Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 ian 2009 - Anul XIV, nr. 13 (3999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Intenţie

Energie termică ieftină, produsă din biomasă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sucevenii ar putea beneficia de apă caldă şi căldură produsă din arderea deşeurilor lemnoase, la un preţ de maxim 150 de lei pe gigacalorie.
Primarul Sucevei a prezentat ieri o ofertă venită din partea companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, care deţine şi o fabrică de cherestea la Rădăuţi, de a realiza în municipiul reşedinţă de judeţ o centrală termică de cogenerare, pe biomasă.
“Din scrisoarea trimisă de ei, centrala pe biomasă ar urma să fie realizată în apropiere de Termica şi va avea o capacitate de 17,5 MW. Termenul de construcţie este de 12 – 14 luni, din momentul semnării contractului cu Primăria Suceava. Pentru noi, cel mai important lucru este preţul de furnizare a agentului termic, de 35 – 40 de euro pe gigacalorie”, a declarat primarul Ion Lungu.
Pentru a realiza această investiţie, Holzindustrie Schweighofer solicită municipalităţii sucevene să le fie concesionată sau vândută o suprafaţă de 5 hectare de teren în apropiere de Termica sau din terenurile acesteia, precum şi semnarea unui contract de preluare a energiei termice produse de ei.
Centrala va funcţiona pe baza deşeurilor de lemn şi a rumeguşului, care se găsesc din belşug în judeţul Suceava, în baza acestora producând energie termică şi electrică în paralel cu Termica.
Propunerea investitorilor austrieci va fi înaintată Consiliului Local, care poate lua decizia de vânzare sau concesionare a terenului solicitat şi cea de contractare a agentului termic produs din biomasă.
„Trebuie să analizăm această propunere, mai ales că lucrul cel mai avantajos care ar apărea ca urmare a realizării acestei noi centrale este preţul de producere al gigacaloriei”, a declarat Ion Lungu.

Energia termică din biomasă, 10% din necesarul Sucevei pe timp de iarnă
Intenţia Holzindustrie Schweighofer este de a funcţiona în paralel cu Termica, mai ales că cei 17,5 MW, capacitatea de producţie pe biomasă, reprezintă doar a 10% parte din vârful de consum necesar pe timp de iarnă în municipiul Suceava.
Producţia de gigacalorii din deşeuri lemnoase, de aproximativ 15 gigacalorii pe oră, este suficientă doar pe timp de vară, pentru furnizarea apei calde, în vreme ce într-o iarnă friguroasă, consumul în municipiul Suceava este de 160 de gigacalorii pe oră.
În prezent, sucevenii plătesc gigacaloria la un preţ de 155 de lei, în vreme ce costul de producţie pe biomasă ar fi de aproximativ 150 de lei. Problema e că la acest cost de producţie se va mai adăuga şi cel de transport şi distribuţie, care va dicta preţul final pentru consumatori.

Lemnul lăsat să putrezească, folosit la maxim
Directorul fabricii de cherestea Holzindustrie Schweighofer de la Rădăuţi, Nechifor Tofan, a declarat că în toată Europa, biomasa e un produs foarte utilizat în producerea de energie termică, în vreme ce la noi resturile lemnoase, rămase din exploatarea pădurilor şi din prelucrarea lemnului, sunt lăsate să putrezească.
Principalele motive pentru care se justifică o investiţie de zeci de milioane de euro pentru construirea unei centrale termice pe biomasă la Suceava o reprezintă în primul rând cantitatea foarte mare de materie primă disponibilă, fiind judeţul cu cele mai multe păduri din ţară, cât şi faptul că în paralel cu energia termică vândută populaţiei, va fi produsă şi energie electrică, pe o piaţă în care cererea de energie este tot mai mare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Energie termică ieftină, produsă din biomasă.
 Vizualizări articol: 1051 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Energie termică ieftină, produsă din biomasă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Materie prima trimis de
(19 ian 2009, 13:42:07
asa de mult deseu lemnos exista in judet, ca in vatra dornei se intrerupe destul de des furnizarea apei calde si a caldurii...chiar si azi, luni 19 ianuarie 2009

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei