Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 ian 2016 - Anul XXI, nr. 1 (6114)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MIHAESCU

Alina MIHĂESCU


2015, anul cel mai cel

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anul 2015, la nivel de senzaţie, n-a fost un an bun. Cu atât mai mult după o atentă analiză. A fost zbuciumat, greu şi imprevizibil, dar parcă n-a fost nici cel mai rău. Ca oricare dintre ani, 2015 a fost totuşi cel mai. Cel mai cum? Depinde din ce punct de vedere priveşti.    

Deloc de neglijat, se poate spune că acest an a fost cel mai prolific an la DNA pe cazuri de corupţie la nivel înalt. Dovadă stă un bilanţ cutremurător care arată astfel: un premier în funcţie, patru foşti miniştri şi 20 de actuali sau foşti parlamentari, 14 primari de municipii şi nouă preşedinţi de Consilii Judeţene au fost trimişi în judecată pentru corupţie în 2015. O spune DNA, care precizează că este cel mai mare număr de persoane deferite justiţiei într-un an. Mai mult, analiza primelor 11 luni ale lui 2015 demonstrează că rata de condamnare în dosarele DNA se menţine la nivelul de 90%. Ca o pată de culoare ce evidenţiază anul acesta faţă de precedenţii, este că Victor Ponta a fost primul premier postdecembrist trimis în judecată în timpul mandatului său. În mare deci, un an la superlativ... pentru DNA.

În afara politicii dar cu legătură directă, 2015 a fost un an teribil de trist. Substantivul #Colectiv va avea de acum înainte o semnificaţie în plus, iar societatea noastră va fi altfel. Sper. S-a mai spus despre acest an că ar fi adus începutul celui de-al treilea război mondial. O astfel de stare impune concluzia ”mai rău de atât nu se poate” şi totuşi să nu spunem asta.

Avem încă privilegiul de a avea senzaţia că viaţa merge înainte orice ar fi, cu lucrurile sale mărunte şi lipsite de importanţă: în 2015 cel mai piratat serial a fost Game of Thrones (nimic senzaţional, se întâmplă de patru ani încoace). Dintre filmele româneşti, cel mai vizionat a fost Aferim. Nici cu sportul n-a fost rău: 2015 a fost cel mai bun an pentru Simona Halep, care a terminat pe locul 2 în ierarhia mondială, pentru Horia Tecău, care a ajuns numărul 1 la dublu, iar pentru handbalista Cristina Neagu a fost cel mai bun an din întreaga carieră. Meteorologic vorbind, ceea ce interesează pe toată lumea, tocmai se încheie cel mai cald an din istoria modernă. S-au convins de asta, până acum câteva zile, chiar şi scepticii încălzirii globale. A fost nu doar cel mai cald Crăciun, dar şi cel mai sigur şi mai liniştit din ultimii cinci ani, după cum arată rapoartele oficiale. S-au ales, ca şi până acum, maşina anului, cel mai bun telefon mobil şi Miss Universe. Care sunt ele contează mai puţin.

Superlativele nu pot fi neglijate; ele ne trasează limitele. Ceea ce trăim însă e caracterizat, sau ar trebui să fie, de normalitate, o noţiune care face casă bună cu liniştea, cu bunul-simţ, cu naturalul, respectul de sine şi faţă de ceilalţi. Aşa să vă fie 2016!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 2015, anul cel mai cel.
 Vizualizări articol: 2128 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
2015, anul cel mai cel4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Mămăliga de barabule După prea multe mâncăruri grele și consistente cu care ne-am răsfățat la final de an, o variantă simplă și foarte gustoasă pentru un prânz mai ușor de digerat este cea oferită tradițional pe la pensiunile de la munte – mămăliga de... Citeşte