?

Constantin Onişoru, din comuna Boroaia, are 102 ani. Celor care îl întreabă despre secretul longevităţii sale le răspunde simplu: „Cumpătarea”.

În mai 2005, când a împlinit 100 de ani, Constantin Onişoru a devenit cetăţean de onoare al comunei Boroaia. Mai bea şi la această vârstă câte o ceaşcă de cafea şi nu se dă în lături de la un pahar de vin bun. Când întrebi prin Boroaia de casa lui moş Costică, sătenii îţi arată spre casa cu drapelul arborat pe faţadă.

„Când am pus drapelul la poartă, oamenii au ieşit din crâşmă şi au întrebat dacă a murit moş Costică pentru că nu sunt obişnuiţi să vadă aşa ceva pe casă”, râde bătrânul.

Fără pastile şi injecţii

Spre începutul lunii februarie a acestui an, rudele Mariei Buburuzan din comuna Mănăstirea Humorului au dat o petrecere în cinstea ei, la împlinirea unui secol de viaţă.

Mătuşa Maria a fost o ţesătoare şi o creatoare de artă populară vestită în întreaga ţară. Mâinile sale au cusut mii de cămăşi, prosoape şi catrinţe, devenind, în 1994, membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România. „Am trăit 10 zile rele, şi una bună”, mărturiseşte bătrâna.
Maria Buburuzan spunea nu demult că singurele pastile pe care le-a înghiţit vreodată, le-a luat cu puţin timp în urmă, din cauza durerilor de picioare.

„Nu am luat nici o pastilă şi nu am făcut nici o injecţie, şi nu m-a durut niciodată în viaţă capul, sau stomacul, sau ce-i mai doare pe oameni acuma”, e mândră mătuşa Maria, mărturisind că în fiecare dimineaţă obişnuieşte să bea o cafea cu lapte.

Viaţă lungă la Câmpulung

Paul Baban ne-a declarat că, potrivit informaţiilor adunate din judeţ, cei mai mulţi bătrâni care au trecut deja de a 100-a aniversare a zilei de naştere sunt din zona Câmpulung Moldovenesc, 15 la număr.

„La Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei de la Siret sunt înregistrate alte trei persoane care au trecut de 100 de ani, la Vatra Dornei, două, iar la Solca, una. Situaţia e de la 15 iulie a.c., e posibil să fi suferit mici modificări...”, a explicat Baban.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 20 de suceveni au trecut de suta de ani.
 Vizualizări articol: 673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 20 de suceveni au trecut de suta de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tortellini cu smântână 4 porţii - 25 minute 600g tortellini250g smântână 50g unt 150g jambon crud-uscat 100g parmezan ras1 leg. pătrunjel± sare, piper Fierbeţi tortellini  în apă cu sare. Între timp, topiţi... Citeşte