Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 ian 2009 - Anul XIV, nr. 13 (3999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Pensia conului Leonida

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Deşteapta Curte Constituţională din România, formată din vajnici pensionari cu frumoase cariere în regimul comunist nederanjate de vreo Revoluţie care, conform bârfelor, ar fi avut loc în anul 1989, s-a pronunţat în chestiunea cumulului pensiei cu salariul.

Dat fiind că guvernul Boc a făcut o greşeală -din neglijenţă- precizând incompatibilitatea pensiilor cu veniturile, nu cu salariile, mobilizând astfel contra mase de actori pensionari, nu mai voiam să apăr această decizie, deşi fondul era şi rămâne corect.

Dar nu se poate să nu fii agasat de Curtea Constituţională, a  cărei singură decizie justă ar fi fost să ne spună că nu scrie nimic de pensii în Constituţie şi deci ei nu au căderea să se pronunţe.

În fond, asta fusese decizia lor data trecută. Pensionarii constituţionali au declarat în 2005 ca neconstituţională legea ministrului Monica Macovei ca magistraţii pensionabili să iasă la pensie, o formă minoră de justiţie socială şi lustraţie totodată. Membrii CCR au motivat atunci decizia prin faptul că e nedrept că ei nu pot sta peste vârsta de pensie când restul populaţiei poate, deci sunt discriminaţi. Azi, când s-a propus o lege pentru toată lumea, au trebuit să inventeze altă motivaţie ca s-o respingă.

Dar concluzia e aceeaşi: că e perfect normal să te retragi din sistemul de stat, să îţi faci socotelile finale, să tragi linia ca şi cum ai pleca, să ţi se stabilească cuantumul pensiei, să te duci acasă şi imediat să faci un alt contract cu statul, să redeschizi exact dosarul pe care l-ai închis (dar fără a-l redeschide de fapt) şi să o iei de la capăt cu cariera. În fond, de ce nu te transferi de unde lucrai la acest nou loc de muncă, de ce nu îţi faci două norme, un lucru legal, de ce trebuie să te retragi, deci să iei din bugetul amărât de pensii când de fapt nu eşti retras şi ai mai putea cotiza o vreme.

Cu majoritate de voturi, CCR a declarat însă că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului este neconstituţională, deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie.

Asta e ca şi cum aş spune eu că cei care sunt împotriva adulterului privează omul de libertatea de a iubi. În realitatea, e mai natural şi mai drept să iubeşti persoane diferite pe rând, tot aşa cum există o perioadă în care munceşti, şi una în care te retragi, nu e un drept al omului să te bucuri de amândouă în acelaşi timp.

Cine s-a pensionat devreme ca să îşi facă o bază de venit lejer şi a găsit o slujbă ar fi onest să se întoarcă la lucru, nu să greveze bugetul de pensii al statului şi să mai ia şi un tot salariu de la stat. Poate nu ştiţi că oamenii care muncesc oficial în ţara asta sunt sub cinci milioane, numai ei plătesc pentru bugetul de pensii de care beneficiază aproape cinci milioane de pensionari. Păi dacă avem atâţia oameni care iau din bugetul de asigurări sociale, de unde să mai fie mulţi care să dea?

Nu mă întrebaţi cine sunt ceilalţi adulţi până la 17 milioane de votanţi, că nu ştiu: casnice, agricultori, copii. Suntem o ţară fantomă, în care milioane lipesc din statistici şi nu aduc nimic la economia reală.

Obsesia românului că statul îi datorează o pensie şi că existenţa cea mai bună pe lume este de rentier e foarte veche. Am nimerit zilele astea peste un citat din Caragiale (Conul Leonida faţă cu reacţiunea) care spune mai bine decât orice aş putea spune eu.

 

Leonida: Mai întâi şi-ntâi, daca e republică, nu mai plăteşte nimenea bir..
Efimiţa: Zău?
Leonida: Zău...Al doilea ca fieştecare cetăţean ia câte o leafă bună pe luna, toţi într-o egalitate.
Efimiţa: Parol?
Leonida: Parol...Par egzamplu, eu...
Efimiţa: Pe lângă pensie?
Leonida: Vezi bine, pensia e basca, o am după legea a veche, e dreptul meu. Mai ales când e republică, dreptul e sfânt: republica este garanţiunea tuturor drepturilor.
Efimiţa (cu toata aprobarea): Aşa da!
 
Ce păcat că nu e teatru la Curtea Constituţională. Poporul ar putea sta la galerie şi aplauda pe măsură. E mult mai plicticos să râdem singuri la noi acasă în faţa televizorului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensia conului Leonida.
 Vizualizări articol: 2466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Pensia conului Leonida5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei