Google
Arcadia CMB
Arcadia CMB
Arcadia CMB
 
luni, 19 ian 2009 - Anul XIV, nr. 13 (3999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,6524 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta3,9764 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   ø imagini |   ø fişiere video

Îngrijorător

Preţul cărnii de vită vândute în judeţ s-a dublat în şase luni de zile

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Carnea de vită tinde să devină un lux pentru suceveni, preţul la kilogram dublându-se în aproximativ şase luni de zile. Marii procesatori din judeţul Suceava spun că aceste creşteri sunt justificate, numărul de bovine scăzând drastic, condiţii în care scumpirea produsului a fost inerentă. Fermele existente în momentul de faţă sunt puţine comparativ cu necesarul de pe piaţă, iar bovinele din bătătura ţăranilor sunt în scădere, unii vorbind chiar de o înjumătăţire a efectivelor faţă de anii trecuţi.

 

„În judeţul nostru este un deficit foarte mare de bovine

Alexandru Şcheul, patronul unităţii SC Killer SRL Horodnic, ne-a spus că un kilogram de carcasă de carne de vită tânără procesată la unitatea sa ajunge pe piaţă la un preţ de 12 lei, faţă de doar 6 lei, cât costa acelaşi produs în vara anului trecut. În privinţa cărnii provenite de la vită adultă, preţul de vânzare este de 9,5-10 lei, comparativ cu 4-5 lei la jumătatea lui 2008.

„În judeţul nostru este un deficit foarte mare de bovine. Statul nu a dat subvenţii suficiente şi la timp, iar oamenii au renunţat la creşterea vacilor. La fermele de îngrăşare existente, procesatorii se bat să obţină contracte, sunt foarte puţine”, a explicat Alexandru Şcheul.

El a arătat că oferă crescătorilor de la care achiziţionează bovine vii un preţ de 6-8,5 lei pe kilogram, funcţie de vârsta animalului, aceasta fiind suma maximă pe care o poate da pentru a nu ajunge să lucreze în pierdere.  

La fel stă situaţia şi în cazul unei alte mari unităţi de procesare a cărnii din judeţul Suceava, SC SuperStar Rădăuţi.

„Marea problemă cu care ne confruntăm este lipsa vitei autohtone, populaţia nu mai creşte animale. Dacă la finele anului trecut vindeam kilogramul de carcasă adultă cu 7,5 lei, acum am ajuns deja la un preţ de 9,5-10 lei. Criza de carne se va adânci şi mai mult, acum după sărbători”, a explicat Marcel Rusu, administratorul unic al societăţii.

 

Preparatele se vor scumpi cu 20%

În privinţa preparatelor din carne de vită, creşterea preţului este mai mică, aici fiind folosită masiv carne aduse din import, care este mai ieftină.   

„Estimăm o creştere de aproximativ 20% şi în cazul preparatelor pe bază de carne de vită. Marfa adusă de peste hotare este ieftină, dar calitatea ei e îndoielnică, de aceea lucrăm doar cu produs autohton”, a precizat Alexandru Şcheul.

Zilele următoare, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava urmează să contabilizeze toate datele primite din teritoriu şi să stabilească numărul de efective de bovine existente la finele anului trecut pe raza judeţului.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preţul cărnii de vită vândute în judeţ s-a dublat în şase luni de zile.
 Vizualizări articol: 1678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 3 voturi
Preţul cărnii de vită vândute în judeţ s-a dublat în şase luni de zile2.753

Iulius Mall Suceava
AnnaCori
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei