Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 nov 2009 - Anul XIV, nr. 266 (4252)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Amânarea majorării accizelor la tutun programate pentru 1 ianuarie nu necesită derogare de la CE

România nu are nevoie, în cazul ţigărilor, de o derogare de la Comisia Europeană pentru amânarea majorării de accize programată pentru luna ianuarie, pentru că a atins din septembrie nivelul convenit pentru 2010, de 64 de euro pe mia de ţigarete, potrivit producătorilor de tutun.
"Calendarul de aderare convenit cu CE prevedea că nivelul de 64 euro pe mia de ţigarete trebuie atins la 1 ianuarie 2010. Calendarul a fost însă devansat, acciza totală este deja 64 euro, din septembrie 2009. Prin urmare, ţinta fiind atinsă, nu este nevoie de derogare de la Comisia Europeana", a declarat pentru MEDIAFAX Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications al JTI România.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, marţi, că din cauză deprecierii substanţiale a cursului de schimb, ministerul a propus să nu mai fie majorată şi accizele în euro, ci să fie splitate, pentru ca impactul financiar asupra contribuabilior ar putea fi extrem de mare. El a adăugat că România va solicita Comisiei Europene să permită amânarea creşterii cotelor la accize de la 1 ianuarie 2010 conform calendarului convenit, fără să precizeze pentru care dintre produse va fi nevoie de derogare.
"Considerăm că intenţia este salutară şi pe deplin justificată şi sperăm să se poată concretiza din punct de vedere tehnic. În absenţa acestei amânări, la ţigarete creşterile de preţuri pe final de an ar fi dramatice, respectiv în medie 0,8 lei pe pachet din influenţa de curs, din care deja s-a luat o creştere de 0,6 lei în această lună, si încă aproximativ 1,2 lei din creşterea de acciză de la 64 la 74 euro/1.000 ţigarete", a comentat oficialul JTI.
Accizele pe 2010 se vor calcula la un curs de schimb 4,2688 lei/euro, anunţat la 1 octombrie de Banca Centrală Europeană (BCE). Cursul este mai mare cu 14,2% faţă de cotaţia din urmă cu un an, de 3,7364 lei/euro, folosită la calculul accizelor pentru 2009.
În opinia Gildei Lazăr, o creştere totală de peste 25% (aproximativ 2 lei) în perioada noiembrie - ianuarie ar fi greu de suportat pentru consumatori şi ar avea drept consecinţe scăderea volumului vânzărilor legale, încurajarea contrabandei şi criminalităţii şi presiuni asupra inflaţiei.
"În condiţiile existenţei unui guvern interimar, care nu poate iniţia ordonanţe sau proiecte legislative, va fi însă mai greu de identificat o modalitate tehnică de concretizare a acestei intenţii în timp util", consideră directorul JTI.
Ea a afirmat că, din cauza devansării accizelor în acest an, din martie până în octombrie preţurile ţigaretelor au crescut deja cu 20%, volumele legale s-au redus în medie cu 13%, contrabanda se apropie de 25%, iar presiunea pe inflaţie s-a făcut deja simţită în ultimul trimestru, respectiv 0,2% conform BNR, în contextul în care produsele din tutun şi alcoolul au o pondere de circa 6% în coşul de consum.
Potrivit Codului Fiscal, acciza la ţigarete va creşte începând cu 1 ianuarie 2010 de la 64 euro la 74 euro/1.000 bucăţi, taxa urcând şi la benzina fără plumb (de la 436 euro la 452 euro/tonă), motorină (de la 336 euro la 347 euro/tonă) şi electricitatea utilizată în scop comercial (de la 0,42 euro la 0,5 euro/MWh). În acest an, accizele la ţigări au fost majorate în avans faţă de calendarul iniţial, în aprilie şi septembrie, cu câte 7 euro pe mia de ţigarete, de la 50 de euro pe mia de ţigarete la 64 de euro pe mia de ţigarete.
Pentru acoperirea parţială a influenţei de curs de 14,2% producătorii de ţigarete au scumpit deja în avans preţul unui pachet cu 0,6 lei, astfel că acciza platită pentru luna noiembrie, la cursul actual, va fi de 66 euro pe mia de ţigarete.
"La ţigarete, ponderea taxelor, acciza şi TVA, în preţul de consum este foarte mare, în medie 80% din preţul unui pachet de ţigarete înseamnă taxe. Orice creştere de acciză se reflectă automat în preţ. De obicei, pentru evitarea şocului la consumatori, creşterile de preţ se fac în mai multe etape", a mai spus Gilda Lazăr.
În calendarul iniţial, acciza la tutun trebuia să urce la mijlocul anului viitor de la 64 de euro la 74 de euro pe mia de ţigarete, dar nu ca o condiţie impusă de CE.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amânarea majorării accizelor la tutun programate pentru 1 ianuarie nu necesită derogare de la CE.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Amânarea majorării accizelor la tutun programate pentru 1 ianuarie nu necesită derogare de la CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei