Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mar 2009 - Anul XIV, nr. 51 (4037)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Penalizări de 8,4 mil. euro pentru întârzierea plăţilor la hectar

Comisia Europeană a calculat penalizări de 8,4 milioane de euro pentru întârzierea plăţilor la hectar aferente anului 2007 după termenul limită de 30 iunie 2008, a precizat, ieri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

APIA precizează că pentru întârzierea plăţilor la hectar aferente anului 2007 CE a calculat o penalizare de 8,4 milioane euro României.

"În cazul României, pentru depăşirea termenului de 30 iunie 2008, Comisia Europeană a calculat, în conformitate cu prevederile comunitare, penalizări de 8.409.938 euro. Până la 10 martie 2009, România trebuie să-şi exprime punctual de vedere privind modul în care suma a fost calculată", se arată într-un comunicat al APIA.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat ieri că România va fi penalizată pentru întârzierea plăţilor la hectar.

"Nu am făcut un calcul, vom vedea cât va fi penalizarea. Se vorbeşte că va fi de 40 de milioane euro, că va fi de 60 de milioane euro", a afirmat Sârbu.

Regulamentele comunitare prevăd că un stat membru trebuie să plătească subvenţiile la hectar până la 30 iunie a anului următor, respectiv 30 iunie 2008 pentru plăţile aferente lui 2007. Dacă sumele care au mai rămas de plătit după această dată depăşesc 4% din totalul subvenţiilor comunitare, se aplică o penalizare graduală, pentru fiecare lună de întârziere, pentru sumele care depăşesc 4%.

"Cheltuielile suplimentare efectuate faţă de marja de 4% se reduc cu următoarele procente: cu 10% pentru o întârziere de până la o lună, cu 25% pentru o întârziere de până la două luni, cu 45%pentru trei luni, cu 70% pentru patru luni, iar pentru o întârziere de mai mult de patru luni, cheltuielile se reduc cu 100%", conform APIA.

Penalizarea cu o anumită sumă înseamnă că plăţile respective nu vor mai fi rambursate de Comisia Europeană, fiind suportate de statul membru.

"În ceea ce priveşte posibilele corecţii financiare aplicate României pentru modul în care s-au cheltuit fondurile europene, facem precizarea că, până în acest moment, nu a existat nicio informare oficială din partea Comisiei Europene privind suma. Comisia a transmis o invitaţie privind participarea, în data de 27 martie 2009, la o întâlnire bilaterală, privind exerciţiul financiar 2007", se mai spune în comunicat.

APIA mai menţionează că aplicarea penalizărilor sau corecţiilor financiare este valabilă pentru toate statele membre, amintind că, în 2008, Comisia Europeană a anunţat că mai multe state membre vor trebui să returneze suma de 410,3 milioane de euro, fonduri cheltuite necorespunzător prin acordarea plăţilor la hectar.

"Mai trebuie subliniat că fermierii care au beneficiat de sprijin financiar nu sunt afectaţi de aceste corecţii financiare, suma fiind suporatată de la bugetul statului membru în cauză", arată agenţia.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Penalizări de 8,4 mil. euro pentru întârzierea plăţilor la hectar.
 Vizualizări articol: 596 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Penalizări de 8,4 mil. euro pentru întârzierea plăţilor la hectar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei